Megjelent: 9 éve

Hamarosan nem lesz tanár, aki fizikát tanít?

Semmilyen tanári szak nem vonzó, a természettudományos szakokon ráadásul sokat is kell dolgozni - mondta a Kossuth Rádiónak Kroó Norbert akadémikus. A megoldás szerinte a kiszámítható életpályamodell, a pedagógusok tekintélyének visszaállítása lehet.

images

images

Egyelőre semmilyen tanári szak nem vonzó, és ez különösen igaz a természettudományos szakokra, hiszen ott sokat kell dolgozni - mondta a Kossuth Rádiónak Kroó Norbert, az MTA tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke. A fizikatanárnak állandóan képeznie kell magát, naprakész, keményen dolgozó kutatótanárnak kell lennie - tette hozzá az akadémikus.

Idén az országban összesen kilencen jelentkeztek fizikatanári szakra nappali tagozaton, és közülük egy sem az egyébként nagy múltú fizikusképzési hagyományokkal rendelkező debreceni egyetemre. Kroó Norbert azt mondja, ez nem magyar jelenség, egész Európában megfigyelhető. Tíz éve Nagy-Britanniában is megjelent ez a probléma, amit ott úgy oldottak meg, hogy kizárólag a fizikatanárok fizetését egyik napról a másikra duplájára emelték. Ez nálunk nyilvánvalóan kivitelezhetetlen lenne, hiszen minden kolléga a fizikusok ellen fordulna.

Magyar Rádió
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter