Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Hat hónapig járna a munkanélküli segély, valós segítség a munkaügyi központoktól - íme az Együtt reformja

Százezer fő alá csökkentené az Együtt a közmunkások számát, amelyhez az államnak hat hónapra szóló munkanélküli biztosítást, illetve átképzési és mentorprogramot kellene indítania, for- és nonprofit cégekkel leszerződnie - tudósít a Hvg a reformot bemutató szerdai háttérbeszélgetésről.

A közmunkaprogramok újratervezését tűzte ki célul az Együtt - olvasható a gazdasági lap cikkében. A piac igényeire nem reagáló és ezért magas munkanélküliséget okozó oktatási rendszerre is van megoldásuk.

Javaslataik:

- Több forrás munkahelyteremtésre

- Hat hónapig folyósított munkanélküli biztosítás - régi nevén munkanélküli segély, mai nevén álláskeresési járadék

- Az állásban lévők célhoz kötött járulékbefizetése: öt nap munkában eltöltött idő állítana elő egy nap biztosítást, és másfél év már garantálná a hat hónapos biztosítást.

- Ha fél év nem elegendő az illető elhelyezkedésére, a munkaügyi központokkal kétoldalú együttműködési szerződés keretében további támogatást kaphatna. Ezért cserébe részt kellene vennie egy átképzési és mentorálási programban.

- A központokat járási alapon szerveznék, hogy ne ott próbálják megoldani a munkanélküliséget, ahol egyébként sincs munka.

- Képzett mentorok dolgoznának a központokban

- Nagy gondot fordítanának a bérkiegészítésre, utazási támogatásra, vállalkozás indításának támogatására és átképzésekre.

- Azok számára, aki kellő végzettséggel rendelkeznek és a mentorok szerint csak idő kérdése az elhelyezkedésük, ott meghosszabbítanák a biztosítási időt. A fiatal pályakezdők a szerződéses viszonnyal kerülnének a rendszerbe, és jellemzően átképzésben részesülnének. A pályakezdő munkanélküliekre külön program készül a jövőben.

- Bevezetnék a tranzitfoglalkoztatás rendszerét, ami leválna a klasszikusan értelmezett közmunkáról. Ha a hiányzó munkatapasztalat a fő akadály, a az álláskeresőnek mentora segítene megfelelő munkát találni. A közmunkát csak azok számára tartanák fenn, akik kimerítettek minden lehetőséget az együttműködési szerződésen belül.

- Mindezek megvalósítására forprofit és nonprofit cégeket vonnának be, melyekkel szemben az állam megrendelőként lépne fel.

Hvg
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A lengyel elnök jóváhagyta a kiegészítő nyugdíjprogramról szóló törvényt

Andrzej Duda lengyel államfő aláírta a munkáltatói és állami hozzájárulással megvalósítandó önkéntes nyugdíjprogramról szóló, mintegy 11,5... Teljes cikk

Partival toboroznak a gyorséttermek

Nem csak állással, ingyen étellel és menő bulival csábítják a munkaerőt egyes gyorséttermek az Egyesült Államokban, írja a MarketWatch. Az USA-ban... Teljes cikk

Megvan az új Brexit-ügyi miniszter

Theresa May brit miniszterelnök kinevezte a Brexit-ügyi, illetve a munkaügyi tárca éléről előző nap lemondott miniszterek utódait. A brit EU-tagság... Teljes cikk

275 milliárd forintot utaltak haza a tartósan külföldön élő magyarok

Csaknem 70 milliárd forinttal nőtt egyetlen év alatt az összeg, amelyet a tartósan külföldön élők Magyarországra utaltak -írja a hvg.hu. Teljes cikk

Az amerikai piacra segítené a magyar startupokat a kormány

Magyar startup cégeket és innovatív kisvállalkozásokat segítő központ nyílik Washingtonban a magyar nagykövetségen - írja az MTI. Szabó László... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár