Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Hatszor ennyi exportképes kkv-t szeretne a kormány

A jelenlegi 2 ezerről 12 ezerre szeretnék növelni az exportra alkalmas kkv-k számát, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Nyírgelsén. Egyben átadták a Tranzit Food Kft. új üzemét, ahol akár 600 ember dolgozhat.

A miniszterelnök a Tranzit Food Kft. 600 millió forintos beruházással létrehozott élelmiszeripari továbbfeldolgozó üzemének avatásán, a hétvégén, elmondta, az Eximbank adatbázisa alapján jelenleg körülbelül 2 ezer olyan kis- és középvállalkozás van Magyarországon, amelyik képes saját terméket és szolgáltatást előállítani és exportként értékesíteni.

Ha ezt a számot sikerülne 12 ezerre bővíteni, akkor a magyar gazdaság sokkal stabilabb lenne, vélte a miniszterelnök, aki szerint a magyarok általában jó gazdák, ehhez a természeti adottságok és a mezőgazdasági kultúra is megvan.

A műtrágya-kereskedelemmel, zöldség- és gyümölcstermeléssel, feldolgozással, valamint mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó Tranzit Csoporthoz tartozó családi vállalkozás a beruházást részben saját erőből, illetve 240 millió forint értékű pályázat útján, munkahelyteremtő támogatás segítségével finanszírozta. Az új nyírgelsei üzem egyműszakos termelés esetén összesen 400, kétműszakos termelés esetén 600 embernek ad munkát.

A cégcsoportnak 42 állattartó telepe, 100 ezer tonna kapacitású takarmánykeverője, törzstenyészete, keltetője és vágóhídja is van. A végtermékeket teljes egészében exportra szállítják, a fő piacok Németország, Ausztria, Oroszország, Japán, Kanada, az Egyesült Királyság és Szlovákia. Húslúd esetében piacvezető szerepet tölt be a vállalkozás az európai piacon, de meghatározó részaránya van a pecsenyekacsa-termelésben is - ismertette Szabó Miklós alapító tulajdonos. A cég további beruházásokat készít elő a következő két év folyamán, összesen nagyjából 4.2 milliárd forint értékben.

A miniszterelnök ugyanakkor emlékeztette az ünnepség résztvevőit, a kormányzat "óriási harcokat" vívott bizonyos gazdasági kérdésekben az Európai Unióval, így például a baromfiágazat támogatásának megvédése érdekében. Az eredmény az lett, hogy 2018 december végéig engedélyezték Magyarország számára az állatjóléti támogatások fenntartását, a baromi esetében ez az erre a célra fordítható támogatások megduplázását és 8 milliárd forintra emelését jelentette.

A miniszterelnök beszédében arról is szólt, a következő hét éves uniós pénzügyi ciklusban jelentősen megváltozik a gazdaságfejlesztésre fordítható források elköltésének rendje. Egyszerűbb lesz és kevesebb bürokráciával jár majd a rendelkezésre álló támogatások lehívása, amelynek hatvan százalékát a gazdasághoz fogják rendelni.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk