kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Fogy a képzett munkaerő az országban! Hogyan tehetsz szert mégis megfelelő számú és képzettségű munkatársra?

Nincs elegendő megfelelően képzett és dolgozni akaró munkaerő az országban – ezzel kell szembenéznie minden munkáltatónak és HR-esnek a kék-galléros munkaerő toborzás során, derül ki egy friss felmérésből.

A Staff House Zrt. – Magyarország vezető munkaerő-szállásoltatásra specializálódott vállalata – által kezdeményezett telefonos közvélemény-kutatás kérdéseit 50 meghatározó hazai gyártócég HR vezetője válaszolta meg.

munkaero

Még mindig van lejjebb! Tovább romolhat a munkaerő ellátottság.

Bár már most is elszomorítóak az állapotok, ha a vállalatok munkaerő ellátottságára gondolunk, a jövő még ettől is rosszabb képet fest. Legalábbis a felmérésben megkérdezett HR vezetők többsége szerint a következő egy-két évben csak romlani fog a helyzet. A válaszadóknak csak kevesebb mint 22%-a látja pozitívan a holnapot. 

kepzett

A munkaerőhiány és a fluktuáció kezelése leginkább a gyártószektornak okoz folyamatos kihívást, de tulajdonképpen a probléma már minden iparágban fennáll. Egyes cégeknél a kellő számú és felkészültségű dolgozó hiánya már most is olyan mértékű, hogy akár a gördülékeny működés is veszélybe kerülhet.

munka

A szakképzett munkaerőért hatalmas a verseny a munkaadók között!

Az üzleti világban a legnagyobb értéket a lojális kollégák képezik, akikből egyre kevesebbet találni, ezért a vállalatok egyre keményebb harcot folytatnak a kvalifikált munkavállók megnyeréséért, illetve megtartásáért.

A munkaadóknak cégüket, az adott pozíciót, a feltételeket, valamint a biztosított körülményeket egyaránt vonzóvá kell tenniük, mert csak így lehet sikeresen felvenni, majd a cégnél is tartani azokat a kollégákat, akik kellő szorgalommal, szakképzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek.

A cégek jelentős része mindent megtesz azért, hogy a pozitív kommunikációval és a kiemelt juttatásokkal premizálja a meglévő kollégáit, de sokszor még ez sem elegendő a hosszú távú sikerhez, hiszen ha egy másik cégnél jobbak a kondíciók, vagy vonzóbb juttatási csomag várható, a munkatársak gyorsan váltanak.

A munkavállalói szállás lehet a megoldás?

Kondor András, a Staff House Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy valóban egyre több megkeresést kapnak azoktól a cégektől, akik a krónikus munkaerőhiányt próbálják orvosolni azáltal, hogy az ország más pontjairól vagy külföldről igyekeznek elcsábítani a hadra fogható munkaerőt, egy második otthont biztosítva számukra.

Mindezt alátámasztja az is, hogy a megkérdezett HR vezetők fele nagyon fontosnak ítéli meg a munkavállalók bevonzása és megtartása viszonyában a színvonalas szálláshelyeket. Hangsúlyt azonban mindenképp a színvonalas jelzőre kell tenni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű az a bizonyos szállás, és ezt a megkérdezett HR vezetők szinte egyöntetű álláspontja is megerősíti.

munka

Kondor András kiemelte: az élhető, komfortos körülmények megteremtése valóban elsődleges szempont kell, hogy legyen, hiszen a munkavállalói szállás biztosításával a cél, hogy a lakók elégedettsége növekedjen, ezért pedig mindent meg kell tenni, és persze meg is teszünk.

A munkavállalók elszállásoltatása terhet ró a cégre?

Sok vállalat azért ódzkodik a lakhatási lehetőség biztosításától, mert tartanak attól, hogy ezáltal rengeteg plusz teher szakad a nyakukba: dolgozók be- és kiköltöztetése, a szálláson felmerülő napi szintű problémák kezelése, az esetleges panaszok kezelése, a gondok elhárítása.  Épp ezért többen inkább úgy döntenek, hogy nem vállalják be a munkavállalói szállás biztosítását, hiába jár az hatalmas előnnyel a szakképzett kollégákért folytatott versenyben. A Staff House Zrt. vezérigazgatója a témában elmondta: felismertük, hogy a vállalatok nem szeretnének plusz munkát a szállásolással kapcsolatban, és épp ezért működésünket a cégek igényekhez igazítottuk, mindenre kiterjedő-, teljes körű ügyintézést, komplett kiszolgálást vállalunk.

Kondor András hozzátette: tapasztalataink azt mutatják, hogy a munkavállalói szállás valóban megoldást jelent a krónikus munkaerőhiányra, hiszen a partnereikkel való hosszú távú együttműködés egyértelmű hozadéka a fluktuáció mértékének csökkenése és a munkaerő ellátottság javulása.

staff

A trendek tehát egyre inkább azt mutatják, hogy a minőségi lakhatási lehetőségnek köszönhetően, amellett, hogy könnyebbé válik a toborzás, a munkavállalók elkötelezettsége, lojalitása is nő. Azon cégek, akik a megbízható munkatársaik által versenyelőnybe szeretnének kerülni, egyre nagyobb arányban döntenek a minőségi munkavállalói szállás biztosítása mellett.

 

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az ország egész területén igényelhető a csok plusz

A babaváró hitel összege is emelkedik - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Teljes cikk

A gondoskodás a legszebb ajándék

Az ünnepi időszakban még jobban előtérbe kerül a gondoskodás, ezen belül a legfontosabb célunk, szeretteink egészségének megóvása is. Kitűnő... Teljes cikk

Vészesen közeledik a határidő! Hogy legyen 2 héten belül visszaélés-bejelentő rendszered?

Lassan év vége, a legtöbb vállalkozás már a 2024-es évet tervezi, van azonban egy fontos határidő, amely sok HR-es és cégvezető e-naptárában fel... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek