Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Huszonötszörös bérkülönbségek Oroszországban

Közgazdászok veszélyesnek tartják az Oroszországban kialakult bérviszonyokat, és arra figyelmeztettek, hogy tömegével hagyhatják el az alkalmazottak az oktatási, az egészségügyi és a kulturális szférát.

A Nyezaviszimaja Gazeta című centrista elitlap hétfőn megjelent számában idézte Mihail Zurabov egészségügyi és népjóléti minisztert, aki egy múlt hét végi tanácskozáson elmondta: az átlagbér júniusban 12,7 ezer rubel (500 dollár) volt, ami megfelel a kelet-európai országok szintjének. A miniszter ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a béremelkedés ronthatja a viszonylag olcsó munkára alapozó orosz gazdaság versenyképességét.

A Zurabov által megnevezett átlagbér a jólét illúzióját kelti, ám nem szabad elfelejteni, hogy ez a nyersanyagtermelő és -exportáló társaságokat jellemző rendkívül magas fizetésből és a nagyon sok más ágazatban elterjedt rendkívül alacsony jövedelemből tevődik össze - mutatott rá Jevgenyij Gontmaher, az orosz tudományos akadémia gazdasági intézete társadalompolitikai kutatásokkal foglalkozó központjának vezetője.

A szakképzett munkaerő hiányára figyelmeztetnek az orosz vállalkozók

Moszkvában a vonzónak számító fizetés mértéke már régen meghaladta az ezer dollárt, sok térségben viszont alig éri el a 200 dollárt. A nagyvárosokban az építőipar, a szállítás és a közüzemi szolgáltatások csak a külföldi bevándorlók munkájának köszönhetően működnek, de ők jobb fizetés reményében bármikor elhagyhatják Oroszországot. Orosz vállalkozók szerint nem is annyira a bérköltségek emelkedése jelenti ma már a problémát, hanem a szakképzett munkaerő hiánya.

Gontmaher adatai szerint a költségvetési szférában 7-8 ezer rubel (1 dollár/25,5 rubel) az átlagbér szintje, ami összesen 19 millió munkavállalót érint. A költségvetésből származó nyomorúságos fizetések egyes városokban alig haladják meg a létminimumot, más térségekben viszont vonzónak tűnnek. Zurabov maga is elismerte, hogy az alacsony fizetések problémája nem csak a mezőgazdaságban dolgozókat, hanem a költségvetési alkalmazottakat is sújtja.

Huszonötszörös bérkülönbségek

Viktor Ivantyer akadémikus, a nemzetgazdasági előrejelzések intézetének igazgatója kiemelte, hogy a legjobban és a legrosszabbul fizetett 10-10 százalékos réteg átlagbére között mintegy huszonötszörös a különbség, miközben normális esetben ez 12-13-szoros differencia lehetne. Oroszországban az év végére tervezik 2300 rubelre (90 dollárra) emelni a minimálbért.

Az orosz fejlesztési és kereskedelmi minisztérium tervei szerint 2020-ra a középosztály alkotja az orosz társadalom gerincét, ha sikerül a gazdaságot diverzifikálni. A prognózis szerint évi 6,6 százalékos GDP-növekedés mellett az átlagbérek 1000 dollárra nőnek, a lakosság több mint 50 százaléka havi 1100-1400 dollár jövedelmet kap, a szegénységi küszöb alatt élők aránya a jelenlegi 16-ról 6 százalékra esik vissza. A lakosság 60 százalékának lesz autója (jelenleg 11 százalék), és minden negyedik orosz megengedheti magának a külföldi utazást (jelenleg minden huszadik). 2020-ra a lélekszám 4 millióval 138 millióra, a munkavállalók száma pedig 13 millióval 77 millióra esik vissza.


  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter