A szüret nem a munka vége, hanem a kezdete: így dolgozik a borász
A tavaly Magyarország legjobb vörösbora címet is bezsebelő Bodor Bence borásszal beszélgettünk a borászat szépségeiről és aktuális nehézségeiről. Szerinte a szüret korántsem a szezon vége, pont akkor kezdődik az igazi, kihívásokban bővelkedő borászati munka. Egy olyan ágazatban, ami egyébként is sok kihívással küzd a munkaerőhiánytól a fogyasztási szokások változásán át az időjárási szélsőségekig. Szerinte mégis megéri csinálni.
Véget ért a szüret? (a borásszal október végén beszélgettünk - a szerk.)
- Igen, a rozénak szánt kékfrankosunk már ki is forrt, és gyakorlatilag készen van. A nagytestű vörösöket - merlot-t, cabernet sauvignont és cabernet franc-t - október első napjaiban szedtük. Nagyjából egy hónappal korábban, mint egyébként.
Mi az oka ennek?
Egyértelműen a klímaváltozás. Azt hiszem, mára a kétkedők is meggyőződhettek róla: éghajlatunk és ezzel mezőgazdaságunk alapvető változások elé néz. Az évszakok rendje felborult, sokkal több a forró nap, és sokkal gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, zivatarok, jégesők, orkán erejű szelek, nyári hideg napok, téli melegek. Én otthon kiültettem a kertbe a leandereket, és télire sem viszem őket be, semmi bajuk nem lesz. A környékünkön tavasztól késő őszig burjánzanak a banánfák. Több méteresre is megnőnek mindenütt, aztán gond nélkül áttelelnek a szabadban. Mindez azt is jelenti, hogy elkerülhetetlenül új növényfajokat, új módszereket, új védőeszközöket kell bevezetnünk, mert ahogy azt egy kiváló cikkben olvastam nemrég, minden következő nyár eddigi életünk legmelegebb nyara lesz. Szerencsére a szőlő a meleget és a szárazságot kifejezetten jól tűri, a jeget azonban nyilván nem, és hosszabb távon számolnunk kell olyan váratlan és meghökkentő fenyegetésekkel is, mint például valamilyen mediterrán vagy trópusi kártevő megjelenése.
Gondolkozik arról, hogy mi lesz 5 év múlva?
Rendszeresen futtatok magamban gondolatkísérleteket, igen. Nyilván a változó világ, a digitalizáció, a globalizáció, a robotizáció, a mesterséges intelligencia fejlődése vagy éppen az éghajlati szélsőségek szinte minden szakmát érintenek. De talán keveset olyan mélyrehatóan, mint a mezőgazdaságot és a borászatot. Nekünk most ráadásul az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás jelentette kihívások mellett a következő generációk változó alkoholfogyasztási szokásaira, a borpiaci túltermelési válságra és az állandóvá vált munkaerőhiányra is választ kell találnunk. Miközben jelen vagyunk a közösségi médiában, TikTokozunk, használjuk az Instát, és persze alapértelmezésként a Facebookot. Drónvideókat vágunk, honlapot fejlesztünk, webshopot üzemeltetünk, külföldi szakirodalmat olvasunk, követjük az innovatív borászati kezdeményezések eredményeit, akárhol is történnek ezek a világban és kölcsönösen segítjük egymást a közelünkben dolgozó gazdákkal. Online hirdetünk, éttermekkel és kereskedőkkel tárgyalunk, hogy eladjuk a bort egy olyan piacon, amely nem minden téren állt talpra a covid után. Nem mondom, izgalmas feladat. Elődeinknek nem kellett ennyi szálat a kezükben tartani.
Visszakanyarodva a szürethez: említette a munkaerőhiányt. Ön hogy oldja meg a szüretet, talál elég embert erre a feladatra?
Diósviszló a villányi borvidék nyugati csücske, ez itt az Ormánság kapuja - ennek minden szépségével és nehézségével. Ide értem a gyönyörű vidéket, de a magas munkanélküliséget, a tömegközlekedési nehézségeket és a megfelelő végzettséggel nem rendelkező munkanélkülieket is. Én majdnem 20 éve ugyanazokkal az emberekkel, főként falubeliekkel dolgozom. Ismerjük egymást, ugyanott élünk, ugyanazt gondoljuk a munkáról és fél szavakból is értjük egymást, ha a szőlőről van szó. Ezekben a hetekben hajnalban, nem ritkán 4-kor, fél 5-kor kelünk, és indulunk a szőlőhegyre. Sorról sorra haladva kerül a gyümölcs a ládákba, onnan a traktorpótkocsikra, és le a szőlőhegy lábánál található borászatba.

Bodor Bence munka közben
Szüret után következhet a jól megérdemelt pihenés?
Korántsem. Ilyenkor indul az igazi borászati munka. Miután leszedtük a szőlőt, kezdődik a héjon erjesztés és a körfejtés. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szén-dioxiddal felemelkedő törkölykalapot vissza kell meríteni a mustba, majd az erjedő mustba. Eleinte intenzívebben, akár néhány óránként, aztán ritkábban. Amíg tart a maceráció, ezt addig kell csinálni.
Maceráció?
A maceráció az a fázisa a borkészítésnek, amikor a lé és a héj együtt van, ennek is több fajtája létezik. Hideg maceráció, amikor 5-6 fokon héjon ázik a cefre, csak utána melegítjük, és oltjuk be. Az alkoholos erjedés utáni maceráció 28-30 fokon is zajlik, ilyenkor is számos fontos és zamatos anyag beleoldódik még az élő anyagba. Ha ezt követően élesztő gombával oltjuk be a cefrét, alkoholos fermentációról beszélünk, ha pedig almasavbontó baktériummal idézzük elő a biológiai almasavbontást, malolaktikus fermentációról van szó. De kétlem, hogy az olvasókat ilyen mélységig érdeklik a szakmai finomságok. A lényeg az, hogy az erjedési folyamatnak akkor van vége, amikor elfogynak az erjeszthető cukrok, mert ilyenkor gyakorlatilag éhenhalnak az élesztők. A kezdeti cukorfoktól függ, hogy ez mikorra történik meg. Én általában minimium 6 hetet, de inkább 2 hónapot héjon tartom a cefrét.
A borkészítés során mennyire kell és érdemes ragaszkodni a tankönyvekben leírtakhoz?
A legtöbb fázisban nagyon nagy a szabadságfokunk. Én például alapvetően a nagyon későn szüretelő borászok közé tartozom. Szüret előtt rendszeres időközönként ellenőrzöm, kóstolom a szőlőt, hogy megtaláljam az ideális pillanatot a szedésre. Nem ritka, hogy ez a pillanat novemberre esik, amikor már fagy. A fő szempont a szőlő fenolos érettsége. Ehhez vagy laboratóriumi mérés kell vagy kóstolással határozható meg - utóbbihoz nyilván nagyobb szakmai tapasztalatra van szükség. Én kóstolással dolgozom.
Hány év szakmai tapasztalatra volt szükség, hogy sikerüljön Magyarország legjobb vörösborát elkészíteni?
40 évre. Szóval én, amióta az eszemet tudom, szőlővel foglalkozom. Életem első traminiját 9 évesen derítettem édesapám borászatában. Azt persze nem gondoltam, hogy időközben a szőlészet és a borászat ilyen sokrétű tevékenységgé válik, de mi tagadás, ma már élvezem a dolog prezentációs, üzleti és olykor még a marketing részét is. Mostanra kialakult az éves menetrendünk - melyik hónapban melyik borkóstolóra, fesztiválra megyünk -, tudjuk, mikor várható a céges megrendelési dömping és az is elég pontosan belőhető, mikor kell folyamatosan itthon lennem, mert Dióhéj Vendégházunkban egymást érik a borkóstoló csoportok.
Mit csinál, amikor feltöltődésre vágyik?
Felpattanok a monociklimre, és kirándulok egyet a szőlőhegyen vagy valahol a közelben. Utazom, nagycsaládi programokon veszek részt, szerelek valamit vagy beülök egy pho levesre vagy ramenre a barátaimmal, valamelyik fiammal vagy a kislányommal és az édesanyjával.
Ha újrakezdhetné, megint borász lenne?
Az életben nincs ilyen opció, ezért nem is szoktam azon gondolkozni, mi lett volna, ha… Mindig vannak és lesznek olyan külső körülmények, amelyekre az embernek nincs ráhatása. Fölösleges ezeken rágódni. A jelenlegi helyzetből kell kihozni a legtöbbet. Én így élek. Maximalista vagyok minden területen, és este azzal a megnyugtató érzéssel dőlök le az ágyamba, hogy amit lehetett, megtettem - a borászatban, a vendégházamban, a tanulásban és a családomért.
Bodor Bence már gyerekkorában tudta, mivel akar foglalkozni, és a borásszá válás folyamatában környezete maximálisan támogatta. A családi borászatban elsajátított gyakorlati tudás mellé a budafoki Borászati Technikumban, majd a Szent István Egyetemen szerezte meg a szükséges elméleti alapokat ahhoz, hogy felépítse saját borászatát. 1999 decemberében járt először a villányi borvidék nyugati részén, a diósviszlói szőlőhegyen, amibe azonnal beleszeretett. A most 48 éves borász a 2000-es évek elején maga telepített ide öt szőlőfajtát, és jelenleg 10 hektáron gazdálkodik kékfrankossal, merlot-val, cabernet franc-nal és cabernet sauvignonnal. Borai a prémium kategória élvonalában versenyeznek, a hazai és nemzetközi borversenyeken rendre hódítják el a nagyarany- és aranyérmeket. Csak néhány az elmúlt időszak sikereiből: a 2023-as Winelovers Wine Awardson, a világ egyik legrangosabb borversenyén a 2016-os Bodor Cabernet Sauvignont Magyarország legjobb vörösborának, egyben a legjobb Cabernet Sauvignonnak és a legjobb tanninhangsúlyos vörösbornak választották. Bodor Bence 2017-es Bodor Cabernet Franc-ja pedig a 2023-as TOP100 magyar bor verseny legjobb cabernet francja lett.
- 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.
Részletek
Jegyek
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Az IT munkapiacról, az átképzések lehetőségéről, a mesterséges intelligenciával összefüggésben a pályakezdők helyzetéről, bérekről és a... Teljes cikk
Másként állnak a munkavégzéshez, a munka világához, a vezetéshez, az állásváltáshoz vagy éppen a munka-magánélet egyensúlyához a különböző... Teljes cikk
Vezetőként vagy HR-szakemberként bizonyára tapasztalta már a jelenséget: a nyári kánikula beköszöntével a délutáni meetingek belassulnak, a... Teljes cikk
- Október végétől a nők már ingyen dolgoznak – de most fordulhat a kocka 4 hete
- A nő, aki megmutatta: az álommelót nem megtalálni, hanem kitalálni kell 1 hónapja
- Miért utálják mindenhol a HR-t – és miért nélkülözhetetlen mégis? 1 hónapja
- Felmondani az öregek szoktak, a Z generáció csak simán nem megy be többet 2 hónapja
- Öt párhuzam a sakk és a kockázatkezelés között 2 hónapja
- Havi 1,2 millió diploma nélkül? Íme az egyik legjobban fizetett szakma itthon 3 hónapja
- "Ez volt a legnehezebb évem a HR-en" - miért hagyják el egyre többen a szakmát? 3 hónapja
- Mennyit keresnek a marketingesek 2025-ben? 3 hónapja
- Karrier a Mercedesnél: szerszámkarbantartóból gépészmérnök-projektvezető 4 hónapja
- Ezek a legnépszerűbb szakmák az Egyesült Királyságban 5 hónapja
- Megbecsült és lenézett szakmák: itt a lista 5 hónapja

Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?