Megjelent: 2 éve

Fotó az önéletrajzban - milyen a nyerő?

Hiába egy jól összeállított önéletrajz, álláspályázatunk könnyen elbukhat egy rossz fotó miatt. Ugyan a személyzeti szakember csupán egy-két percet tölt egy cv-vel, a fénykép keltette hatás meghatározó. Milyen egy jó kép? Milyen hibákat követnek el a pályázók?

images

Hiába egy jól összeállított önéletrajz, álláspályázatunk könnyen elbukhat egy rossz fotó miatt. Ugyan a személyzeti szakember csupán egy-két percet tölt egy cv-vel, a fénykép keltette hatás meghatározó. Milyen egy jó kép? Milyen hibákat követnek el a pályázók?

Az angolszász kultúrában és a tengerentúlon a pályázótól nem kérnek fényképet mellékelni az önéletrajzhoz, Magyarországon és Európa nagy részén viszont többnyire igen. Ha az álláshirdetésben kérik, akkor érdemes küldeni. Ha erre nincs utalás, akkor mérlegelhetünk: Egy előnyös fotó feldobhatja anyagunkat, egy hátrányos pedig inkább ront az összképen.

A kiválasztásért felelős szakemberek átlagban fél-egy percet szentelnek egy-egy önéletrajzra, ám előnytelen fotóval még ennyi idő alatt is kieshetünk a rostán.

Elvárt az üzleties viselet

Az önéletrajzban elhelyezett fotó egyik legfontosabb ismérve, hogy teljesen mentes a sallangoktól. A portrén - annak ellenére, hogy a pályázó legfeljebb vállig látható rajta - az üzleties viselet elvárt. Hölgyek a fotózáskor blúzt, blézert, kosztümöt, a férfiak öltönyt, inget és nyakkendőt viseljenek. Hölgyeknél - bár a kis felbontású képeken ennek kisebb a jelentősége - még szolid smink is szóba jöhet. A fotón a hosszú hajúaknak célszerű a frizurát kiengedve viselni - az összefogott haj gyakran az ápolatlanság palástolásának látszatát kelti.

Magánéleti fotót soha

"A megfelelő fotó az önéletrajzban egy jól sikerült, szabvány igazolványkép. Ennek ellenére igen gyakran találkoznak a HR-esek a pályázót épp vitorlázás, sportolás közben vagy egyéb családi eseményen ábrázoló fotókkal. Egyszer még arra is volt példa, hogy egy hölgy olyan, "egész alakos" képet helyezett el a pályázati anyagában, amelyen harisnyás lábát a combját kihangsúlyozó pózban tette fel egy székre"- magyarázza Gergácz Lili, a számítógépes adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. HR-vezetője. Óvatosan az ollózással is: egy nagyobb képből kivágott kisebb szinte minden esetben rossz hatást kelt. Inkább készíttessünk néhányat pályázási célra. Nem célszerű a pályázót épp munka közben ábrázoló kép használata sem. Sőt valószínűbb, hogy ezzel épp a kívánt hatás ellenkezőjét éri el.

Legfeljebb 5 éve készült legyen

A pályázás szempontjából és a hitelesség miatt nem közömbös, mikor készült a portré. "Volt már arra példa, hogy egy 60 év körüli hölgy az érettségire készített fotóját használta az önéletrajzban" - idéz fel egy emlékezetes esetet Gergácz Lili. A fotó készíttetése és a pályázás között eltelt idő kapcsán a HR tűréshatára általában 4-5 év. Ennél régebbi fotót használni már nem ajánlatos. Pályakezdőknél ez az időszak legfeljebb 2-3 hónapra csökken. Nem mindegy az sem, hogyan tekintünk a kamerába. Míg például a felszegett fej és áll agresszív, harcias magatartást, a behúzott nyak, rossz tartás félénkséget, meghunyászkodást sugalmazhat.

A fotó szabványos helye a CV jobb felső sarka. A legjobb az önéletrajzba eleve szövegszerkesztővel beilleszteni vagy szkennelni. Gémkapoccsal odatűzni vagy az önéletrajzra ragasztani nem illik, csakúgy, mint pecsétes, viseltes, régi fotót vagy pecsétnyomokat ábrázoló képet beszkennelni.

Kerüljük a művészi megjelenítést

A CV fotója nem lehet a művészi önmegvalósítás terepe sem a fotós, sem a pályázó számára. Ezúttal a tablóképet, a speciális háttereket, megoldásokat-így például az archaikus, barna vagy színes hátterű fotókat - kerülni kell. A jelszó ebben az esetben a kevesebb több.

Milyen a jó pályázói fotó? - öt tanácsunk

- Az önéletrajz fotója egy jól sikerült, szabvány igazolványkép

- Álláspályázatok benyújtása céljából mindig üzleties öltözékben készíttessünk magunkról fényképet!

- A privát céllal - rendezvényen, sporteseményen, családi körben - készíttetett fotók nem alkalmasak az önéletrajzba

- A fényképe semmiképpen ne legyen 4-5 évnél, pályakezdőként 2-3 hónapnál régebbi

- A speciális képi megoldások (effektek) kerülendőek, ne ollózzunk másik képből
sem

Takács Gabriella

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk