Megjelent: 3 hete

Fogy a képzett munkaerő az országban! Hogyan tehetsz szert mégis megfelelő számú és képzettségű munkatársra?

Nincs elegendő megfelelően képzett és dolgozni akaró munkaerő az országban – ezzel kell szembenéznie minden munkáltatónak és HR-esnek a kék-galléros munkaerő toborzás során, derül ki egy friss felmérésből.

A Staff House Zrt. – Magyarország vezető munkaerő-szállásoltatásra specializálódott vállalata – által kezdeményezett telefonos közvélemény-kutatás kérdéseit 50 meghatározó hazai gyártócég HR vezetője válaszolta meg.

munkaero

Még mindig van lejjebb! Tovább romolhat a munkaerő ellátottság.

Bár már most is elszomorítóak az állapotok, ha a vállalatok munkaerő ellátottságára gondolunk, a jövő még ettől is rosszabb képet fest. Legalábbis a felmérésben megkérdezett HR vezetők többsége szerint a következő egy-két évben csak romlani fog a helyzet. A válaszadóknak csak kevesebb mint 22%-a látja pozitívan a holnapot. 

kepzett

A munkaerőhiány és a fluktuáció kezelése leginkább a gyártószektornak okoz folyamatos kihívást, de tulajdonképpen a probléma már minden iparágban fennáll. Egyes cégeknél a kellő számú és felkészültségű dolgozó hiánya már most is olyan mértékű, hogy akár a gördülékeny működés is veszélybe kerülhet.

munka

A szakképzett munkaerőért hatalmas a verseny a munkaadók között!

Az üzleti világban a legnagyobb értéket a lojális kollégák képezik, akikből egyre kevesebbet találni, ezért a vállalatok egyre keményebb harcot folytatnak a kvalifikált munkavállók megnyeréséért, illetve megtartásáért.

A munkaadóknak cégüket, az adott pozíciót, a feltételeket, valamint a biztosított körülményeket egyaránt vonzóvá kell tenniük, mert csak így lehet sikeresen felvenni, majd a cégnél is tartani azokat a kollégákat, akik kellő szorgalommal, szakképzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek.

A cégek jelentős része mindent megtesz azért, hogy a pozitív kommunikációval és a kiemelt juttatásokkal premizálja a meglévő kollégáit, de sokszor még ez sem elegendő a hosszú távú sikerhez, hiszen ha egy másik cégnél jobbak a kondíciók, vagy vonzóbb juttatási csomag várható, a munkatársak gyorsan váltanak.

A munkavállalói szállás lehet a megoldás?

Kondor András, a Staff House Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy valóban egyre több megkeresést kapnak azoktól a cégektől, akik a krónikus munkaerőhiányt próbálják orvosolni azáltal, hogy az ország más pontjairól vagy külföldről igyekeznek elcsábítani a hadra fogható munkaerőt, egy második otthont biztosítva számukra.

Mindezt alátámasztja az is, hogy a megkérdezett HR vezetők fele nagyon fontosnak ítéli meg a munkavállalók bevonzása és megtartása viszonyában a színvonalas szálláshelyeket. Hangsúlyt azonban mindenképp a színvonalas jelzőre kell tenni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű az a bizonyos szállás, és ezt a megkérdezett HR vezetők szinte egyöntetű álláspontja is megerősíti.

munka

Kondor András kiemelte: az élhető, komfortos körülmények megteremtése valóban elsődleges szempont kell, hogy legyen, hiszen a munkavállalói szállás biztosításával a cél, hogy a lakók elégedettsége növekedjen, ezért pedig mindent meg kell tenni, és persze meg is teszünk.

A munkavállalók elszállásoltatása terhet ró a cégre?

Sok vállalat azért ódzkodik a lakhatási lehetőség biztosításától, mert tartanak attól, hogy ezáltal rengeteg plusz teher szakad a nyakukba: dolgozók be- és kiköltöztetése, a szálláson felmerülő napi szintű problémák kezelése, az esetleges panaszok kezelése, a gondok elhárítása.  Épp ezért többen inkább úgy döntenek, hogy nem vállalják be a munkavállalói szállás biztosítását, hiába jár az hatalmas előnnyel a szakképzett kollégákért folytatott versenyben. A Staff House Zrt. vezérigazgatója a témában elmondta: felismertük, hogy a vállalatok nem szeretnének plusz munkát a szállásolással kapcsolatban, és épp ezért működésünket a cégek igényekhez igazítottuk, mindenre kiterjedő-, teljes körű ügyintézést, komplett kiszolgálást vállalunk.

Kondor András hozzátette: tapasztalataink azt mutatják, hogy a munkavállalói szállás valóban megoldást jelent a krónikus munkaerőhiányra, hiszen a partnereikkel való hosszú távú együttműködés egyértelmű hozadéka a fluktuáció mértékének csökkenése és a munkaerő ellátottság javulása.

staff

A trendek tehát egyre inkább azt mutatják, hogy a minőségi lakhatási lehetőségnek köszönhetően, amellett, hogy könnyebbé válik a toborzás, a munkavállalók elkötelezettsége, lojalitása is nő. Azon cégek, akik a megbízható munkatársaik által versenyelőnybe szeretnének kerülni, egyre nagyobb arányban döntenek a minőségi munkavállalói szállás biztosítása mellett.

 

  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Eredményesek a szállítási szektor munkaerőhiányával kapcsolatos kutatások

Fontos megállapításokra jutottak annak a kutatásnak a szakemberei, akik a „GINOP-5.3.5-18-2018-00052 - A munkaerőhiány lehetséges kezelési módjai a... Teljes cikk

Fiatal munkavállalók nélkül nem működik a szállítási ágazat

Online tananyag készül a szállítási szektorban dolgozó fiatalok számára, amely a generációs sajátosságokat figyelembe véve segíti őket a... Teljes cikk

Lehetőség a kisgyermekkel dolgozni és az őket foglalkoztatni vágyók számára

A kormány 2021. 07. 01-én a szövetkezeti törvény módosításával lehetőség adott arra, hogy kisgyermekkel otthon lévők egyfajta speciális... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek