Megjelent: 2 éve

Hamarosan nyugdíjkorhatár-emelés jöhet Franciaországban

Franciaországban jelenleg az egyik legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár az iparosodott országok között, ami most 62-ről 65 évre nőhet.

Több korábbi, sikertelen kísérlet után 62-ről 65 évre tolhatják ki a nyugdíjkorhatárt Franciaországban – írja a Világgazdaság. Az ellentmondásos megítélésű reformra azért kerülhet sor, mert az ukrajnai háború és Emmanuel Macron aktív diplomáciai szerepvállalása növelte az elnök újraválasztásának esélyeit.

Franciaország nyugdíjpolitikájának reformjával több elnök is megpróbálkozott, ezalól Macron sem kivétel, akinek a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó terveit 2020-ban a világjárvány okozta bizonytalanság miatt felfüggesztették.

Franciaországban jelenleg az egyik legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár az iparosodott országok között, az OECD-tagállamok között viszont a legmagasabb nyugdíjkiadásokkal rendelkezők közé tartozik: azok 2018-ban az ország teljes GDP-jének 13,8 százalékát tették ki. Ennél csak Görögországban és Olaszországban nagyobb a nyugdíjkiadások GDP-hez viszonyított aránya. 

Most azonban ismét úgy tűnik, az elnök nem tett le az elképzelés keresztülviteléről.

Csakhogy nem lesz könnyű dolga. Egy nemrégiben közzétett közvélemény-kutatás szerint ugyanis a megkérdezettek 70 százaléka ellenzi a nyugdíjkorhatár emelését.

 

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

A szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt májusban. Teljes cikk