kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

IKEA: A menekültek foglalkoztatása üzleti szempontból is előnyös

A menekültek munkakeresésének támogatása nem csupán humanitárius erőfeszítés, hanem üzleti szempontból is előnyös - vallják az IKEA-nál.

Az IKEA Magyarország 2021-ben indította el a Skills for Employment (Munkavállalói készségek) programját a menekültek számára azzal a céllal, hogy 2023-ig 32 új munkatársat alkalmazhasson. Már több mint 10-en dolgoznak a vállalatnál, és jelenleg is folyamatban vannak pályázatok.  

A program részeként az IKEA a Menedék Egyesülettel közösen több mint 180 órányi készségfejlesztő- és nyelvtanórát tartott több mint 25 résztvevő számára. 

Idén az Ingka Csoport az UNHCR-rel, valamint a Menedék Egyesülettel együttműködve elindítja az „Együtt minden menekültért” elnevezésű figyelemfelkeltő kampányt, mely június 13-án kezdődik és június 20-án, a menekültek világnapján éri el a csúcspontját. Amellett, hogy a kampány kifejezett célja a menekültekkel kapcsolatos előítéletek és tévhitek lerombolása és az empátia előmozdítása, az Ingka Csoport azt reméli, hogy sikerül 20 millió eurót összegyűjtenie az UNHCR számára a finanszírozási hiány megszüntetésére és a menekültekkel kapcsolatos humanitárius vészhelyzetek támogatására.

2022 augusztusáig gyorsan és egyszerűen adományozhat bárki online és az IKEA alkalmazáson keresztül, amennyiben a vállalat internetes felületén vásárol.

„A menekültek és a lakhelyüket elhagyni kényszerült emberek világszerte olyan lehetőségeket keresnek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy jobban beilleszkedjenek egy új közösségbe. A vállalatok és a magánszektor ebben egyaránt jelentős szerepet játszhat. Egyértelmű számunkra, hogy a menekültek olyan sokszínűséget, új készségeket és perspektívákat hoznak magukkal, amelyek az üzleti élet és a társadalom javát is szolgálják” – állítja Roman Bojko, az IKEA magyarországi, csehországi és szlovákiai régiójának egyenlőségért, sokszínűségért és befogadásért felelős vezetője. Hozzáteszi, hogy mindannyiunk számára biztosítani kell a jogot a jobb élethez – függetlenül attól, hogy kik vagyunk és honnan származunk. A menekültek munkakeresésének támogatása nem csupán humanitárius erőfeszítés, hanem üzleti szempontból is előnyös.

Az Ingka Csoport Skills for Employment elnevezésű kezdeményezése eddig több mint 1400 menekültet és menedékkérőt támogatott foglalkoztathatóságuk és nyelvtudásuk fejlesztésében, valamint segített nekik munkatapasztalatot szerezni, hogy az Ingkánál vagy más vállalatoknál munkába állhassanak. Ez 900 fős növekedést jelent a tavalyi évhez képest, és a jövőben még tovább gyorsul majd, hogy 2022 végére elérje a 2500 főt, 30 országban. 

A „Skills for Employment Toolkit: Útmutató a tisztességes munkához vezető utak megnyitásához a menekültek számára” című kiadvány egy 7 lépésből álló folyamatot, valamint tanulságokat és tippeket tartalmaz, melyeket az Ingka Csoport gyűjtött össze az évek során. Célja, hogy katalizátorként működjön, és arra inspirálja és bátorítsa a vállalatokat, hogy éljenek a menekültek integrálásának lehetőségével a munkaerőpiacon.

„A munkába állás a menekültek számára a társadalmi integráció egyik kulcsfontosságú lépése. Rengetegen érkeztek most Ukrajnából, akiknek, ha úgy döntenek, hogy Magyarországon maradnak, nagyon fontos lesz, hogy el tudjanak helyezkedni. Bízunk benne, hogy a Skills for Employment projekt arra ösztönöz majd más munkáltatókat is, hogy menekülteket alkalmazzanak, hiszen rendkívül nagy munkaerőpiaci potenciál rejlik bennünk, a foglalkoztatásuk a tévhitekkel ellentétben pedig nem bonyolultabb, mint bármely más munkavállalóé” – mondta el a program kapcsán a Menedék Egyesület képviseletében Budai Boglárka, projektvezető.  
 

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kínai cég érkezik és teremt 450 új munkahelyet

A Zhejiang Shuanghuan Driveline kínai járműipari vállalat nagyjából 39 milliárd forintos beruházásának eredményeként 450 új munkahely jön létre... Teljes cikk

Sztrájkra készülnek a volánosok

Nem tett béremelési ajánlatot a MÁV-Volán a közlekedési szakszervezetek szerdai bértárgyalásán, ezért sztrájktárgyalást kezdeményez a volános... Teljes cikk

Magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremt az új K+F központ Budapesten

A világ egyik vezető mesterséges intelligencia alapú, globális felhőszolgáltatója, a Genesys új kutatás-fejlesztési (K+F) központot nyitott... Teljes cikk