kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Eltitkolják depressziójukat a munkavállalók

Németországban több tízezren dolgoznak a munkaadó elől eltitkolt depresszióban szenvedve, és csak tavaly majdnem 3 millióan gyógyszerezték magukat azért, hogy megfelelően teljesítsenek a munkahelyükön.

A Franciaországban lezuhant német utasszállító másodpilótáját az előző héten kedden történt katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóságok eddigi adatai szerint a pilótaengedély megszerzése előtt hosszabb ideig öngyilkossági hajlam miatt kezelték, az utóbbi időszakban pedig - amikor már utasszállító repülőgép vezetőjeként dolgozott - több idegorvos és pszichiáter kezelése alatt állt, súlyos depresszióban szenvedett és úgynevezett erős túlterhelési szindrómája volt. Munkaadója, a Germanwings légitársaság minderről nem tudott.

A Die Welt hétfői beszámolója szerint a német munkaerőpiacon egyáltalán nem ritkaság a pszichés betegségek titkolása. A lap néhány hónapja végzett kutatása szerint több tízezer munkavállaló rejti el depresszióját, szorongásos zavarát vagy más lelki betegségét főnöke előtt. A legtöbben nem olyan típusú munkát végeznek, amelyben a pszichikai instabilitás veszélyt jelenthet másokra (ilyen például a buszvezetők, vonatvezetők, orvosok vagy éppen a pilóták munkája), és a döntő többség azért nem számol be panaszairól, mert aggódik a karrierje miatt.

Németországban ugyanis súlyos veszélybe sodorja munkahelyi előmenetelét, és akár az állását is, aki vállalja, hogy valamilyen lelki betegségben szenved - mutatott rá a Die Welt.

Az egyik nagy egészségbiztosító pénztár, a Techniker Krankenkasse (TK) a Die Welt számára végzett elemzésében kimutatta, hogy több nagyságrendnyi különbség van a lelki panaszok kezelésére szolgáló gyógyszerek forgalma és az ilyen típusú megbetegedések miatt betegállományba vonuló munkavállalók száma között. A társaságnál biztosított 3,5 millió munkavállaló közül 2011-ben 61 ezren voltak táppénzen rövidebb-hosszabb ideig pszichés megbetegedések miatt, míg ugyanabban az évben nagyjából 35 millió tablettát - vagyis minden egyes biztosított számára 10 napra elegendő gyógyszert - írtak fel ilyen betegségekre a TK-nál biztosított munkavállalóknak.

A lezuhant Germanwings-gép másodpilótája a vizsgálat jelenlegi állása szerint bezárkózott a pilótafülkébe, és valószínűleg szándékosan kormányozta a repülőt hegyoldalnak a francia Alpokban. A másodpilóta düsseldorfi lakásában lefoglalt iratok között betegállományba helyezésről szóló aktuális, a katasztrófa napjára is vonatkozó, összetépett dokumentumok is voltak, ami arra utal, hogy beteg volt és ezt titkolta.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

A szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt májusban. Teljes cikk