Megjelent: 8 éve

Harmincezren választották eddig a katát

A kisvállalati adóra (kiva) 4614-en, a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) pedig 30 786-en jelentkeztek be december 21-ig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) - olvasható a Népszabadságban.

Az új adók választásához félmillió vállalkozás jöhet szóba potenciális adóalanyként, ennyien felelnek meg a feltételeknek, a kata esetében például a hatmilliós éves bevételi határnak, a kiva esetében pedig az 500 milliós bevételi határnak vagy a maximum 25 alkalmazottnak - írja a Népszabadság.

A lap cikke szerint a több mint 30 ezer induló katásból 7535 az egyéni vállalkozó, vagyis minden negyedik. Így ez az adó elsősorban a betéti társaságok tulajdonosainak fantáziáját mozgatja meg. Ez arra is utalhat, hogy az evát elhagyók inkább a katára váltottak, s közülük is a betéti társaságok kereshettek új adózási formát 2013-ra.

A kormány a három kisadóból összességében 312,6 milliárd forint bevételre számít a következő évben.

Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter