kapubanner for mobile
Megjelent: 12 hónapja

Így áll most Horvátország történetének eddigi leghosszabb sztrájkja

A horvát kormány július 13-i ülésén döntött arról, hogy a sztrájk ideja alatt csökkenti az igazságügyi alkalmazottak bérét. A munkabeszüntetés június 5-e óta tart, és az eddigi leghosszabb sztrájk Horvátország történetében.

Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter elmondta: mivel az állami tisztviselők szakszervezetének kérelme ultimátumot tartalmaz, mely szerint haladéktalanul emelni kell a bíróságokon és az ügyészségen dolgozó köztisztviselők és állami alkalmazottak bérét, valamint a szakszervezeti képviselők nem hajlandóak a tárgyalások folytatására, a kormány ezen intézkedés mellett döntött. 

A kötelező járulékokat kifizetik a bérek után, de július 17-től a sztrájkolók fizetését és illetményeit a munkabeszüntetés idejével arányosan csökkenteni fogják - tette hozzá. 

A horvát kormány júniusban állapodott meg a szakszervezetekkel az állami és köztisztviselők bérének növeléséről. Ez több mint 200 ezer hivatalnokot érint, a béremelések pedig 60-tól 100 euróig terjednek.

Ivo Suskovic, az állami tisztviselők szakszervezetének elnöke elmondta: a tagság még a múlt héten eldöntötte, amennyiben a sztrájk idejére nem kapnak fizetést, a halaszthatatlan ügyekben történő munkavégzést is felfüggesztik, és csak akkor veszik fel a munkát, ha az életet vagy egészéget veszélyeztet - írja az Index.hr című horvát hírportál.

A 6415 bírósági tisztviselő többsége nő, fizetéseik pedig 500-600 eurót tesznek ki, ami az érintettek szerint nem elég az alapvető életszükségletek fedezéséhez. A kormány ülése alatt az épület előtt valamivel több mint kétszáz bírósági alkalmazott gyűlt össze, akik továbbra is 400 eurós béremelést követeltek. Elmondásuk szerint azonnal, nem jövőre, ahogy azt a kormány tervezi. Jelezték: nem hagynak fel a sztrájkkal, mert nincs vesztenivalójuk, a minisztereknek és a kormányfőnek pedig azt üzenték, próbáljanak ők megélni ezekből a bérekből. 
 Horvátországban már május eleje óta akadozik az igazságügyi szolgáltatás. Korábban az elsőfokú bíróságokon kezdtek kéthetes figyelmeztető sztrájkba a bírók magasabb béreket követelve, negyven napja pedig a bírósági tisztviselők nem veszik fel a munkát.

A bírákkal rövid idő alatt megegyezett a kormány, míg az igazságügyi dolgozókkal nem akar kivételezni, az ő fizetéseiket együtt kezeli a teljes állami és köztisztviselői béremelési program keretében.

MTI

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

A szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt májusban. Teljes cikk