Megjelent: 6 éve

Hagyták megfulladni a menekülteket - elkaphatták az embercsempészeket

Fotó: AFP / Dieter Nagl
Egy magyar rendszámú kisteherautóban menekültek holttestére bukkantak csütörtök délelőtt az osztrák A4-es autópályán. Az osztrák rendőrség illetékese 20-50 halottról beszélt. A Kronen Zeitung pénteki információi szerint azonban 71 holttestet találtak a hűtőkocsiban. A lap szerint csak felnőtt férfiak és nők vannak az áldozatok között, gyerekek nem. Az osztrák belügyminisztérium szóvivője megerősítette a Kronen Zeitung értesülését, Alexander Marakovits is több mint 70 holttestről beszélt péntek reggel. Ausztriában válságstáb alakult, felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal is.

A 7,5 tonnás teherautó szerda óta állt egy segélykérő telefonnál lévő leállósávban Parndorf és Neusiedl között, a Bécs felé vezető oldalon, írja a Kronen Zeitung. A helyszín a magyar határtól 30-40 kilométerre fekszik. A teherautó rakteréből csöpögő folyadék és a szörnyű szag egy autópálya-karbantartónak tűnt fel csütörtök délelőtt, ő értesítette a rendőrséget.

Amikor a rendőrök odaértek, a teherautó hátsó ajtaja nyitva volt. Túlélőt nem találtak. A rendőrség abból indul ki, hogy az áldozatok menekültek, akiket embercsempészek szállítottak.

Az osztrák rendőrség szerint a teherautó Budapestről indulhatott Ausztria felé.

Az osztrák Kronen Zeitung információi szerint elkapták azokat az embercsempészeket, akik felelősek lehetnek a hűtőkamionban megfulladt menekültek haláláért. A nyomozás szálai Magyarországra vezettek, az első hírek szerint három embert vettek őrizetbe, később már hétről írt az osztrák lap, amelyről a Hvg.hu is beszámolt.

A háttérből valószínűleg románok irányíthatták őket. Az osztrák belügyminisztérium nem erősítette meg a Kronen Zeitung pénteki információját.

Index/Hvg.hu
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter