Megjelent: 11 éve

Felsőoktatás: 30 ezren kimaradnak

94 ezer jelentkező zárta sikeresen az idei hagyományos felvételi időszakot - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A 127 500 felvételizőből tehát nagyjából 30 ezren kimaradnak idén. "A jó érettségi eredmények következményeként színvonalas verseny alakult ki a jelentkezők között - tájékoztatott Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár.

Hiller István miniszter jelentette be hivatalosan a 2009-es felsőoktatási felvételi eredményét.
Az 56 ezer alap, egységes, osztatlan, valamint felsőfokú szakképzésre elkülönített államilag támogatott hely mellett nagyjából 25 ezer költséges helyet töltöttek fel az intézmények, illetve további 10 ezer államilag támogatott, valamint háromezer költségtérítéses mesterképzéses helyet - mondta el az Edupressnek Bakonyi László az Oktatási Hivatal elnöke. Hozzátette: hirdetnek pótfelvételit az intézmények, a felkínált szakok listáját szombaton teszik közzé két országos napilapban, illetve a felvi.hu oldalon. A pótfelvételi jelentkezéseket papíralapú, illetve elektronikus formában lehet benyújtani, és idén már az Oktatási Hivatalhoz kell címezni.
A mesterképzésben indított szakok közül azokat hirdetik meg az intézmények államilag támogatott formában, amelyek akkreditációs folyamata január óta zárult le.

Manherz Károly a ponthatárokkal kapcsolatban tájékoztatott: idén is vannak olyan szakok, ahová a kevés férőhely eredményeként magasan, 460-480 pont körül állapították meg a felvétel határát. A slágerszakokon, így a kommunikáció és médiatudomány szakon 450 pont körül húzták meg vonalat, de a gazdasági területen, az orvosképzésben is erős a mezőny - mondta. Sok egyéb szakon, a műszaki, informatikai területen 350-400 pont között lehetett bekerülni - tette hozzá.

Az államtitkár az egyetemek és főiskolák közötti versenyről elmondta: a főiskolák idén a felsőfokú szakképzésben meghirdetett és betöltött magas számú hely miatt (12500) kevésbé kerültek hátrányba a nagy egyetemekkel szemben. Azt azonban hozzátette: vannak olyan képzések, amelyeket túl sok helyen oktatnak az országban, ennek következménye, hogy egyes helyekre mindössze 10 jelentkezés érkezett. "Az mindenki számára beszédes tapasztalat, ha egy intézmény például 10 meghirdetett szakjából mindössze kettőnél tudta feltölteni a rendelkezésre álló helyeket" - szögezte le Manherz.

Kerekes Gábor, az Educatio Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóhelyettese az idei tendenciákról elmondta: a jelentkezői preferenciákat vizsgálva hasonlóak a tapasztalatok, mint a tavalyi évben. Évről-évre népszerűbbek a műszaki és informatikus képzési területen hirdetett szakok, így például a gépészmérnök szak, kicsit csökkent azonban a nemzetközi gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok szakok iránti érdeklődés. A jelentkezői motivációról elmondta: a felmérések szerint a felvételizők körében a továbbtanulásra a legfontosabb indok a munkanélküliség elkerülése, valamint a magasabb jövedelem reménye, ez főként a gazdasági, műszaki területre jelentkezők esetében igaz. Fontos továbbá a presztízs, illetve a szabadabb élet lehetősége, ami viszont a bölcsész, jogi, orvosi képzésre felvételizők csoportjára jellemző. Érdekes eredmény, hogy nagyon hátul áll a sorban azonban a külföldi munkavállalás iránti igény - tájékoztatott Kerekes.

Edupress
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk

Elmaradnak a ballagások is

Online búcsúztatják a diákokat. Vannak iskolák, ahol később megtartják az ünnepséget. Teljes cikk