Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Erdésznek tanulnak a közmunkások a Nyírerdő Zrt.-nél

Megkezdődött a közmunkások képzése a Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél (Nyírerdő), a 400 foglalkoztatott közül hatvanan tanulnak és szerezhetnek szakmát későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedésükhöz - közölte Kaknics Lajos vezérigazgató az MTI-vel.

A cégvezető hozzátette: a közmunkaprogramhoz tavaly kapcsolódott először képzés, akkor hatvannyolcan szereztek szakmai végzettséget a társasághoz tartozó Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
A szeptember elején indult idei, második kurzuson erdőművelői, motorfűrész-kezelői és kisgépszerelői végzettséget szerezhetnek a közmunkások.

Hajdú megyében húszan vesznek részt a 220 órás motorfűrész-kezelői tanfolyamon, az elméleti oktatás a hajdúböszörményi Széchenyi István Szakközépiskolában folyik, míg a gyakorlati képzésnek a gúthi erdészet ad otthont.
Szabolcsban 42 közmunkás tanul, a megyei foglalkoztatási és környezetgazdálkodási kht. koordinálásában. A kisgépszerelői tanfolyam helyszíne Tiszabercel, ott 22-en hallgatói a szintén 220 órás tanfolyamnak.

Az erdőművelői szakma kurzusát Baktalórántházán tartják, az ottani erdészet tanulmányi területén húszan ismerkednek a tananyaggal, és sajátítják el a gyakorlatot is.
A közmunkások - akiknek európai uniós ismereteket is oktatnak - október végén vizsgáznak.

A Nyírerdő Zrt. áprilisban indította 365 millió forint értékű közmunkaprogramját, 400 állástalan ember bevonásával. A társaság 20 százalékos önerővel, 73 millió forinttal járult hozzá a foglalkoztatáshoz, míg a költségekhez a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól 152 millió, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től pedig 140 millió forintot kapott.

A közmunkások a csemeteültetvényekben dolgoztak, továbbá az akác- és nyárfaerdőket nyesték, vágástakarítási teendőket láttak el, valamint az erdei utakat hozták rendbe, a kihelyezett padokat, esőbeállókat és játszótéri eszközöket javították, s az illegális szemétlerakó helyeket számolták fel.

Munkabérük havonta a minimálbérrel egyezően 69 ezer forint, illetve kapnak hatezer forint étkezési utalványt, munka- és védőruhát, sőt tűzifa-ellátmány is megilleti őket.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk