Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 éve

Hogy emeli a sportolók jövedelmeit a kormány?

A labdarúgók a legjobban fizetett sportolók Magyarországon. Ugyanakkor éppen a kiemelkedő járandóság miatt a futballisták a lehető legkacifántosabb úton jutnak hozzá fizetésükhöz. A sportvállalkozások leginkább minimálbérért alkalmazták a labdarúgókat, mert a kiugró összegek utáni járulékokat már nem tudták vagy akarták kigazdálkodni.

Az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amely előirányozta az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kiterjesztését a versenyzőkre, trénerekre, sportszervezőkre. A parlamenti képviselők többsége támogatta a javaslatot, így az első osztályban szereplő sportolók is adózhatnak e kedvezményes formában. Sőt a jogszabály szerint évi 100 millió forintos határig vehetik igénybe az ekhót, míg más szakmák képviselői csak 25 millióig.

Ugyanakkor a legtöbb sportág helyzetét alapjaiban nem változtatja meg az intézkedés, bár bizonyos mértékű korrekcióra lehetőséget ad. A versenyzők nemigen számolhatnak ugrásszerű fizetésemeléssel. Egyébiránt az egyéni sportágak képviselői közül még a világ élvonalába tartozók is az állami ösztöndíjrendszerre támaszkodnak. A klubok képtelenek versenyképes jövedelmet biztosítani versenyzőiknek, minthogy többségük a túlélésért küzd.
Erre a nehéz helyzetre igyekszik választ adni a sportot stratégiai ágazatként kezelő kormány.

Népszabadság
Follow hrportal_hu on Twitter