kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Humán diplomával is van esély állásbörzén

Kedden kezdődött és ma késő délután ér véget a Budapesti Corvinus Egyetem hagyományos őszi állásbörzéje. "Helyszíni szemlénken" sok olyan állásajánlattal is találkoztunk, ahol nem feltétel a közgazdasági végzettség, humán diplomával is sok állás megcsíphető.

Már az egyetem bejárata előtt szembetűnő, nem szürke tanítási nap zajlik az intézmény falai között. A Fővám téri épülete előtt rózsaszín malacjelmezes figura bombázza az arra sétálókat szórólapokkal. Nem előrehozott farsangról van szó, a maskara egy hamarosan startoló munkaközvetítő irodát takar.

"Helyszíni szemlénken" kiderült, a börze első napján még nem hangolódtak rá a jelentkezők az álláskeresés fortélyaira. Sokan tanácstalanul forgolódnak a standok között és egyelőre a komoly álláskeresőktől elvárt üzleties megjelenést is kevesen mondhatják magukénak. Önéletrajzot pedig "szinte senki sem hozott magával " - bosszankodik az egyik kiállító cég munkatársa.

Százhúsz versenytárssal kell megküzdeni

Körjáratunk állomásainak egyike egy háztartási cikkeket forgalmazó cég standja. A vállalat kiemelt "presztízs-ügyfelek" kezelésére keres képviselőt. Mindezt pénzügyi végzettséggel, bruttó 250-300 ezer forintos kezdő fizetéssel. Ám az állás elnyerése nem sétagalopp: átlagosan 120 pályázót kellene magunk mögé utasítanunk a háromfordulósra tervezett, közel háromhetes felvételi procedúra végére. Miközben ezt megtudjuk, a cég másik HR-ese egy huszonéves nő önéletrajzát pásztázza gondterhelten. "Nemzetközi kapcsolatok szak? Ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni, de a rendezvényszervezői gyakornoki pozíciót azért érdemes lenne megpróbálni"- fűzi hozzá.

A multi emellett a reklámlehetőséget sem hagyja ki. Ingyen üdítő fejében kérdőívet töltet ki az érdeklődőkkel, többek közt arról: mi alapján választanak munkahelyet, milyen juttatásokat részesítenének előnyben és ki szerepel a képzeletbeli munkahelyi toplistájuk első három helyén?

Hétpecsétes titok a fizetés

Egy másik, szintén a népszerű vállalatok élmezőnyébe tartozó cég jelen lévő munkatársa ügyet sem vet a presztízsre: megérkezésünkkor félig a pulton hasal, mélyen elmerülve egy mobilos magánbeszélgetésben. Aztán kérdezünk és kiderül: értékesítési menedzsert keresnek pénzügyi végzettséggel. Az elérhető fizetést hétpecsétes titokként kezelik.

Ahol nem kell közgazdász diploma

A kiállítók között nézelődve kiderült: a közgazdaságtudományi egyetem állásbörzéjén sem minden nagyvállalatnál feltétel a közgazdasági végzettség. Egy IT-szektorban érdekelt nagyvállalat beszerzői pozíciójára humán diplomával, erős tárgyalóképes angol nyelvtudással is lehet jelentkezni, míg az egyik ismert hipermarket kereskedelmi menedzser pozíciójában is bármely diploma elég a jelentkezéshez. Az IT-cégnél bruttó 200-250 ezres fizetéssel kezdhetnek az új munkatársak. A feladat: napi kapcsolattartás a vállalat közel-keleti, afrikai és angliai székhelyével, a kért beszerzések teljesítése. A cég képviselője elárulta: hasonló pozíciókban egyre nagyobb igény mutatkozik a spanyol és portugál nyelvtudású pályázók iránt is.

Munkaidő: reggel fél 7-től este 6-ig

A hipermarket havi bruttó 200-230 ezer forintos kezdő bért kínál. Megtudjuk, a pozíció csak nagyon elhivatott emberek számára ajánlott, mivel kötetlen munkaidőben végezhető - azaz többnyire reggel fél 7-től este 6-ig folyik a munka. "Na, ezt még végső kétségbeesésemben sem választanám"- kontrázik rá az egyik nézelődő, így hamar odébbállunk.

Egy másik kiállítónál szintén nem feltétel a gazdasági területen szerzett diploma. Értékesítési menedzser, HR, marketing és adminisztratív pozíciókra szinte bármilyen diplomával lehet jelentkezni. "Nem a végzettség a legfontosabb - a mindennapi munkavégzéshez szükséges ismereteket a vállalati oktatáson, tréningeken úgyis alaposan megtanítjuk. A fejlődni akarás, a nyitottság a legfontosabb"- hangsúlyozza a vállalat HR-munkatársa. Nyilván a bérezés sem mellékes: a cégnél pályakezdőként vagy 1-2 éves tapasztalattal évi 200 ezer forintos béren kívüli juttatással - étkezési jeggyel, internetutalvánnyal - fejelik meg a havi bruttó 280 ezer forint körüli kezdő fizetést.

Szabóság vezetőt keres

Persze kakukktojás is akad az állásbörzén: üdítő színfolt a kiállítók között egy hazai szabóság, amely leendő vezetőjét és annak helyettesét szeretné felkutatni a kétnapos rendezvényen, a pályázók előzetes kereskedelmi és ruhaipari szakmai tapasztalata nélkül is. A felsorolás korántsem teljes. A kétnapos börzén mintegy 100 munkaadó várja az érdeklődőket állásajánlataival. A rendezvény ma is nyitva tart, még nem késő kilátogatni.

Takács Gabriella

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Emelkedett Gazdag és Sallói fizetése - így lehet keresni az észak-amerikai profi labdarúgóligában

Ismét emelkedett Gazdag Dániel és Sallói Dániel fizetése az észak-amerikai profi labdarúgóligában (MLS). Teljes cikk

Vakáció vagy infláció? Mi lesz a nyaralásokkal 2024-ben?

Idén a magyarok több mint harmada (34%) tervezi, hogy részt vesz hosszabb-rövidebb utazáson, az elmúlt évhez képest bővül az utazást tervezők... Teljes cikk

Többen rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

Többen rosszullétre panaszkodtak hétfőn a csengeri börtön építésében résztvevők közül - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos... Teljes cikk