Megjelent: 1 éve

Fotó az önéletrajzban - milyen a nyerő?

Hiába egy jól összeállított önéletrajz, álláspályázatunk könnyen elbukhat egy rossz fotó miatt. Ugyan a személyzeti szakember csupán egy-két percet tölt egy cv-vel, a fénykép keltette hatás meghatározó. Milyen egy jó kép? Milyen hibákat követnek el a pályázók?

images

Hiába egy jól összeállított önéletrajz, álláspályázatunk könnyen elbukhat egy rossz fotó miatt. Ugyan a személyzeti szakember csupán egy-két percet tölt egy cv-vel, a fénykép keltette hatás meghatározó. Milyen egy jó kép? Milyen hibákat követnek el a pályázók?

Az angolszász kultúrában és a tengerentúlon a pályázótól nem kérnek fényképet mellékelni az önéletrajzhoz, Magyarországon és Európa nagy részén viszont többnyire igen. Ha az álláshirdetésben kérik, akkor érdemes küldeni. Ha erre nincs utalás, akkor mérlegelhetünk: Egy előnyös fotó feldobhatja anyagunkat, egy hátrányos pedig inkább ront az összképen.

A kiválasztásért felelős szakemberek átlagban fél-egy percet szentelnek egy-egy önéletrajzra, ám előnytelen fotóval még ennyi idő alatt is kieshetünk a rostán.

Elvárt az üzleties viselet

Az önéletrajzban elhelyezett fotó egyik legfontosabb ismérve, hogy teljesen mentes a sallangoktól. A portrén - annak ellenére, hogy a pályázó legfeljebb vállig látható rajta - az üzleties viselet elvárt. Hölgyek a fotózáskor blúzt, blézert, kosztümöt, a férfiak öltönyt, inget és nyakkendőt viseljenek. Hölgyeknél - bár a kis felbontású képeken ennek kisebb a jelentősége - még szolid smink is szóba jöhet. A fotón a hosszú hajúaknak célszerű a frizurát kiengedve viselni - az összefogott haj gyakran az ápolatlanság palástolásának látszatát kelti.

Magánéleti fotót soha

"A megfelelő fotó az önéletrajzban egy jól sikerült, szabvány igazolványkép. Ennek ellenére igen gyakran találkoznak a HR-esek a pályázót épp vitorlázás, sportolás közben vagy egyéb családi eseményen ábrázoló fotókkal. Egyszer még arra is volt példa, hogy egy hölgy olyan, "egész alakos" képet helyezett el a pályázati anyagában, amelyen harisnyás lábát a combját kihangsúlyozó pózban tette fel egy székre"- magyarázza Gergácz Lili, a számítógépes adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. HR-vezetője. Óvatosan az ollózással is: egy nagyobb képből kivágott kisebb szinte minden esetben rossz hatást kelt. Inkább készíttessünk néhányat pályázási célra. Nem célszerű a pályázót épp munka közben ábrázoló kép használata sem. Sőt valószínűbb, hogy ezzel épp a kívánt hatás ellenkezőjét éri el.

Legfeljebb 5 éve készült legyen

A pályázás szempontjából és a hitelesség miatt nem közömbös, mikor készült a portré. "Volt már arra példa, hogy egy 60 év körüli hölgy az érettségire készített fotóját használta az önéletrajzban" - idéz fel egy emlékezetes esetet Gergácz Lili. A fotó készíttetése és a pályázás között eltelt idő kapcsán a HR tűréshatára általában 4-5 év. Ennél régebbi fotót használni már nem ajánlatos. Pályakezdőknél ez az időszak legfeljebb 2-3 hónapra csökken. Nem mindegy az sem, hogyan tekintünk a kamerába. Míg például a felszegett fej és áll agresszív, harcias magatartást, a behúzott nyak, rossz tartás félénkséget, meghunyászkodást sugalmazhat.

A fotó szabványos helye a CV jobb felső sarka. A legjobb az önéletrajzba eleve szövegszerkesztővel beilleszteni vagy szkennelni. Gémkapoccsal odatűzni vagy az önéletrajzra ragasztani nem illik, csakúgy, mint pecsétes, viseltes, régi fotót vagy pecsétnyomokat ábrázoló képet beszkennelni.

Kerüljük a művészi megjelenítést

A CV fotója nem lehet a művészi önmegvalósítás terepe sem a fotós, sem a pályázó számára. Ezúttal a tablóképet, a speciális háttereket, megoldásokat-így például az archaikus, barna vagy színes hátterű fotókat - kerülni kell. A jelszó ebben az esetben a kevesebb több.

Milyen a jó pályázói fotó? - öt tanácsunk

- Az önéletrajz fotója egy jól sikerült, szabvány igazolványkép

- Álláspályázatok benyújtása céljából mindig üzleties öltözékben készíttessünk magunkról fényképet!

- A privát céllal - rendezvényen, sporteseményen, családi körben - készíttetett fotók nem alkalmasak az önéletrajzba

- A fényképe semmiképpen ne legyen 4-5 évnél, pályakezdőként 2-3 hónapnál régebbi

- A speciális képi megoldások (effektek) kerülendőek, ne ollózzunk másik képből
sem

Takács Gabriella

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter