Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Erdésznek tanulnak a közmunkások a Nyírerdő Zrt.-nél

Megkezdődött a közmunkások képzése a Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél (Nyírerdő), a 400 foglalkoztatott közül hatvanan tanulnak és szerezhetnek szakmát későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedésükhöz - közölte Kaknics Lajos vezérigazgató az MTI-vel.

A cégvezető hozzátette: a közmunkaprogramhoz tavaly kapcsolódott először képzés, akkor hatvannyolcan szereztek szakmai végzettséget a társasághoz tartozó Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
A szeptember elején indult idei, második kurzuson erdőművelői, motorfűrész-kezelői és kisgépszerelői végzettséget szerezhetnek a közmunkások.

Hajdú megyében húszan vesznek részt a 220 órás motorfűrész-kezelői tanfolyamon, az elméleti oktatás a hajdúböszörményi Széchenyi István Szakközépiskolában folyik, míg a gyakorlati képzésnek a gúthi erdészet ad otthont.
Szabolcsban 42 közmunkás tanul, a megyei foglalkoztatási és környezetgazdálkodási kht. koordinálásában. A kisgépszerelői tanfolyam helyszíne Tiszabercel, ott 22-en hallgatói a szintén 220 órás tanfolyamnak.

Az erdőművelői szakma kurzusát Baktalórántházán tartják, az ottani erdészet tanulmányi területén húszan ismerkednek a tananyaggal, és sajátítják el a gyakorlatot is.
A közmunkások - akiknek európai uniós ismereteket is oktatnak - október végén vizsgáznak.

A Nyírerdő Zrt. áprilisban indította 365 millió forint értékű közmunkaprogramját, 400 állástalan ember bevonásával. A társaság 20 százalékos önerővel, 73 millió forinttal járult hozzá a foglalkoztatáshoz, míg a költségekhez a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól 152 millió, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től pedig 140 millió forintot kapott.

A közmunkások a csemeteültetvényekben dolgoztak, továbbá az akác- és nyárfaerdőket nyesték, vágástakarítási teendőket láttak el, valamint az erdei utakat hozták rendbe, a kihelyezett padokat, esőbeállókat és játszótéri eszközöket javították, s az illegális szemétlerakó helyeket számolták fel.

Munkabérük havonta a minimálbérrel egyezően 69 ezer forint, illetve kapnak hatezer forint étkezési utalványt, munka- és védőruhát, sőt tűzifa-ellátmány is megilleti őket.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
További cikkek
A nagyobb cégek körében nőtt az innovációt végrehajtók száma

A cégek majdnem fele szoftver beszerzésével igyekezett javítani innovációján. Teljes cikk

Takács Péter: a kormány folytatja az egészségügyi dolgozók béremelését

Idén júliusban, majd jövő év márciusában újabb ápolói béremelés következik - mondta az egészségügyi államtitkár. Teljes cikk

Kik félthetik munkájukat leginkább a chatbotok elterjedése miatt?

A dolgozók több mint fele szerint a marketing és PR osztályokon lehetne bevezetni a chatbotot, ám a szektor dolgozói közül csak kevesen félnek ettől. Teljes cikk