Megjelent: 11 éve

ILO: regionális konferencia a válság megoldására

images

"A termelés és a foglalkoztatás drámai romlását látjuk az egész régióban" - mondta az ILO Főigazgatója Juan Somavia. "A társadalmi és politikai következményei a mély és hosszú recessziónak ijesztőek. Arra kell összpontosítani a figyelmünket, hogy megállítsuk a teljes társadalmi hanyatlásba való süllyedést." A pénzügyi és gazdasági válság hatásai a dolgozó nőkre és férfiakra az egész régió mind az 51 államában láthatóak a konferenciára készített jelentés szerint.

Az új jelentés szerint a válság megfordította a munkanélküliség csökkenésének igéretes trendjét mind Dél-Kelet-Európa nem uniós tagállamaiban, mind a Független Államok Közösségében (FÁK) 2000 után. Az ILO Globális foglalkoztatási trendek” (Global Employment Trends - GET) című jelentése szintén kimutatta, hogy ha a gazdasági növekedés tovább lassul 2009-ben, és a mentőcsomagok 2010-ig késlekednek, akkor Dél-Kelet-Európában és a FÁK államokban a munkanélküliség a 2008-as 8,8 százalékról 9.8 százalékra nőhet 2009-ban, míg az Európai Unió és más fejlett gazdaságok munkanélküliségi rátája 1,5 százalékponttal emelkedhet, a 2008-as 6,4 százalékról 7,9 százalékra 2009-ben.

Válasz a válságra: Méltányos Munka Program

A konferencia résztvevői, kormányok, munkáltatók és munkavállalók képviselői áttekintik a különböző gazdasági mentőcsomagokat és megvitatják azokat a gazdasági, foglalkoztatási és társadalmi politikákat, amelyek magukban foglalják az ILO Méltányos Munka Programját, mint a válságra adott válasz kulcsfontosságú elemét. "Napjainkban gyors és bátor intézkedésekre van szükség, amelyek megvédik a válságnak leginkább kitett munkásokat és családokat, továbbá amelyek beruházásokon és vállalatokon keresztül keresletet támasztanak. Kormányok, munkáltatók és munkavállalók képviselői a konferencia során összehasonlítják az intézkedéseket és megpróbálnak egyezségre jutni az előre vivő útról" - mondta Somavia. Amíg a legtöbb vita várhatólag a válságra adott rövidtávú válaszok körül fog folyni, Európa és Közép-Ázsia közép távú foglalkoztatási trendjeinek áttekintése is hasznos lesz. A résztvevők megvitatják a globális egyenlőtlenségeket, köztük a növekvő jövedelmi különbségeket, a munkabér és a profit közti egyre nagyobb aránytalanságokat, amelyekben a jelenlegi gazdasági problémák gyökereznek.

A konferencia résztvevői áttekintik a foglalkoztatási és szociális politikákat, köztük a munkaerő-piaci politikákat, a rugalmasságot és biztonságot ötvöző "flexicurity"-t, a társadalmi párbeszédet, a munka és család összeegyeztetésének lehetőségeit, a társadalombiztosítást, az alapvető munkahelyi jogokat és a bérpolitikákat. Az ötnapos összejövetel során az ILO négy évvel ezelőtti budapesti konferenciája óta végzett tevékenységét is értékelni fogják. Európa és Közép-Ázsia országai különböző mértékben vannak kitéve a válságnak, s az erre adott válaszaik is különbözőek. Például a pénzügyi és költségvetési helyzet országonként jelentős mértékben eltér, a válság előtti foglalkoztatási szintekhez vagy a társadalombiztosításhoz hasonlóan. A világ más részeihez hasonlóan a válság Európában és Közép-Ázsiában is a pénzügyi szektort és az építőipart sújtotta legelőször, mielőtt továbbgyűrűzne a feldolgozóiparba és a szolgáltatási szektorba, így kényszerítve az áruházláncokat a rendelések drasztikus visszafogására, és tovább növelve a munkanélküliséget.

Az ILO tanácsai

Az ILO különböző intézkedéseket javasol, amelyek arra szolgálnak, hogy megvédjék az embereket, támogassák az eredményes vállalatokat, megőrizzék az állásokat és kivédjék a válság hatásáit a reálgazdaságban, köztük:

 • Biztosítani az alapvető munkahelyi jogok teljes tiszteletét, köztük az egyesülési szabadságot, a kollektív tárgyalás jogát, a kényszermunka minden formájának eltörlését, a gyermekmunka és a munkahelyi diszkrimináció megszüntetését.
 • Társadalmi párbeszéd során megvitatni a válságra adott válaszokat.
 • Megfontolni a munkanélküli segély kiterjesztését, megkönnyíteni az át- és továbbképzést, megerősíteni az elhelyezkedést könnyítő szolgáltatásokat, kibővíteni vagy életre hívni közmunkaprogramokat illetve kiterjeszteni a szociális hálót.
 • Megerősíteni vagy fejleszteni a fenntartható és a nemzeti sajátosságokhoz igazított társadalombiztosítást, köztük a munkahely biztonságát is, illetve mindenkire kiterjeszteni a társadalombiztosítást.
 • Létrehozni az erős munkaügyi kapcsolatok intézményét, amely hozzájárul a kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez, s ami nem utolsósorban segít elkerülni az olyan politikákat, amelyek növelnék a globális egyenlőtlenségeket, vagy a jövedelmi különbségeket.

  "Figyelmünket a munkaerőpiac legsérülékenyebb csoportjainak védelmére kell összpontosítanunk, továbbá a fenntartható vállalatokra, különösen a kisvállalatokra, hogy megfelelő pénzügyi forrásokhoz jussanak, illetve a társadalmi párbeszéd intézményére, hogy helyes politikai válaszokat dolgozzunk ki a válságra. Ha a Méltányos Munkát ezen gazdasági és szociális intézkedések központjába állítjuk, akkor biztosítjuk az utat a fenntartható és kiegyensúlyozott gazdasági növekedés számára, amiből mindenki profitálhat" - állapította meg Somavia.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

  A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

  Megszorítások a BKK-nál?

  A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

  Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk