Megjelent: 14 éve

Felmérhető a reális fizetési igény

"Mennyit kérjek?" - teszi fel sok álláskereső a kérdést, amikor az álláshirdetésben a fizetési igény megjelölését kéri a munkaadó. A kérdés emellett még felmerülhet bértárgyalás előtt is. Mivel Magyarországon a legtöbb helyen a pontos fizetéseket még mindig titokként kezelik, az álláskeresőknek más források után kell kutatniuk. Néhány tipp a reális bérigény felméréséhez.

Míg az Egyesült Királyságban az álláshirdetésekben szerepel az ajánlott éves munkabér, addig Magyarországon sűrű füst lengi körül a fizetéseket. A munkáltatók többsége hét pecsétes titokként óvja a nyilvánosságtól a béradatokat. A cégek gyakran a semmitmondó "versenyképes" jelző mögé bújtatva sejtetik a pénz nagyságát, ám sokszor konkrét fizetési igényt megjelölését is kérik a pályázótól. Érdemes már az álláspályázat beadása előtt feltérképezni a szakmánkban ajánlott fizetéseket?

Internetes bérteszt

A tájékozódás alapja a folyamatos információgyűjtés. Nem lehet megalapozni a reális bérigényt néhány ismerősnek intézett villámkérdésekkel. Tanácsos az interneten bérteszteket kitölteni. A jobpilot.hu oldalon például évek óta elérhető a fizetési teszt, amelyben különféle kritériumok megadásával kideríthető, hogy fizetésünk hol áll az ugyanabban a szakmában dolgozókhoz képest. Az internetes bérteszteken kitöltése anonim, az eredmény pedig a valósághoz közeli állapotot tükröz. Általában a programok a szélsőséges adatokat nem veszik figyelembe az átlag kiszámolásánál, ezért néhány kitöltő légből kapott, extrém adata nem torzít a képen.

Fórum: Mennyi a fizetésed?

Érdemes internetes fórumokat is böngészni, ahol a munkavállalók vallanak keresetükről. Ez szintén hasznos támpont lehet, hiszen a névtelenség miatt a hozzászólók itt is őszintén tárják fel kereseti viszonyaikat. Az [origo] Fórumában az olvasók már hét éve vallanak fizetésükről a "Mennyi a fizetésed" topicban. További előny, hogy fel lehet venni a kapcsolatot néhány bejegyzés szerzőjével - persze, aki megadta címét.
Foglalkozásokra bontott bérstatisztika található az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján a "statisztika", majd az "egyéni bérek" menüpontok alatt. Tanácsos ezeket az adatokat fenntartással kezelni, ugyanis ezek a hivatalosan bevallott béradatokat tartalmazzák. Vállalkozások körében pedig elterjedt gyakorlat a zsebbe fizetés. Az állami statisztika azokon a területeken felel meg a valóságnak, ahol magas a közalkalmazottak száma (tanároknál, ápolóknál). Gyanúsan alacsony értékeket találni viszont több szakmánál (ügyvédeknél, közjegyzőknél).

Állásbörze, fejvadászok felhívása

A reálisan kérhető bér meghatározásában az állásbörzékre kilátogató cégek is segítséget nyújthatnak, ezért bátran érdeklődjünk a standoknál a kiszemelt területen realizálható bérviszonyokról. A kérdést még aktívabban megközelítő pályázók nyugodtan keressenek fel telefonon HR-eseket, és érdeklődjenek a kiszemelt területen elérhető keresetekről. Érdemes pontosan megfogalmazni a kérdést, ugyanis cégnagyságtól, tulajdonosi és felelősségi körtől függően nagy lehet a szórás. Fel lehet vezetni így kérdést: "Milyen bruttó fizetésekkel találkozott Budapesten működő, nemzetközi nagyvállalatoknál kezdő kontrolleri pozícióban?" A keresetek nagyságáról emellett esetenként a barátok, rokonok, ismerősök, volt osztálytársak is szolgálhatnak hasznos információkkal. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a kötetlen beszélgetés és ki tudja, hányad kézből kapott információk torzulhatnak is.

Ne felejtsük el a béren kívüli juttatásokat

Az elvárt fizetés meghatározásánál emellett azt sem árt figyelembe venni: kínál-e a cég béren kívüli juttatásokat (bérlet, utazási költségtérítés, internethasználat, autó, telefon) Nem árt érdeklődni a fizetés összetételéről, az alapfizetés és a mozgó rész arányáról. A tájékozatlanság rontja az alkupozíciót vagy meghiúsíthatja az állás megszerzését. Ha az álláskereső túl alacsony bért kér, évekre bebetonozhatja magát egy előnytelen fizetési kategóriába. Túl magas bérigénnyel viszont törölheti magát az esélyesek közül.

Takács Gabriella

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter