Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a közszférában dolgozók Szlovéniában

Az államigazgatásban, az oktatásban, az egészségügyben, a kultúrában, a szociális ellátásban és a közszolgálati műsorszolgáltatásban dolgozók is figyelmeztető sztrájkot tartottak Szlovéniában - írja az MTI.

images

A 16 szakszervezet által szervezett sztrájkhoz tízezer munkavállaló csatlakozott országszerte. "Az egészségügyben mindenkinek egyelő jogai vannak, de nincs egyenlőség", valamint "Szlovénia Európában van, de a fizetéseink nincsenek" felirattal tartottak a magasba transzparenseket a tüntetők.

A szakszervezetek meghatározott időn belül 16-20 százalékos béremelést követelnek. Az állítják, hogy a közszférában dolgozók kétharmada az országos nettó 1200 eurós (372 ezer forint) átlagjövedelemnél kevesebb, nettó 600-tól 1050 euróig keres havonta. Mint mondták: ötödik éve nőtt bruttó hazai termék (GDP), de a 2012-ben, a gazdasági válság miatt hozott közalkalmazottakat sújtó bérkorlátozások még mindig érvényben vannak. Többen közülük jobb munkakörülményeket is szeretnének.

A kormány számításai szerint a szakszervezetek követelései 1 milliárd euró terhet rónának az állami költségvetésre, amit szerintük lehetetlen teljesíteni.

A közszférában az elmúlt években átlagban 7 százalékos volt a béremelés, és a 2012-ben hozott megszorítások egy részét is eltörölte a kabinet.

Miro Cerar kormányfő korábban azt mondta: nem oszthatnak ki valamit, ami nincs. "Nehezen tudom megérteni a szakszervezetek irreális követeléseit és a nyomásgyakorlást részükről" - húzta alá.

A sztrájkot nem támogatja a közvélemény sem. A gazdasági szervezetek szerint a béremelés rossz hatással lenne a gazdaságra. A jövedelmeket úgy lehetne emelni, ha a kormány csökkentené bérköltség adó- és járuléktartalmát - hangsúlyozták.

Országszerte bezártak az állami gyógyszertárak délelőtt 10 és 13 óra között. A kórházakban csak néhány beteget utasítottak el, mert csak az alacsonyabb bérezésben részesülők tagadták meg a munkát, az orvosok korábban már megállapodásra jutottak a jövedelmek emeléséről a kormánnyal. Néhány iskolában is szünetelt az oktatás. Könyvtárak, színházak, levéltárak, óvodák és egyetemek szüntették be a munkát szerdán, utóbbi intézményekben a vizsgákat megtartották.

A közszolgálati műsorszolgáltatók azzal járulnak hozzá a sztrájkhoz, hogy csökkentették a politikusokkal kapcsolatos napi híreket. Az állami szférában dolgozók munkabeszüntetése miatt a parlament is felfüggesztette szerdai ülését. Szünetelt a munka a közigazgatásban és a különböző hivatalokban is. A határőrök szigorított határellenőrzést vezettek be, amivel lassítják a határfogalmat. Mivel a katonák nem sztrájkolhatnak, a szakszervezetek korábban arra kérték őket, hogy vegyenek ki szabadnapot és csatlakozzanak a kormányépület elé tervezett demonstrációhoz.

További sztrájkok februárban is várhatók. A rendőrök, az ápolók és tanárok több szakszervezete külön sztrájkot szervezett a jövő hónapban, amennyiben a kormánnyal addig nem sikerül megállapodni a béremelésekről.

MTI
Follow hrportal_hu on Twitter