Megjelent: 3 éve

Az Apple és a Google munkavállalóit is érinti Trump rendelete

A Google visszarendelte éppen úton lévő munkavállalóit az Egyesült Államokba, az Apple igazgatója Tim Cook is hangot adott egyet nem értésének az elnöki rendelettel kapcsolatban, amely a cég munkavállalóit is érinti. Donald Trump elnöki rendelettel megtiltotta 7 többségében muszlim lakosú országból érkezők beléptetését az Egyesült Államokba. Legyen szó akár menekültekről, vagy éppen egyébként az USA.ban jogszerűen dolgozó érintettekről. Azóta több államban bírósági ítéletek függesztették fel a rendelet egyes részeinek alkalmazását.

Az elnöki rendelet szerint felfüggesztették az iráni, iraki, szomáliai, jemeni, szíriai, líbiai és szudáni állampolgárok beutazását az Egyesült Államokba 90 napra.

Voltak, akiket nem engedtek felszállni a repülőre, másokat már az amerikai reptereken fogtak le, és nem léphettek az ország területére, annak ellenére, hogy érvényes amerikai vízummal rendelkeztek. A menekülteket érintő programot 120 napra felfüggesztették, felülvizsgálják és valószínűleg alacsonyabb befogadási számokat határoznak majd meg.

A Google haladéktalanul visszarendelte úton lévő alkalmazottait, hogy vissza tudjanak térni az Egyesült Államokba, több mint 100 alkalmazottukat érintheti az elnöki tiltás. Az Apple igazgatója is azt erősítette meg, hogy minden érintett alkalmazottukat segítik a kialakult helyzetben. A technológiai cégeket különösen érzékenyen érintheti a tiltás, a vízumok felülvizsgálata, mert a világ legkülönbözőbb országaiból foglalkoztatnak speciális H1-B vízummal munkavállalókat, írja a BBC.

A technológiai cégek - ha felmerül, hogy nem tudják alkalmazni a számukra szükséges legképzettebb munkavállalókat vagy azok úgy érzik nem szívesen látják őket -, újragondolhatják, hogy hol foglalkoztatják alkalmazottaikat.

A rendelet bejelentése óta azonban több államban született olyan bírói határozat, amely felfüggesztették az elnöki rendelet végrehajtásának egyes részeit. Ezért például a New York-i JFK reptérről is sorban engedik el az érintett országok ott megállított állampolgárait. Így többek között azt az iraki férfit is, aki saját élete kockáztatásával segítette az amerikai hadsereget tolmácsként Irakban.

BBC/Huffington Post/Propeller
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csütörtökig biztosan folytatódik a tömegközlekedési sztrájk Franciaországban

"Messze vagyunk még a történet végétől" - mondta az CFDT szakszervezet vezetője. Teljes cikk

Egy német lap szerint munkahelyek százezreit veszélyeztetheti az elektromobilitás

Egy kutatás szerint 410 ezer munkahely szűnhet meg 2030-ig az elektromobilitás térnyerése miatt. Teljes cikk

Lengyelországban hamarosan bevezethetik a 14. havi nyugdíjat is

A tizenharmadik havi nyugdíjat már idén tavasszal megkaphatják a lengyel nyugdíjasok. Teljes cikk