Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Indoklás nélkül rúgták ki a munkaügyi központ főigazgatóját

Jogszerűtlenül mentette fel az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatóját a szakminisztérium, ezért a regionális munkaügyi tanács kezdeményezi az eredeti állapot helyreállítását - jelentette be Gúr Nándor, a tanács soros elnöke miskolci sajtótájékoztatóján, szerdán.

A foglalkoztatásról szóló törvény kimondja: a munkaügyi tanács előzetes véleményezési jogot gyakorol az állami foglalkoztatási szervezet vezetői megbízatásának visszavonásával kapcsolatban - idézte a jogszabályt Gúr Nándor.

Hangsúlyozta: itt és most erről nem volt szó, az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatóját, Szabó Józsefet indoklás és egyeztetés nélkül menesztették, a munkaügyi tanács álláspontját erről senki nem kérte ki.
Ez egyértelműen jogsértő, ezért a munkaügyi tanács - és annak valamennyi oldala - kéri az eredeti állapot helyreállítását - mondta Gúr Nándor, megjegyezve: nem a főigazgató személyéről, hanem a gyakorlatról van szó.

Megfogalmazása szerint - amellyel egyetértett a sajtótájékoztatón a munkaügyi tanács munkavállalói, munkaadói és önkormányzati képviselője is - a munkaügyi tanács "fel kíván lépni" a törvényesség érdekében. A munkaügyi tanács jogosítványainak betartása ugyanolyan fontos, mint bármilyen más törvényé, és ha a jogalkotó nem tartja be a jogszabályokat, és figyelmen kívül hagyja az érdekegyeztetést, a véleménynyilvánítást, az nagy hiba - húzta alá.

A kormányzat, a szakmai vezetés, a szaktárca akkor várhat el jogkövető magatartást az állampolgároktól, a munkavállalóktól, a munkaadóktól és az önkormányzatoktól, ha ő is jogkövető magatartást tanúsít - mondta Szilágyi Gizella, a munkaügyi tanács önkormányzati oldalának képviselője a sajtótájékoztatón.

Az MTI augusztus 4-én adott hírt arról, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter augusztus 2-án azonnali hatállyal felmentette hat regionális munkaügyi központ főigazgatóját, valamint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) főigazgatóját, Pirisi Károlyt.

A kormány akkor jelezte: azt várja a megújuló Állami Foglalkoztatási Szolgálattól, hogy váljon hatékony és fajsúlyos szereplővé a munkaerő-közvetítés piacán, egyúttal olyan szervezetté, amely érdemben segíthet a jelenlegi tragikus foglalkoztatási helyzet javításán. A tárca vezetése úgy ítélte meg, hogy ez a szemléletváltás részben új vezetői garnitúrát kíván.

A Nemzetgazdasági Minisztérium akkori közleményében azt ígérte, a menesztett főigazgatók utódairól pályázat kiírását, illetve elbírálását követően, rövidesen döntés születik. Kinevezésükig a regionális munkaügyi központokat a szervezeti és működési szabályzat előírásainak megfelelően a főigazgató-helyettesek vezetik.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter