Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Hazaküldi a munka nélkül maradt külföldieket Csehország

Anyagilag is támogatni kívánja a prágai kormány a munkahelyüket elveszített külföldiek visszatérést hazájukba - jelentette be Ivan Langer cseh belügyminiszter. A gazdasági válság következtében Csehországban március végéig mintegy 12 ezer külföldi állampolgár veszíti el munkahelyét és az év közepén mintegy 68 ezernek jár le munkavállalói engedélye.

A kormány jóváhagyta a javaslatokat. "Az első szakaszban mintegy 2000 ember számára teremtjük meg a feltételeket a hazájukba való visszatérésre" - közölte Langer. A projekt kezdeti költségeit 60,7 millió koronában (1 korona=10,4 forint) állapította meg a kormány.

Azoknak a külföldieknek, akik a hazájukba való visszatérés mellett döntenek, a cseh állam megfizeti a repülőjegyet és azon kívül 500 eurós támogatást is kapnak. Ugyanakkor a Cseh Köztársaság korlátozni fogja a hosszabb idejű tartózkodásra feljogosító vízumok kiadását egyes országokban. Szigorúbban fogják ellenőrizni azokat az ügynökségeket is, amelyek a külföldieket csehországi munkára toborozzák.

A belügyminisztérium kimutatása szerint a nemzetközi gazdasági válság következtében Csehországban március végéig mintegy 12 ezer külföldi állampolgár veszíti el munkahelyét. Egy másik fontos adat: az év közepén mintegy 68 ezer külföldi munkavállaló engedélye jár le.

Csehországban a tavalyi év végén több mint 250 ezer külföldi állampolgár dolgozott hivatalos engedéllyel. Az engedély nélkül dolgozó külföldiek számát több tízezerre becsüli a sajtó.

A statisztikai hivatal hétfői jelentése szerint a csehországi munkanélküliségi ráta januárban 6,8 százalékra emelkedett. A szabad munkahelyek száma egy hónap alatt több mint 22 ezerrel 68 494-re csökkent.

A hatóságok attól tartanak, hogy a munka nélkül maradt külföldiek nehéz helyzetbe kerülnek, s ez a bűnözés növekedéséhez vezethet. Ugyancsak számolni kell azzal, hogy ebben a helyzetben megemelkednek az állam szociális kiadásai is.

Csehországban a külföldi munkaerő többségét a szlovákok, ukránok, lengyelek és a vietnámiak teszik ki. A kormány által jóváhagyott intézkedés csomag elsősorban a vietnámiakat érinti.

Szlovákiában ez a modell csak egy nagyon szűk csoportot érintene, mert az országban a külföldiek mindössze az összes munkaerő fél százalékát alkotják - jelentette ki Boris Katuscák, a munkaügyi, szociális és családügyi központ nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó osztályának igazgatója. Megjegyezte: ez az Európai Unión belül is aránylag egyedi helyzet, mert a legtöbb országban magas a külföldiek részaránya.

A belügyminisztérium szerint Szlovákiában jelenleg mindössze 8522 olyan külföldi dolgozik, aki nem valamelyik uniós ország állampolgára. Az összes külföldi munkaerő 14 241 főt tesz ki. A szlovák hatóságok szerint 25 százalékban egyetemi, 65 százalékban pedig középiskolai végzettségű emberekről van szó, akik elsősorban a nemzetközi cégekben dolgoznak.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sztrájkolhatnak a McDonald's dolgozói Amerikában

Az étteremlánc dolgozói a magasabb órabér miatt léphetnek sztrájkba május 19-én. Teljes cikk

Az oltástól is elesik Hollandiában az a vendégmunkás, akinek nincs bejelentett lakcíme

A hollandiai vendégmunkások több mint fele nem rendelkezik az országban bejelentett lakóhellyel, így nem részesülhetnek az állami támogatásokból... Teljes cikk

Kétezer külföldi kapott francia állampolgárságot a járványban tanúsított helytállásáért

Egészségügyi dolgozóként, biztonsági őrként, takarítóként, gyerekvigyázóként, pénztárosként, hulladékszállítóként, házi ápolóként... Teljes cikk