Megjelent: 12 éve

Fogytak és fittek: a munkahelyi team ereje

Megannyi leadott kiló, kimagasló egyéni diétateljesítmények, lelkesen együtt edző munkahelyi csapatok és csaknem 50 százalékkal javuló "fittségindex". Mindez a "Közösen-Könnyebben Munkahelyi Életmódváltó Csapatverseny" mérlege.

Az idén negyedik alkalommal megrendezett versenyen közel 100 munkahelyi csapat vállalta a féléves küzdelmet. Igaz, mindössze az indulók háromnegyede tartott ki a "végsőkig." De aki végigcsinálta, máris rengeteget javított az EU-polgárok gyászos testmozgás-mutatóin. "Az Európai Unió felnőtt lakosságának 71 százaléka mindössze havi egy alkalommal sportol. A verseny hónapjai alatt viszont a BSI rendezvényein, hetente 100-nál is több munkavállalót mozgattunk meg. Ez mindenképpen előrelépésnek számít"- mondta el Csizmadia Péter szociológus.


Rendszeres sportolás és kiegyensúlyozott étrendA verseny célja évek óta, hogy fokozatosan hozzászoktassa a munkavállalókat az életmódváltásra - mindezt természetesen a rendszeres sportolás és az egészséges étrend harmonikus összehangolása mellett. A versenyt kiíró OEFI (Országos Egészségfejlesztési Intézet) végezte a munka adminisztratív részét: értesítette a cégeket a lehetőségről, megszervezte az indulóknak a verseny kezdete és lezárása előtti mérlegelését, állapotfelmérését, és a margitszigeti futóedzéseket. Emellett hírleveleikben folyamatosan tanácsokkal látták el az életmódváltásban legelszántabb munkahelyi csapatokat.

A program vezetője Monspart Sarolta tájfutó világbajnok elmondta, a versenyzők fittségi indexe csaknem 50 százalékot javult a program végére. Emellett rengetegen iktatták be napi életvezetésükbe a rendszeres testedzést, ami mindenképpen nagyszerű és a továbbiakban is követendő irány - összegzett. A versenyben azért diszkvalifikálni is kellett némely indulót. "Akadt olyan, aki egy futóedzés után azt dokumentálta, hogy 3 perc alatt futott le egy 1 kilométeres távot. Ez az állítás nyilvánvalóan irreális"- tette hozzá.


Kerékpárral munkába: Makón ezt csináltákA versenyen 2. helyezést elérő makó önkormányzat főként nőkből álló csapata például rendszeresen kerékpárral jár a munkába. Munkaidő után közülük többen futnak és spinningelnek is. "A leghatékonyabb csapatban átállni az életmódváltásra. A közösség erőt ad - menzán is finoman tudtuk terelgetni a kollégák megfelelő ebédválasztását, ha úgy láttuk, hogy megtorpantak vagy elgyengültek a verseny során"- magyarázzák.


Mínusz húsz kiló SzolnokonSikeres hónapokat tudhat maga mögött Bódi Ilona is. A szolnoki Polgármesteri Hivatal csapatában versenyző hölgy szorgalmas és kitartó munkával csaknem 20 kilónyi súlytöbblettől szabadult meg a program során. "8 fős csapattal indultunk a versenyen. Összesen 51 kilótól szabadultunk meg - ebből 20 kg az én személyes sikerem." A titok nyitja esetében (is) a korábbinál jóval átgondoltabb étkezés. És a sport, minden mennyiségben - de legalább heti 3-5 alkalommal, méghozzá futás és torna formájában. "Teljesen igyekeztem elhagyni a táplálkozásomból a szénhidrátokat, a zsírt, cukrot és a cukros üdítőitalokat. Ezek helyett rengeteg szénsavmentes ásványvizet is fogyasztottam. A vizet úgy a legcélszerűbb fogyasztani, hogy minden 20. kilóra 1 liter jusson. Tehát egy 60 kiló körüli testsúllyal rendelkező személynek naponta 3 litert ideális meginnia." Ilona is csapatösszetartást említette az életmódváltásban, mint motiváló tényezőt. "Könnyebb életmódot váltani, ha egyszerre többen veszünk részt egy ilyen programban. Kevésbé csábulunk el a nassolásra, ha ott vannak a többiek és könnyebben átsegíthetjük egymást a holtpontokon"- magyarázza.


Éhezés helyett futás a MargitszigetenSzajkó István is a program nyertesei közé tartozik. A HR-esként dolgozó fiatalember még tavaly szabadult meg a program során 25 kilótól. És bár a diéta első három hetét rettenetesen nehéznek érezte, sikerült átlendülnie a holtpontokon. Eredményét a mai napig sikerült megtartania. István a sportra esküszik: rendszeresen tornázik, fekvőtámaszokat csinál és fut. Naponta kétszer, munka előtt és után futócipőt húz. Aztán irány a Margitsziget. Vagy újabban, idő hiányában a háztömb körüli testedzést választja. "Nem hiszek az éhezésben, az állandó salátaevésben és a villámgyors sikereket ígérő villámdiétákban sem. Úgy gondolom, hogy a megfelelő testsúly megőrzésért a sporttal lehet a legtöbbet tenni. Nekem ez a módszer eddig jól bevált "- kommentálta hitvallását.


Az életmód programban nyertes munkahelyi csapatok1. [email protected], Országos Epidemológiai Központ csapata, Budapest
2. Pénzügy SE, Makó Város Önkormányzatának csapata
3. Brokkolik, Villeroy-Bosch Magyarország, Hódmezővásárhely
4. Csinibabák, Petőfi úti Óvoda, Sárvár
5. Testmesterek, MOL Nyrt, Százhalombatta
6. Sportszeletek, Önkormányzati Minisztérium, Sport Szakállamtitkárság, Budapest

Takács Gabriella
monster.hu
  • 2022.08.24Babér Szeminárium Közelít a tanulmányi időszak, ezzel együtt pedig megszaporodnak a szakképzési munkaszerződéssel, tanulószerződéssel, hallgatói munkaszerződéssel, a duális képzéssel és a tanulók foglalkoztatásának lehetőségeivel kapcsolatos szakmai kérdések is. Augusztus 24-én a BaBér meghívott előadója, Greskóné Koller Krisztina gyakorlati példákon keresztül ad árnyalt képet a témáról online előadása során. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.11.07Scrum szimuláció, avagy agilitás a gyakorlatban Hogyan tanulható meg a rugalmas vállalati működés kockázatmentesen? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook