Megjelent: 13 éve

Etikus és környezettudatos vállalatnál szívesebben dolgoznánk

Munkahelyük megválasztása során a magyarországi munkavállalók határozottan előnyben részesítik az etikus és környezettudatos szervezet hírében álló munkaadókat - derül ki a Kelly Services munkaerő-közvetítő és kölcsönző cég friss nemzetközi felméréséből.

A kutatás tanúsága szerint valamennyi korosztályban megfigyelhető, hogy a munkavállalók számára vonzóbbak az etikai és környezeti kérdésekben felelősen viselkedő vállalatok, bár az úgynevezett "baby boomer" generáció (48-65 év között) számára nagyobb jelentőséggel bír ez a szempont, mint fiatalabb kollégáik, az úgynevezett "Y" generáció (18-29 év) vagy az úgynevezett "X" generáció (30-47 év) tagjai körében.

A munkavállalók több mint egyharmada akár kisebb fizetést vagy alacsonyabb beosztást is kész elfogadni, ha jó hírű, közmegbecsülésnek örvendő szervezetnek dolgozhat. Ami azt illeti, az etikus vállalati magatartás valamennyi korosztálynál nagyobb súllyal esik latba a munkahelyválasztás során, mint a környezettudatosság.

A felmérés főbb megállapításai:
- A válaszadók 95 százaléka szívesebben dolgozik olyan vállalatnál, amelyet etikus magatartás és társadalmi felelősségvállalás jellemez.
- 93 százalékuk szívesebben dolgozik olyan vállalatnál, amely környezeti kérdésekben felelős magatartást tanúsít.
- 77 százalék nyilatkozta, hogy a munkahelyválasztás során "nagyon fontos" számára, hogy ne merüljenek fel erkölcsi aggályok az adott vállalat működésével kapcsolatban.
- 42 százalék kész lenne alacsonyabb pozíciót vagy kisebb fizetést elfogadni, ha környezeti és közösségi kérdések iránt elkötelezett, lelkiismeretes cégnél dolgozhat.
- 26 százalék úgy véli, a munkahely kiválasztásánál "nagyon fontos" szempont, hogy az adott munkaadó mit tesz a globális felmelegedés ellen.


A Kelly Global Workforce Index közel 100.000 dolgozó véleményét gyűjtötte össze összesen 34 országban - köztük több mint 5.000 magyar munkavállalóét.

Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója úgy véli, a munkavállalók számára nemcsak saját munkájuk adhat okot büszkeségre, de a munkaadójuk által képviselt értékek, illetve a tágabb közösség által a vállalatról alkotott kép is. Elégedettséggel tölti el őket, ha olyan szervezet részei lehetnek, amely nem kizárólag az üzleti teljesítményre összpontosít, hanem egyúttal magasabb rendű társadalmi célok elérésére is.

A jelek szerint minél idősebb egy munkavállaló, annál több figyelmet fordít az őt foglalkoztató szervezet etikai és környezeti kérdésekben vallott nézeteire - a "baby boomer" generáció tagjait általában jobban érdeklik a társadalmi és erkölcsi szempontok, mint a fiatalabb dolgozókat.

A "baby boomer" generáció tagjainak 49 százaléka lenne hajlandó fizetéscsökkenést vagy alacsonyabb pozíciót elfogadni, ha társadalmi kérdésekben lelkiismeretes magatartást tanúsító munkaadónak dolgozhat; az "X" generáció körében ez az arány 42 százalék, az "Y" generáció tagjai között pedig 39 százalék.

Jónás Anikó hozzátette: a társadalmi felelősségvállalást a vállalati kultúra szerves részévé tevő munkaadók erőteljes üzenetet sugároznak arról, milyen típusú munkavállalókat kívánnak magukhoz csábítani, illetve hogy milyen szervezeti normákat akarnak kialakítani és fenntartani. Az ilyen vállalatok viszonyítási pontként szolgálnak és iránymutatást adnak a vonatkozó elvárások tekintetében, és pozitívan jelennek meg a potenciális munkavállalók számára.
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elon Musk ultimátuma: Nincs tovább távmunka a vezetőknek a Teslánál

A Tesla vezérigazgatója ultimátumot adott a cég vezetőinek, hogy legalább 40 órára térjenek vissza az irodába vagy menjenek máshová „úgy tenni,... Teljes cikk

Unatkozol? Íme néhány dolog, amivel túlléphetsz az unalmon

A koronavírus-járvány világszerte sok ember számára több otthon töltött időt jelentett. A távmunkának megvannak az előnyei, de a hátrányai is.... Teljes cikk

Pánikrohamot kapott céges szülinapi buliján, mire kirúgták

Közel 150 millió forintnyi kártérítést ítélt meg a bíróság annak a férfinak, akinek kifejezett kérése ellenére szülinapi bulit szerveztek a... Teljes cikk

Facebook