Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Így vesztheti el könnyen a választójogát

A választási rendszer jelenlegi formájában magában hordozza a választójog tömeges megsértésének a lehetőségét - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a TASZ, amely a névjegyzékekkel kapcsolatos internetes kérelmezési eljárás hatályos szabályaival indokolta álláspontját.

Kifejtették: jelenleg a központi és szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket az előzetes személyazonosítást megkövetelő ügyfélkapu-hozzáférés nélkül is be lehet nyújtani interneten. Így bárkinek lehetősége van a lakcímkártyán lévő néhány személyazonosító adat birtokában arra, hogy az interneten bármiféle személyazonosítás nélkül valaki más nevében névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket nyújtson be.

Az alapvető személyi adatokat sok élethelyzetben kell megadni másoknak, a személyi azonosítót pedig az elmúlt évek akármelyik népi kezdeményezésekor vagy népszavazási aláírásgyűjtéskor megszerezhették. Az adatokat az ajánlóíveken is könnyű megszerezni, de ezeket az információkat például egy ingatlan adásvételi szerződésének megkötésekor is megadják - sorolták azokat a lehetőségeket, amikor mások is megtudhatják valakinek a személyes adatait.

Márpedig a személyazonosítást nélkülöző eljárásban a megfelelő adatokhoz hozzájutva bárki felvételét lehet kérni a nemzetiségi névjegyzékbe, így "a csalás áldozatául esett" választó nem szavazhat az országgyűlési választáson a pártlistára - hívta fel a figyelmet a jogvédő szervezet, jelezve, hogy a lakóhely szerintitől eltérő szavazókörbe való átjelentkezést ugyanígy más nevében is lehet majd kérelmezni, akár egy több száz kilométerre lévő szavazókörbe.

A TASZ rámutatott, hogy a levélben történő kérelmezéssel ellentétben az interneten még az utolsó pillanatban is leadhatók kérelmek, így ha valakinek az utolsó pillanatban kezdeményezik nemzetiségi adatai módosítását, vagy az utolsó pillanatban jelentkeztetik át, esélye sincs tenni annak érdekében, hogy ne sérüljön a választójoga.

A TASZ mindezek miatt arra szólította fel az NVI-t, hogy a személyazonosítást nélkülöző internetes kérelembenyújtási lehetőséget azonnali hatállyal szüntesse meg. A választási szerveknek azonban továbbra is kötelességük biztosítani a névjegyzékekkel kapcsolatos kérelmek benyújtásának megfelelő alternatíváit - jegyezték meg.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk