Megjelent: 16 éve

Hétpontos gazdaságélénkítő csomagját erőlteti a VOSZ

Egerben folytatódott a VOSZ Hallatjuk a Hangunkat vállalkozói fóruma, amelyen a helyi ellenőrző hatóságok vezetői és több politikus is részt vett.

A fórum egyik üzenete volt, hogy a feketegazdaság elleni küzdelemben, illetve az ország versenyképességének javításában a politikára és az ellenőrző szervezetek szakmai tudására egyaránt szükség van ahhoz, hogy változzék a piaci szereplők, a vállalkozások és a lakosság gondolkodásmódja, az adókkal, az adófizetéssel, illetve a feketegazdasággal kapcsolatban.

További két év egyhelyben járással tíz évet veszít a magyar gazdaság a környező országokkal szemben - hangzott el szerdán Egerben, a VOSZ Vállalkozók és Munkáltató Szövetségének Hallatjuk a Hangunkat című fórumán. Bodnár Pál, a szervezet Heves Megyei elnöke beszédében elmondta, a térségben ugyanazok a problémák jellemzőek a vállalkozó szektorban, mint az ország egészében. A gazdasági környezetet nyomasztja az aránytalanul nagy államapparátus, a kiszámíthatatlan jogi környezet és a közterhek túlzott mértéke.

A kerekasztal-beszélgetésen Harmati László helyi vállalkozó elmondta, hogy az elvesztegetett idő túl sok pénzbe kerül. Ráadásul az elvesztegetett pénzt talán még be lehet hozni, az időt viszont már soha sem. Úgy véli, a VOSZ fennállásának 20 éve alatt a politikai helyzet végletekig ellehetetlenült: nem biztos, hogy ma azoknak kellene egymással megegyezniük, akik kimondva, kimondatlanul annyira gyűlölik egymást, hogy képtelenek egy asztalhoz ülni. Ennek ellenére hisz a társadalmi kiegyezésben, ugyanis nincs más lehetőség az ország gazdaságának előremenetelében.


Ha nem megy a kiegyezés...Politikai egyezségről beszélt (az ország érdekében) Perlusz László, a VOSZ szervezési igazgatója, aki szerint, ha nem megy a kiegyezés az alapkérdésekben, új választásokat kell kiírni. Perlusz kifejtette a VOSZ hét pontba szedett gazdaságélénkítő csomagját is.

Az ország versenyképtelenségéről és a feketegazdaságról mind a vállalkozások, mind a meghívót ellenőrző hatóságok képviselői hasonlóképp gondolkodtak. Dr. Nagy László, az APEH regionális igazgatója szerint egyértelmű, hogy a közterhek csökkentése a gazdaság kifehéredésére és az adómorál javulására jótékonyan hat, de a feketegazdaságot önmagában nem szünteti meg. A cél az lenne, hogy a szürkegazdaságban mozgó jelentős tömeget áttereljék a látható gazdaságba.

A meghívott vállalkozások vezetőit a túlellenőrzöttség és a nyolc hatóság által gyakorolt túlszabályozottság késztette valódi párbeszédre. Az elhangzottak szerint a közterhek mellett jelentős tehernek számít a büntetések mértéke, amely elsősorban a legális gazdaságban működőket sújtják, míg az illegális cégeket a hatóságok képtelenek "lekapcsolni".


Egerben szigorúbbHabis László, Eger polgármestere elmondta, hogy nonszensz az a tény, miszerint az egri városi költségvetés sokkal szigorúbb szabályok között működik, mint az állam központi költségvetése.

Merczel József, a Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlésének az alelnöke szerint alapvető gond, hogy a közbeszerzési szabályozás önmagának ellentmond, amikor nem hagyja, hogy a beruházásoknál a részmunkákat saját maga ossza ki a helyi vállalkozók számára. Az önkormányzat ezzel tudná támogatni a regionális mikrokörnyezetet.

Demeter Ervin, országgyűlési képviselő szerint a politikának nagy szerepet kell vállalnia annak érdekében, hogy a társadalom gondolkodásmódjában változás történjen a feketegazdaság ellen. Úgy véli, az államnak egyszerűsítenie és csökkentenie kell a közterheket, ez már önmagában elősegítheti a közhangulat javulását és a vállalkozások, illetve a lakosság legális gazdaságba terelését.

Herman István, a Heves Megyei Közgyűlés Tagja, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, aki egyben a Vállalkozók Pártjának országos elnöke ugyancsak a közbeszerzési szabályozást módosítaná, mert az a jelenlegi formájában a korrupció melegágyának számít. Ezen kívül együttműködésre és szorosabb párbeszédre szólította fel a VOSZ-t annak érdekében, hogy minél erősebb érvényesíthessék a magyar vállalkozások érdekeit. Perlusz László a felkérését elfogadta.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Czomba Sándor: a cél az aktivitás növelése

A kormány szeretné elérni, hogy a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. Teljes cikk

Ennyi közútkezelő halt meg munka közben az elmúlt években

2000 óta huszonegy közútkezelő hunyt el munkavégzés közben, többnyire az autósok miatt. A Magyar Közút Zrt. fokozott figyelmet kér a közlekedőktől. Teljes cikk

"Magyarország nem összeszerelő üzem" - növekedett az innovatív munkakörökben dolgozók száma

Magyarország nem összeszerelő üzem, az újraiparosítás révén a magyar iparban magas a hight-tech aránya - hangsúlyozta György László... Teljes cikk