Megjelent: 3 éve

Az Apple és a Google munkavállalóit is érinti Trump rendelete

A Google visszarendelte éppen úton lévő munkavállalóit az Egyesült Államokba, az Apple igazgatója Tim Cook is hangot adott egyet nem értésének az elnöki rendelettel kapcsolatban, amely a cég munkavállalóit is érinti. Donald Trump elnöki rendelettel megtiltotta 7 többségében muszlim lakosú országból érkezők beléptetését az Egyesült Államokba. Legyen szó akár menekültekről, vagy éppen egyébként az USA.ban jogszerűen dolgozó érintettekről. Azóta több államban bírósági ítéletek függesztették fel a rendelet egyes részeinek alkalmazását.

Az elnöki rendelet szerint felfüggesztették az iráni, iraki, szomáliai, jemeni, szíriai, líbiai és szudáni állampolgárok beutazását az Egyesült Államokba 90 napra.

Voltak, akiket nem engedtek felszállni a repülőre, másokat már az amerikai reptereken fogtak le, és nem léphettek az ország területére, annak ellenére, hogy érvényes amerikai vízummal rendelkeztek. A menekülteket érintő programot 120 napra felfüggesztették, felülvizsgálják és valószínűleg alacsonyabb befogadási számokat határoznak majd meg.

A Google haladéktalanul visszarendelte úton lévő alkalmazottait, hogy vissza tudjanak térni az Egyesült Államokba, több mint 100 alkalmazottukat érintheti az elnöki tiltás. Az Apple igazgatója is azt erősítette meg, hogy minden érintett alkalmazottukat segítik a kialakult helyzetben. A technológiai cégeket különösen érzékenyen érintheti a tiltás, a vízumok felülvizsgálata, mert a világ legkülönbözőbb országaiból foglalkoztatnak speciális H1-B vízummal munkavállalókat, írja a BBC.

A technológiai cégek - ha felmerül, hogy nem tudják alkalmazni a számukra szükséges legképzettebb munkavállalókat vagy azok úgy érzik nem szívesen látják őket -, újragondolhatják, hogy hol foglalkoztatják alkalmazottaikat.

A rendelet bejelentése óta azonban több államban született olyan bírói határozat, amely felfüggesztették az elnöki rendelet végrehajtásának egyes részeit. Ezért például a New York-i JFK reptérről is sorban engedik el az érintett országok ott megállított állampolgárait. Így többek között azt az iraki férfit is, aki saját élete kockáztatásával segítette az amerikai hadsereget tolmácsként Irakban.

BBC/Huffington Post/Propeller
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter