Megjelent: 12 éve

Gyermekeket dolgoztatnak az M7-es építésénél

Rontó Károly állítása szerint naponta 10-15 iskoláskorú gyermek dolgozik az építkezésen: reggelente a település három-négy pontján toborozzák a gyerekeket, akik segédmunkát végeznek, padkát gereblyéznek, füvesítenek.

Az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség június 26-i ellenőrzésekor egy 13 éves, borsodi gyermeket találtak az építkezésen, aki a jegyző állítása szerint öt társával betöréses rablásban is részt vett. Mindez akkor derült ki számára, amikor a zalakarosi rendőrkapitányság jelezése után behívatta a gyermekek szüleit, és az apa elmondta, hogy korábban az építkezésen a fiát találták meg a munkavédelmi felügyelők. Az édesapa - aki ugyancsak az építkezésen dolgozik - azt is közölte, hogy naponta tíz-tizenöt iskoláskorú gyereket lát az építkezésen, közülük a legfiatalabb mindössze tízéves.

Rontó Károly megjegyezte: a háromezer-kétszáz fős településen lakók közül mintegy másfél ezren dolgoznak az építkezésen, nagy részük Borsodból, Szabolcsból érkezett. A vendégmunkások családjaikkal az önkormányzat 60 férőhelyes kulcsosházában élnek, de van olyan családi ház is, ahol tizenkilencen laknak albérletben. Hozzátette: a tanköteles korú borsodi gyermekek április közepétől tartózkodnak Zalakomárban, de mindeddig nem érkezett egyetlen iskolából sem jelzés a hiányzások miatt, a helyi önkormányzat látókörébe pedig csak akkor kerülnek, ha valamilyen bűncselekményt követnek el.

Jól szervezett a gyermekfoglalkoztatás

A jegyző azt is elmondta, hogy feltételezése szerint zalakomári gyermekek is dolgoznak az építkezésen. A gyakori iskolai hiányzások miatt a pedagógusok hivatalból átadták a jegyzőnek a hiányzók listáját. Meghallgatáskor a szülők elmondták, hogy a gyerekek azért hiányoztak az iskolából, mert az építkezésen dolgoztak. Rontó Károly megjegyezte: a hat kilométeres építési szakaszon "jól szervezetten folyik" a fiatalkorúak foglalkoztatása: a gyerekek mobiltelefonon jelzik, ha megjelenik egy idegen autó, és akkor elfutnak.

Fazakas Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője az MTI kérdésére elmondta: meglepődve értesült a gyerekek foglalkoztatásáról, erről sem a fejlesztő Zrt., sem a kivitelező (Porr-Viadom-Terrag-Asdag) nem kapott semmilyen írásos tájékoztatást. A konzorciumot és az alvállalkozásokat köti a szerződésben foglaltak betartása, amit számon is kérnek, de ellenőrizni nem tudnak, mert ez a munkavédelmi főfelügyelőség feladata.

Fazakas Orsolya kijelentette: 2007-ben létrehozták a Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért dokumentumot: a minisztérium és az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség között létrejött együttműködésnek elsőkörös aláírója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elődje, a Nemzeti Autópálya Zrt. volt, azóta is próbálnak következetesen kitartani a szerződésben foglaltak mellett.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter