Megjelent: 5 éve

Hat hónapig járna a munkanélküli segély, valós segítség a munkaügyi központoktól - íme az Együtt reformja

A közmunkaprogramok újratervezését tűzte ki célul az Együtt - olvasható a gazdasági lap cikkében. A piac igényeire nem reagáló és ezért magas munkanélküliséget okozó oktatási rendszerre is van megoldásuk.

Javaslataik:

- Több forrás munkahelyteremtésre

- Hat hónapig folyósított munkanélküli biztosítás - régi nevén munkanélküli segély, mai nevén álláskeresési járadék

- Az állásban lévők célhoz kötött járulékbefizetése: öt nap munkában eltöltött idő állítana elő egy nap biztosítást, és másfél év már garantálná a hat hónapos biztosítást.

- Ha fél év nem elegendő az illető elhelyezkedésére, a munkaügyi központokkal kétoldalú együttműködési szerződés keretében további támogatást kaphatna. Ezért cserébe részt kellene vennie egy átképzési és mentorálási programban.

- A központokat járási alapon szerveznék, hogy ne ott próbálják megoldani a munkanélküliséget, ahol egyébként sincs munka.

- Képzett mentorok dolgoznának a központokban

- Nagy gondot fordítanának a bérkiegészítésre, utazási támogatásra, vállalkozás indításának támogatására és átképzésekre.

- Azok számára, aki kellő végzettséggel rendelkeznek és a mentorok szerint csak idő kérdése az elhelyezkedésük, ott meghosszabbítanák a biztosítási időt. A fiatal pályakezdők a szerződéses viszonnyal kerülnének a rendszerbe, és jellemzően átképzésben részesülnének. A pályakezdő munkanélküliekre külön program készül a jövőben.

- Bevezetnék a tranzitfoglalkoztatás rendszerét, ami leválna a klasszikusan értelmezett közmunkáról. Ha a hiányzó munkatapasztalat a fő akadály, a az álláskeresőnek mentora segítene megfelelő munkát találni. A közmunkát csak azok számára tartanák fenn, akik kimerítettek minden lehetőséget az együttműködési szerződésen belül.

- Mindezek megvalósítására forprofit és nonprofit cégeket vonnának be, melyekkel szemben az állam megrendelőként lépne fel.

Hvg
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter