Megjelent: 6 éve

Hagyták megfulladni a menekülteket - elkaphatták az embercsempészeket

Fotó: AFP / Dieter Nagl
Egy magyar rendszámú kisteherautóban menekültek holttestére bukkantak csütörtök délelőtt az osztrák A4-es autópályán. Az osztrák rendőrség illetékese 20-50 halottról beszélt. A Kronen Zeitung pénteki információi szerint azonban 71 holttestet találtak a hűtőkocsiban. A lap szerint csak felnőtt férfiak és nők vannak az áldozatok között, gyerekek nem. Az osztrák belügyminisztérium szóvivője megerősítette a Kronen Zeitung értesülését, Alexander Marakovits is több mint 70 holttestről beszélt péntek reggel. Ausztriában válságstáb alakult, felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal is.

A 7,5 tonnás teherautó szerda óta állt egy segélykérő telefonnál lévő leállósávban Parndorf és Neusiedl között, a Bécs felé vezető oldalon, írja a Kronen Zeitung. A helyszín a magyar határtól 30-40 kilométerre fekszik. A teherautó rakteréből csöpögő folyadék és a szörnyű szag egy autópálya-karbantartónak tűnt fel csütörtök délelőtt, ő értesítette a rendőrséget.

Amikor a rendőrök odaértek, a teherautó hátsó ajtaja nyitva volt. Túlélőt nem találtak. A rendőrség abból indul ki, hogy az áldozatok menekültek, akiket embercsempészek szállítottak.

Az osztrák rendőrség szerint a teherautó Budapestről indulhatott Ausztria felé.

Az osztrák Kronen Zeitung információi szerint elkapták azokat az embercsempészeket, akik felelősek lehetnek a hűtőkamionban megfulladt menekültek haláláért. A nyomozás szálai Magyarországra vezettek, az első hírek szerint három embert vettek őrizetbe, később már hétről írt az osztrák lap, amelyről a Hvg.hu is beszámolt.

A háttérből valószínűleg románok irányíthatták őket. Az osztrák belügyminisztérium nem erősítette meg a Kronen Zeitung pénteki információját.

Index/Hvg.hu
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter