kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Ezek a pártok támogatnák európai szintű minimumjövedelem bevezetését

Az európai parlamenti választáson listát állító pártok közül négynek a képviselőjelöltjei nem zárkóznának el az európai szintű minimumjövedelem bevezetésétől. A minimáljövedelem témájáról egy, a május 25-i választáson induló pártok közötti keddi budapesti kerekasztal-beszélgetésen esett szó.

A Magyar Szegénységellenes Hálózat és a Civil Kollégium Alapítvány által szervezett, az unió által finanszírozott, Beleszolok.eu című rendezvényre meghívták mind a nyolc, az EP-választásra listát állító pártot és pártszövetséget; a rendezvényen négy képviselő-jelölt vett részt.

A beszélgetésen az Együtt-PM-et Erőss Gábor, a Jobbikot Sipos László, az LMP-t Csiba Katalin, míg a Seres Mária Szövetségesei pártot Tóth Katalin képviselte.

Arra a kérdésre, hogy az EP-be jutva támogatnák-e az európai szintű minimumjövedelem bevezetését, többen igent mondtak, mások feltételekhez kötnék, vagy azt jelezték, szakmai vitára van szükség és arra, hogy ahhoz meglegyen a szükséges forrás.


Ez nem az alapjövedelemA szervezők megfogalmazása szerint "a minimumjövedelem egy olyan, a rászoruló, szegény embereknek járó szociális juttatás, amely biztosítja, hogy a társadalom egyetlen tagja se éljen a méltó megélhetést jelentő jövedelmi szint alatt".

Tóth Katalin azt mondta, szükségesnek tartják, de azt szerinte feltételhez, például munkavégzéshez lehetne kötni. Hozzátette: ha erre nincs lehetőség, akkor is "valamilyen törekedésre kell ösztönözni az embereket", tanulásra, vagy arra, hogy tartsák rendben a környezetüket, műveljék a kertjüket.

Sipos László közölte, a Jobbik is támogatná egy európai szintű minimumjövedelem bevezetését, sőt szerintük az európai szintű minimálnyugdíj kérdését is napirendre kellene venni. Szavai szerint azonban ennek az intézménynek munkaalapúnak és gazdaságilag is megalapozottnak kell lennie, továbbá a társadalmi igazságosságot is figyelembe kellene venni.

Erőss Gábor azt mondta, a garantált minimumjövedelmet "magyar szinten" mindenképpen támogatják, és ez az országgyűlési választási programjukban is szerepelt. Hozzátette: ha ez európai szinten is megvalósítható, akkor azt ugyancsak támogatni fogják.

Csiba Katalin arról beszélt, hogy a kérdésben a pártja még nem alakította ki álláspontját, de az LMP elvi szinten elkötelezett amellett, hogy "olyan Európára van szükség, ahol nincs fizikai nélkülözés". Az LMP-s képviselő ebből az "elvből kiindulva" nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy - szakmai viták után - a nélkülözést minimumjövedelemmel orvosolják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi uniós költségvetésből jelenleg ez nem lenne finanszírozható.

A képviselőjelölteket arról is kérdezték, szerintük legyen-e egységes áfa az unióban. Tóth Katalin szerint nincs erre szükség, de Magyarországon csökkenteni kellene az általános forgalmi adót, illetve "a bevételekhez igazítani".

A Jobbik jelöltje szerint tagállami hatáskörben kell maradnia az áfának, ugyanakkor a tagállamoknak párbeszédet kellene folytatniuk a kérdésben, mert a nagyon eltérő áfakulcsok használata adóelkerülésre vagy adócsalásra ad lehetőséget.

Az Együtt-PM jelöltje szerint ebben a kérdésben "az EU tudna megvédeni minket a saját kormányunktól", és ha egységes lenne az áfa az unióban, akkor az Magyarországon is csökkenhetne.

Az LMP jelöltje azt mondta, a kérdésben szerinte még szakmai vitákat kellene folytatni róla. Jelezte, nem biztos abban, hogy ez hosszú távon a jelenlegi uniós szerkezetben jó lenne Magyarországnak.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felmérés: a magyar pedagógusok majdnem fele rendszeresen használja az AI-t

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia (MI) térhódítása a magyar iskolákban: a tanárok közel 40 százaléka és a diákok harmada rendszeresen... Teljes cikk

Hamis diplomákkal szerzett állásokat egy kecskeméti nő, lebukott

A nőt többrendbeli közokirat-hamisítással vádolják. Teljes cikk

Az iskolai csapatsportokból a munkahelyen is profitálhatunk

A fiatalkorban végzett sportolásnak nem csak egészségügyi előnyei vannak - derül ki egy friss kutatásból. Teljes cikk