Megjelent: 4 éve

Az Apple és a Google munkavállalóit is érinti Trump rendelete

A Google visszarendelte éppen úton lévő munkavállalóit az Egyesült Államokba, az Apple igazgatója Tim Cook is hangot adott egyet nem értésének az elnöki rendelettel kapcsolatban, amely a cég munkavállalóit is érinti. Donald Trump elnöki rendelettel megtiltotta 7 többségében muszlim lakosú országból érkezők beléptetését az Egyesült Államokba. Legyen szó akár menekültekről, vagy éppen egyébként az USA.ban jogszerűen dolgozó érintettekről. Azóta több államban bírósági ítéletek függesztették fel a rendelet egyes részeinek alkalmazását.

Az elnöki rendelet szerint felfüggesztették az iráni, iraki, szomáliai, jemeni, szíriai, líbiai és szudáni állampolgárok beutazását az Egyesült Államokba 90 napra.

Voltak, akiket nem engedtek felszállni a repülőre, másokat már az amerikai reptereken fogtak le, és nem léphettek az ország területére, annak ellenére, hogy érvényes amerikai vízummal rendelkeztek. A menekülteket érintő programot 120 napra felfüggesztették, felülvizsgálják és valószínűleg alacsonyabb befogadási számokat határoznak majd meg.

A Google haladéktalanul visszarendelte úton lévő alkalmazottait, hogy vissza tudjanak térni az Egyesült Államokba, több mint 100 alkalmazottukat érintheti az elnöki tiltás. Az Apple igazgatója is azt erősítette meg, hogy minden érintett alkalmazottukat segítik a kialakult helyzetben. A technológiai cégeket különösen érzékenyen érintheti a tiltás, a vízumok felülvizsgálata, mert a világ legkülönbözőbb országaiból foglalkoztatnak speciális H1-B vízummal munkavállalókat, írja a BBC.

A technológiai cégek - ha felmerül, hogy nem tudják alkalmazni a számukra szükséges legképzettebb munkavállalókat vagy azok úgy érzik nem szívesen látják őket -, újragondolhatják, hogy hol foglalkoztatják alkalmazottaikat.

A rendelet bejelentése óta azonban több államban született olyan bírói határozat, amely felfüggesztették az elnöki rendelet végrehajtásának egyes részeit. Ezért például a New York-i JFK reptérről is sorban engedik el az érintett országok ott megállított állampolgárait. Így többek között azt az iraki férfit is, aki saját élete kockáztatásával segítette az amerikai hadsereget tolmácsként Irakban.

BBC/Huffington Post/Propeller
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Túl jól sikerült a kurzarbeit Németországban

Jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népesség 17 százaléka. A német gazdaság... Teljes cikk

Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk

Európában Romániában bocsátották el a legtöbb szállodai alkalmazottat a járvány miatt

A romániai szállodaiparban dolgozók 29 százaléka vesztette el munkáját. Teljes cikk