Megjelent: 4 éve

Ha nem tetszik az új irány, el lehet menni

Legalábbis ezt üzeni a Fehér Ház a Külügyminisztérium tisztségviselőinek az Egyesült Államokban, írja a New York Times. Hétfőn éjjel Donald Trump azonnali hatállyal felmentette az ideiglenes igazságügyi minisztert, aki kritizálni merte a bevándorlási rendeletet.

A Fehér Ház konkrétan arra hívta fel a minisztériumi dolgozók figyelmét, hogy amennyiben nem tudnak beállni a Trump által képviselt irányvonal mögé, akkor mondjanak fel.

Ez a figyelmeztetés annak nyomán keletkezett, hogy a külügyminisztériumon belül keringő üzenetben többen nemtetszésüknek adtak hangot a 7 - többségében muszlim - országra szóló átmeneti utazási tilalommal szemben, amely a tisztviselők véleménye szerint nem fogja biztonságosabbá tenni az országot, hanem még mélyítheti is a konfliktusokat. Az utazási korlátozás több mint 200 millió embert érint, köztük olyanokat is, akik ugyan az Egyesült Államokban élnek, dolgoznak, érvényes vízummal, de mégsem engedték őket repülőre szállni.

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer szerint, a karrierdiplomaták vagy beállnak a sorba, vagy elmehetnek, idézi a New York Times.

Közben Donald Trump azonnali hatállyal felmentette az 57 éves Sally Yates-t, az igazságügyi tárca eddigi helyettes vezetőjét, aki ideiglenesen töltötte be az igazságügyminiszteri posztot, amíg a végleges jelölt meghallgatása le nem zárul. Az ideiglenes miniszter hétfő délután feljegyzésben utasította vissza, hogy védelmébe vegye az elnök bevándorlásról szóló rendeletét és ilyen értelmű utasítást adott munkatársainak is. A munkatársaknak küldött körlevélben kétségbe vonta a hét országból átmeneti időre felfüggesztett beutazást kimondó elnöki rendelet erkölcsösségét és jogszerűségét.

Miközben a rendelet az összes minisztérium számára váratlanul született, mert az elnök senkivel nem konzultált, belső tanácsadóin kívül az elnöki rendelet aláírása előtt.

New York Times/MTI
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter