Eltűnnek a szakpolitikusok az MSZP-ből "/>
Megjelent: 10 éve

Eltűnnek a szakpolitikusok az MSZP-ből

Az MTI úgy tudja, hogy a kieső, ám a szaktudásuk miatt nélkülözhetetlen politikusokat szakértőként tovább foglalkoztatná az MSZP.

Az MTI számításai szerint az MSZP jelenlegi bizottsági elnökeinek és alelnökeinek várhatóan nagyjából az ötöde kerül be a következő parlamentbe, a frakciónak pedig több olyan munkacsoportja is van, amelynek tagjai közül szinte senki nem lesz tagja az új Országgyűlésnek.

Kiesnek a parlamentből például az MSZP eddigi egészségpolitikusai: Kökény Mihály bizottsági elnök, Schvarcz Tibor alelnök és Vojnik Mária államtitkár is. Az új Országgyűlésnek is tagja lesz a Bács-Kiskun megyei elnök Garai István Levente háziorvos, de ő eddig nem vett részt aktívan a párt egészségpolitikájának alakításában.

A mezőgazdasági szakterület is "nagy veszteségeket szenvedett". Visszavonult a politikától Gráf József agrárminiszter és nem lesz ott a parlamentben Herbály Imre, a mezőgazdasági bizottság alelnöke, aki a frakció munkacsoportját is vezette. Ezen a területen lényegében Gőgös Zoltán államtitkárra számíthat majd a képviselőcsoport.

A szociális, az ifjúsági, az esélyegyenlőségi és a munka világa területéről is több szakpolitikus kiesett, de Kiss Péter, Csizmár Gábor, Gúr Nándor, Simon Gábor, Szűcs Erika, illetve Fogarasiné Deák Valéria képviselők maradnak. Nem lesz viszont képviselője a cigányügyeknek, mert Teleki László az országos lista 56. helyén van, ahonnan várhatóan nem jut az Országgyűlésbe.

Az igazságügyi, alkotmányügyi kérdésekben elméletileg elegendő szakpolitikusa marad a frakciónak, de nélkülözniük kell a munkacsoport vezetőjének Frankné Kovács Szilviának és az alkotmányügyi bizottság elnökének Csiha Juditnak a szakértelmét is. Nem lesz a frakció tagja több, ezen a területen meghatározó szakpolitikus például Avarkeszi Dezső, Géczi József Alajos, Szép Béla és Wiener György sem.

A költségvetési, pénzügyi munkából hiányozhat Szabó Lajos, aki a frakció illetékes munkacsoportját vezette és a parlamenti bizottság alelnöke volt, valószínűleg Keller László sem jut be az Országgyűlésbe.Ha nem győz egyéni körzetében, akkor a gazdasági bizottság elnöke, Podolák György sem lesz a frakció tagja.

Az oktatási munkacsoportból lényegében csak a miniszter, Hiller István marad, a kulturálisból csak a munkacsoport-vezető Vitányi Iván, a környezetvédelmiből pedig várhatóan ugyancsak a jelenlegi tárcavezető, Szabó Imre, illetve Oláh Lajos államtitkár lesz parlamenti képviselő.

Az önkormányzati, területfejlesztési területen több szakpolitikus is tovább dolgozik a parlamentben, a turisztika területére viszont csak Pál Béla maradt.

Várhatóan kiesik az új Országgyűlésből Szabó Zoltán, aki az MSZP "Így kormányoztok ti" című, a fideszes visszaélések és gyanús önkormányzati ügyekről szóló kampányának "arca" volt. A politikus visszalépett egyéni körzetéből, az országos listán pedig 57. helyen áll.

Az MTI úgy tudja, hogy több, a frakció mellett dolgozó munkatársat, szakértőt el kell bocsátania az MSZP-frakciónak amiatt, hogy létszáma a 188 főről a várakozások szerint 50-55 főre csökken, és emiatt kevesebb infrastrukturális juttatást kap az Országgyűléstől. Ennek ellenére több, a parlamentből kieső szakpolitikust foglalkoztatnak majd szakértőként.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk