Folytatódik az iskolabezárás elleni demonstráció"/>
Megjelent: 9 éve

Folytatódik az iskolabezárás elleni demonstráció

Újabb demonstráció kezdődött a kaposvári iskolabezárás ellen: a Toldi Iskola szülői szervezetének tagjai és támogatói szombattól kis csoportokban "Toldi" feliratú pólókban járkálnak, közülük páran éhségsztrájkba is kezdtek, hogy így tiltakozzanak az általuk törvénytelennek tartott lépés ellen.

Klimóné Csongovai Hilda a szülőkből és szimpatizánsokból álló "Harc a Toldiért" civil csoport képviselője az MTI-nek elmondta, egyrészt azért választották a demonstrációnak ezt a formáját, mert nem kell hozzá rendőri engedély. Másrészt a kaposvári emberekkel az utcákon elbeszélgetve szeretnék bizonytani, hogy nem egy titokzatos politikai ellenzéket képviselnek, akik a város nyugalmának megzavarására törnek, hanem Kaposvár egyik értékét szeretnék megmenteni. Az érdeklődőknek dokumentumokat is mutattak arról, miért tartják megalapozatlannak és törvénytelennek a Toldit iskola-összevonásokkal megszüntetető közgyűlési határozatot. Demonstrációjukkal a következő időszakban állandóan jelen lesznek a városban - közölték.

A toldis szülők szószólója elmondta: országos civil mozgalmat akarnak indítani az öltözékeikre felírt vagy kitűzött "Toldi" felirattal, amelynek célja, hogy sehol ne dobjanak ki évtizedek munkájával felépített értéket a jövőben. A "toldizmussal" az ország több, hasonló forgatókönyv szerint bezárt, vagy bezárásra ítélt iskolájáért is demonstrálnak - fejtette ki Klimóné Csongovai Hilda. Már több közismert személy és szakszervezet csatlakozott az interneten is terjesztett kezdeményezéshez - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy már minden lehetséges jogi utat bejártak, jelenleg az igazságügyi tárcánál vár válaszra a beadványuk, amelyben "a törvénytelenségeket és az iskola értékeit feltárva" kérték, hogy szeptembertől a régi módon működhessen tovább a Toldi iskola. Hozzátette, összefogtak az ország más területén hasonlóan járt iskolákkal is, közülük a fővárosi Janikovszky Éva Általános iskolát és Gimnáziumot pedig testvériskolává fogadták.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy április végén a tiltakozások ellenére Kaposvár közgyűlése úgy döntött, hogy megszünteti a helyi Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnáziumot, az oktatást két másik intézménybe integrálva. Az iskola átszervezése ellen a szülők és diákok fórumokon, kulturális demonstrációval, éhségsztrájkkal és beadványokkal tiltakoztak. Szita Károly, a város Fideszes polgármestere többször leszögezte: nem fogják bezárni a Toldi jelenlegi épületét, s nem sérülnek a gyerekek érdekei, hiszen biztosítják a toldis diákoknak, hogy a megszokott helyen és tanárokkal fejezzék be az iskolát. Stickel Péter, a város oktatási igazgatója pedig egy MTI-hez is lejuttatott közleményében cáfolta, hogy bezárnák a Toldi iskolát. Szerinte ez az ügy nem a Toldiról, nem az iskoláról és nem is a gyerekekről szól", a cél nem más, mint "káoszt teremteni" Kaposváron.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter