Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI Megjelent: 1 éve

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a közszférában dolgozók Szlovéniában

Az államigazgatásban, az oktatásban, az egészségügyben, a kultúrában, a szociális ellátásban és a közszolgálati műsorszolgáltatásban dolgozók is figyelmeztető sztrájkot tartottak Szlovéniában - írja az MTI.

images

A 16 szakszervezet által szervezett sztrájkhoz tízezer munkavállaló csatlakozott országszerte. "Az egészségügyben mindenkinek egyelő jogai vannak, de nincs egyenlőség", valamint "Szlovénia Európában van, de a fizetéseink nincsenek" felirattal tartottak a magasba transzparenseket a tüntetők.

A szakszervezetek meghatározott időn belül 16-20 százalékos béremelést követelnek. Az állítják, hogy a közszférában dolgozók kétharmada az országos nettó 1200 eurós (372 ezer forint) átlagjövedelemnél kevesebb, nettó 600-tól 1050 euróig keres havonta. Mint mondták: ötödik éve nőtt bruttó hazai termék (GDP), de a 2012-ben, a gazdasági válság miatt hozott közalkalmazottakat sújtó bérkorlátozások még mindig érvényben vannak. Többen közülük jobb munkakörülményeket is szeretnének.

A kormány számításai szerint a szakszervezetek követelései 1 milliárd euró terhet rónának az állami költségvetésre, amit szerintük lehetetlen teljesíteni.

A közszférában az elmúlt években átlagban 7 százalékos volt a béremelés, és a 2012-ben hozott megszorítások egy részét is eltörölte a kabinet.

Miro Cerar kormányfő korábban azt mondta: nem oszthatnak ki valamit, ami nincs. "Nehezen tudom megérteni a szakszervezetek irreális követeléseit és a nyomásgyakorlást részükről" - húzta alá.

A sztrájkot nem támogatja a közvélemény sem. A gazdasági szervezetek szerint a béremelés rossz hatással lenne a gazdaságra. A jövedelmeket úgy lehetne emelni, ha a kormány csökkentené bérköltség adó- és járuléktartalmát - hangsúlyozták.

Országszerte bezártak az állami gyógyszertárak délelőtt 10 és 13 óra között. A kórházakban csak néhány beteget utasítottak el, mert csak az alacsonyabb bérezésben részesülők tagadták meg a munkát, az orvosok korábban már megállapodásra jutottak a jövedelmek emeléséről a kormánnyal. Néhány iskolában is szünetelt az oktatás. Könyvtárak, színházak, levéltárak, óvodák és egyetemek szüntették be a munkát szerdán, utóbbi intézményekben a vizsgákat megtartották.

A közszolgálati műsorszolgáltatók azzal járulnak hozzá a sztrájkhoz, hogy csökkentették a politikusokkal kapcsolatos napi híreket. Az állami szférában dolgozók munkabeszüntetése miatt a parlament is felfüggesztette szerdai ülését. Szünetelt a munka a közigazgatásban és a különböző hivatalokban is. A határőrök szigorított határellenőrzést vezettek be, amivel lassítják a határfogalmat. Mivel a katonák nem sztrájkolhatnak, a szakszervezetek korábban arra kérték őket, hogy vegyenek ki szabadnapot és csatlakozzanak a kormányépület elé tervezett demonstrációhoz.

További sztrájkok februárban is várhatók. A rendőrök, az ápolók és tanárok több szakszervezete külön sztrájkot szervezett a jövő hónapban, amennyiben a kormánnyal addig nem sikerül megállapodni a béremelésekről.

MTI
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
15 éves csúcson a foglalkoztatottság az Unióban

Tizenöt éves csúcsra emelkedett a foglalkoztatottság az Európai Unióban tavaly, és a huszonnyolc tagállam közül tizenhárom már elérte a 2020-ra... Teljes cikk

6 napos vakációra mennek a román közalkalmazottak

Hatnapos vakációra mennek péntektől a romániai közalkalmazottak, mivel a bukaresti kormány pihenőnappal kötötte össze az ortodox húsvét négynapos... Teljes cikk

Növekedett az engedély nélkül dolgozó külföldiek száma Csehországban

Az illetékes cseh hatóságok tavaly 4583 olyan személyt találtak, akik engedély nélkül dolgoztak Csehországban, 80 százalékuk az Európai Unión... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár