Megjelent: 12 éve

Gyermekeket dolgoztatnak az M7-es építésénél

Rontó Károly állítása szerint naponta 10-15 iskoláskorú gyermek dolgozik az építkezésen: reggelente a település három-négy pontján toborozzák a gyerekeket, akik segédmunkát végeznek, padkát gereblyéznek, füvesítenek.

Az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség június 26-i ellenőrzésekor egy 13 éves, borsodi gyermeket találtak az építkezésen, aki a jegyző állítása szerint öt társával betöréses rablásban is részt vett. Mindez akkor derült ki számára, amikor a zalakarosi rendőrkapitányság jelezése után behívatta a gyermekek szüleit, és az apa elmondta, hogy korábban az építkezésen a fiát találták meg a munkavédelmi felügyelők. Az édesapa - aki ugyancsak az építkezésen dolgozik - azt is közölte, hogy naponta tíz-tizenöt iskoláskorú gyereket lát az építkezésen, közülük a legfiatalabb mindössze tízéves.

Rontó Károly megjegyezte: a háromezer-kétszáz fős településen lakók közül mintegy másfél ezren dolgoznak az építkezésen, nagy részük Borsodból, Szabolcsból érkezett. A vendégmunkások családjaikkal az önkormányzat 60 férőhelyes kulcsosházában élnek, de van olyan családi ház is, ahol tizenkilencen laknak albérletben. Hozzátette: a tanköteles korú borsodi gyermekek április közepétől tartózkodnak Zalakomárban, de mindeddig nem érkezett egyetlen iskolából sem jelzés a hiányzások miatt, a helyi önkormányzat látókörébe pedig csak akkor kerülnek, ha valamilyen bűncselekményt követnek el.

Jól szervezett a gyermekfoglalkoztatásA jegyző azt is elmondta, hogy feltételezése szerint zalakomári gyermekek is dolgoznak az építkezésen. A gyakori iskolai hiányzások miatt a pedagógusok hivatalból átadták a jegyzőnek a hiányzók listáját. Meghallgatáskor a szülők elmondták, hogy a gyerekek azért hiányoztak az iskolából, mert az építkezésen dolgoztak. Rontó Károly megjegyezte: a hat kilométeres építési szakaszon "jól szervezetten folyik" a fiatalkorúak foglalkoztatása: a gyerekek mobiltelefonon jelzik, ha megjelenik egy idegen autó, és akkor elfutnak.

Fazakas Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője az MTI kérdésére elmondta: meglepődve értesült a gyerekek foglalkoztatásáról, erről sem a fejlesztő Zrt., sem a kivitelező (Porr-Viadom-Terrag-Asdag) nem kapott semmilyen írásos tájékoztatást. A konzorciumot és az alvállalkozásokat köti a szerződésben foglaltak betartása, amit számon is kérnek, de ellenőrizni nem tudnak, mert ez a munkavédelmi főfelügyelőség feladata.

Fazakas Orsolya kijelentette: 2007-ben létrehozták a Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért dokumentumot: a minisztérium és az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség között létrejött együttműködésnek elsőkörös aláírója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elődje, a Nemzeti Autópálya Zrt. volt, azóta is próbálnak következetesen kitartani a szerződésben foglaltak mellett.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter