Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Gazdasági bővülés, kevesebb munkanélküli - a Raiffeisen Bank prognózisa

Az idén 2,2 százalékos, jövőre 2,7, 2018-ban pedig 2,9 százalékos gazdasági bővülésre számítanak a Raiffeisen Bank elemzői - mondta Török Zoltán, a hitelintézet vezető elemzője.

A pénzintézet szakértői szerint idén az infláció éves szinten 0,4, jövőre 2, 2018-ban pedig 2,7 százalék lesz.

Török Zoltán kifejtette: elemzőik szerint az idei gyengébb első negyedéves gazdasági teljesítmény átmeneti lesz, a második negyedévtől a gazdaság egyre gyorsuló növekedési ütemére lehet számítani.

Gondnak nevezte ugyanakkor, hogy túl nagy a magyar gazdaság függése néhány ágazattól, illetve az uniós forrásoktól, és egyre nagyobb problémát jelent néhány ágazatban a növekvő munkaerő-, illetve szakemberhiány. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség alacsony szinten, évi 5-6 százalékos rátán marad - fűzte hozzá.

Rámutatott: bár 2017-ben némileg növekszik az infláció, éves üteme elérheti a 2 százalékot, viszont arra számítanak, hogy a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon áll majd jövőre is.

Török Zoltán elmondta: a forint euróval szembeni árfolyama továbbra is az eddigi szűk sávban marad.

Úgy vélte, az ország felminősítései "benne vannak a levegőben", akár idén is befektetési kategóriába kerülhet Magyarország.

Az ország számára kifejezetten előnyös lenne az euró bevezetése, sok érv szól mellette, ellene kevesebb szempontot lehet felsorolni - kommentálta a vezető elemző Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentését, miszerint Magyarország az évtized végén csatlakozhat az euróövezethez.

Egy felmérésre hivatkozva Török Zoltán elmondta: a kelet-közép-európai régió azon országaiban, ahol bevezették a közös európai pénzt, így a balti államokban, Szlovéniában, Szlovákiában már "nagyon szeretik az emberek az eurót".
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter