Megjelent: 11 éve

Finanszírozási gondokkal küzdenek a borászok

A válság a bortermelőket is érzékenyen érinti, ám a fő probléma nem a keresletcsökkentés, hanem a termelés finanszírozásának nehézsége.

A magyar gazdaságot meglehetősen érzékenyen érintő világgazdasági recesszió kihat a magyar borok értékesítésére is, de a bor iránti kereslet nem olyan konjunktúraérzékeny, mint a tartós fogyasztási cikkeké - közölte Varga Bálint a Varga Pincészet marketingvezetője. A szakember rámutatott, hogy amíg a gasztronómiai kereskedelmi helyeken, vendéglőkben, szállodákban a tavaly év végén 10-15 százalékkal csökkent a fogyasztás, addig az újév első hónapjában már 15-20 százalékos volt a kereslet apadása. A boltokban vásárolt palackok száma azonban stabil képet mutat, nincs számottevő eltérés tavalyhoz képest.

"A borászok számára nem a keresletcsökkenés okozza a legnagyobb fejtörést, hanem az, hogy a szigorúbb feltételekhez kötött hitel és a megugrott jegybanki alapkamat nehezíti a termelés finanszírozását. A borászat forgótőke-igényes iparág, hiszen néhány hónap alatt kell beszerezni az éves alapanyagot" - fejtette ki a szakember. A megvásárolt szőlőből készült bor értékesítése általában a következő év tavaszán kezdődik.

"Az sem segíti a borászok helyzetét, hogy hosszú fizetési határidőkkel kell számolni a borkereskedelemben. Van olyan pont az évben, amikor a borászoknak az árbevétel felével megegyező hitelük van. Ilyen hitelaránnyal kevés iparág dolgozik" - mutatott rá Varga Bálint. Emellett alacsony a felhasznált eszközök kihasználtsága is, hiszen egy szőlőfeldolgozó 4-5 hétig működik és egyszer van az évben alapanyag betárolás is. További probléma, hogy a hitelek fedezetéül szolgáló eszközök értéke is lecsökkent.

Lassan terjeszkedik az import

Varga Bálint középtávon minimális visszaesésre számít a magyar borpiacon, amihez hozzájárul az is, hogy évről évre nagyobb az importborok hányada. A szakember szerint a magyar szőlő és bortermelők sokkal kisebb arányban részesülnek az uniós támogatásokból, mint nyugat-európai vetélytársaik, akik így versenyképesebben tudják alakítani áraikat. Ezen külföldi boroknak azonban még mindig 10 százalék alatt van a részesedésük az évente 120 millió palackkal számoló magyar piacon. Az exportra termelő magyar borászok helyzetét a rendkívül változó erősségű forint is nehezíti, a stabil 305 forintos euró is jobb lenne, mint az állandó ingadozás - mondta jelentette ki Varga Bálint.

A Varga Pincészet vezető szakembere szerint az embereket sújtó válság hatására meg fog nőni a kereslet a nagyon olcsó palackos borok iránt, míg a középkategóriás (400-900 forintos) borokat kevesebben keresik majd. A prémiumkategóriás (1000 forint feletti) italok piaca stabilabb marad, de ott is inkább a csökkenés lesz jellemző. Nagyobb hangsúly lesz a különböző akciókon, amelyek hosszú távon a bor árának csökkenését hozhatják.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter