Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Gépipari szövetség: kapjanak több támogatást a képzést végző cégek

A Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (MAGEOSZ) helyi szintű konzultációkat szorgalmaz a szakképzés reformjáról a kamarák és a cégek között, és előremutató lépésnek tartja, hogy a vállalkozásokat képviselő Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához került a szakmunkásképzéssel összefüggő feladatok egy része - közölte a több mint 30 vállalatot tömörítő szakmai szervezet hétfőn az MTI-vel.

A MAGEOSZ a közleményben hangsúlyozza: üdvözli a kormány lépéseit a szakképzés rendszerének megváltoztatására, és úgy véli, fontos, hogy a teljes szakképzést - a versenyképesség és hatékonyság követelményeinek megfelelően - mielőbb újraszabályozzák.

A szervezet szerint a legfontosabb az, hogy gyakorlatorientált, a piaci igényeket kielégítő, a reálszférában alkalmazható tudással és tapasztalattal felvértezett szakemberek - technikusok, szakmunkások, mérnökök, fejlesztők - kerüljenek a piacra.

Ehhez a jelenleginél jóval intenzívebben kellene integrálni a vállalati képzést az egész rendszerbe - idézi a közlemény Sólyom Ferencet, a MAGEOSZ alelnökét, aki szerint ennek része az is, hogy több támogatást kapjanak a képzést is végző cégek.

Ilyen értelemben a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény mostani módosítása nem jelent jó irányt, ami nem írható pusztán a költségvetés "sanyarú helyzetének" a rovására. Kihagyták ugyanis belőle a cégeknél folyó belső képzést, nem ismerik el annak fontosságát, és nem hagy megfelelő teret a finanszírozásukra - hívja fel a figyelmet a szervezet. Hozzáfűzik: egy-egy ipari cégnél 3-5 évet is foglalkoznak egy pályakezdő munkatárssal, mire az megfelelő munkaerővé válik. A szakképzési hozzájárulás rendszerének ilyen irányú átalakítása ebben segíthetett volna, de sajnos ennek éppen az ellenkezője történt - teszi hozzá a szakember.

A MAGEOSZ 11 pontos javaslat-csomagot készített elő; ezek három fő célt szolgálnak, egyrészt azt, hogy a szakképzés elszámolható költségei közelítsenek a tényleges ráfordításokhoz, az elszámolás szabályozásakor a reális költségek és ne az adminisztratív, ellenőrzési szempontok legyenek az elsődlegesek. Másrészt, hogy a jelenlegi utófinanszírozási szabályokat váltsa fel az időszaki elszámolás, hogy a döntően kisvállalkozásokban működő szakmacsoportokat se rekessze ki a finanszírozási többletteher. A szövetség szerint emellett fel kellett volna számolni a munkaadók azon finanszírozási döntési kényszerét, amelyben vagy szakképző helyet működtetnek, és alkalmazottaiknak alig marad továbbképzési forrás, vagy lemondanak az oktatásban való közvetlen részvételről - vélekedik a MAGEOSZ.

A most elfogadott törvény ezt a kérdést úgy oldja meg, hogy a cégeknél folyó belső képzések teljes egészében a vállalatok terheit növelik, miközben ennek társadalmi hasznossága nem vitatható és messze túlmutat egy-egy vállalkozás gazdasági érdekein legyen szó szakmai vagy akár nyelvi képzésről - olvasható a közleményben.  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook