Megjelent: 8 éve

Így orvosolná a nyugdíjrendszer helyzetét a szakértő

A Fidesz-kormánynak nincs nyugdíjkoncepciója, és leginkább attól kell tartani, hogy valamelyik ötletüket előkészítetlenül bevezetik - fogalmazott a hvg.hu-nak adott interjújában Holtzer Péter nyugdíjszakértő.

Holtzer Péter nyugdíjszakértő a problémák közé sorolta a kevés járulékfizetőt, az alacsony születésszámot, valamint a mérsékelt foglalkoztatást, szerinte ezek "miatt olyan spirálba kerültünk, ami hosszú távon nehezen menedzselhető". Szerinte ezen tovább ronthat, ha ezen hatásokra különböző intézkedésekkel még ráerősítünk, ami miatt még kevésbé éri meg a hivatalos munkavállalás.

"A nyugdíjrendszer helyzetének orvoslását legkevésbé a nyugdíjrendszeren belül tudjuk megoldani. Ha nincs a nyugdíjrendszer körül egy olyan gazdasági környezet, melyben az emberek széles tömegei rendesen dolgoznak, az adórendszer és az ösztönzők pedig nagyjából rendben vannak, akkor nem lesz jól működő nyugdíjrendszerünk." - jelentette ki Holtzer Péter nyugdíjszakértő.

Holtzer az öngondoskodás és a családon, kisközösségen belüli kölcsönös segítségnyújtás ösztönzéséből indulna ki. Hozzáteszi:
"Nem teremtettük meg annak a hátterét, hogy tudjanak magukkal foglalkozni. A nyakukba szakadt az egész: az életszínvonal visszaesése, a tömeges elszegényedés, és hogy egész régiók szakadnak le. Emiatt rengetegen vannak, akik képtelenek pótolni saját erejükből az állam hiányát."

A Nyugdíj- és Időskor Kerekasztal (NYIKA) volt elnöke szerint a gyermekvállalás összekötése a nyugdíjjal számos komoly problémát felvet. Úgy véli, elég életszerűtlen elképzelés, hogy a fiatalokat a nyugdíjjal lehet ösztönözni arra, hogy több gyereket vállaljanak.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter