Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Ha nem tetszik az új irány, el lehet menni

Legalábbis ezt üzeni a Fehér Ház a Külügyminisztérium tisztségviselőinek az Egyesült Államokban, írja a New York Times. Hétfőn éjjel Donald Trump azonnali hatállyal felmentette az ideiglenes igazságügyi minisztert, aki kritizálni merte a bevándorlási rendeletet.

A Fehér Ház konkrétan arra hívta fel a minisztériumi dolgozók figyelmét, hogy amennyiben nem tudnak beállni a Trump által képviselt irányvonal mögé, akkor mondjanak fel.

Ez a figyelmeztetés annak nyomán keletkezett, hogy a külügyminisztériumon belül keringő üzenetben többen nemtetszésüknek adtak hangot a 7 - többségében muszlim - országra szóló átmeneti utazási tilalommal szemben, amely a tisztviselők véleménye szerint nem fogja biztonságosabbá tenni az országot, hanem még mélyítheti is a konfliktusokat. Az utazási korlátozás több mint 200 millió embert érint, köztük olyanokat is, akik ugyan az Egyesült Államokban élnek, dolgoznak, érvényes vízummal, de mégsem engedték őket repülőre szállni.

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer szerint, a karrierdiplomaták vagy beállnak a sorba, vagy elmehetnek, idézi a New York Times.

Közben Donald Trump azonnali hatállyal felmentette az 57 éves Sally Yates-t, az igazságügyi tárca eddigi helyettes vezetőjét, aki ideiglenesen töltötte be az igazságügyminiszteri posztot, amíg a végleges jelölt meghallgatása le nem zárul. Az ideiglenes miniszter hétfő délután feljegyzésben utasította vissza, hogy védelmébe vegye az elnök bevándorlásról szóló rendeletét és ilyen értelmű utasítást adott munkatársainak is. A munkatársaknak küldött körlevélben kétségbe vonta a hét országból átmeneti időre felfüggesztett beutazást kimondó elnöki rendelet erkölcsösségét és jogszerűségét.

Miközben a rendelet az összes minisztérium számára váratlanul született, mert az elnök senkivel nem konzultált, belső tanácsadóin kívül az elnöki rendelet aláírása előtt.

New York Times/MTI
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vártnál kevésbé nőtt a munkavégzés költsége az euróövezetben

A vártnál kisebb mértéken nőtt a munkavégzés költsége az idei első negyedévben az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az... Teljes cikk

Az EU új irányelvet fogadott el munkafeltételek átláthatóságának és kiszámíthatóságának javítása érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a munkafeltételeket átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tevő irányelvet fogadott el, amely új minimumjogokat állapít meg,... Teljes cikk

Az EU új szabályokat fogadott el a vállalkozások fizetésképtelenségének elkerülése érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a vállalkozások fizetésképtelenségének megelőzése érdekében új szabályokat fogadott el, amelyek második esélyt... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár