Megjelent: 12 éve

Induló cégnél kell kezdeni a karrierépítést

Tizedik alkalommal adta át az Informatikai Vállalkozások Szövetsége az év informatikai vezetőinek járó elismerést. Kmetty József a Kürt. Zrt. vezérigazgatója kapta az Év informatikai cégvezetője, míg Csiszér Béla a Sicontact Kft. ügyvezető igazgatója az Év fiatal vállalkozója kitüntetést. A két cégvezetőben közös: induló cégnél alapozták meg karrierjüket.

images

Kmetty József a BME villamosmérnöki karán végzett 1992-ben. Tizenhét éve - szinte az alapítástól kezdve - dolgozik a Kürt-nél, ahol fokozatosan lépegetett felfelé a karrierlétrán: 1994-ben technológiai vezető, 1998-tól kereskedelmi igazgatóhelyettes, 2004-től pedig vezérigazgatóvá nevezték ki. 2005-ben MBA fokozatot szerzett menedzsment területen.

Újonnan induló cégnél kell kezdeni

Kmetty szerint a sikeres szakmai pályafutás titka: lehetőség szerint induló cégnél kell elkezdeni karriert építeni, szeretni kell a választott szakmát és munkakört, fogékony szemlélettel és nyitott szemmel kell járni, és némi szerencse sem árt a sikerhez. "A jó vezetőt szakmai kompetenciája teszi igazán naggyá. A munkahelyi csapat szemében akkor hiteles, ha megfelelő rálátással rendelkezik az adott területre. Szerencsésnek mondhatom magamat, mivel a vezetővé válást megelőzően is javarészt azokkal dolgoztam együtt, akiket most már irányítanom kell" - teszi hozzá.

A vezérigazgató szerint megkerülhetetlen kérdés a munkatársak motiválása, a céghűség megteremtése. Ennek egyik legjobb módja a színes, a munkatárs személyiségét és érdeklődését is szem előtt tartó, szakmai szempontból változatos feladatkörök és kihívások biztosítása mellett a magánélet tiszteletben tartása.

Dolgozói hűség megteremtése

"A cégnél proaktivitásra törekszünk: a kulcspozíciókra rendszerint házon belül pályázhatnak a munkatársak. A kreatívabb kollégák új portfólió és üzleti modell terveit a lehetőségekhez mérten igyekszünk támogatni. A nemrég gyermeket szült kismamák számára biztosítjuk a visszatérés lehetőségét távmunka formájában, a cégnél dolgozó szülők gyermekük születésekor 100 ezer forintban részesülnek. Rengeteg céges családi rendezvényt, összejövetelt tartunk az itt dolgozók kapcsolatépítése céljából" - enged bepillantást a cég mindennapjaiba a vezérigazgató. Kmetty József kérdésünkre azt is elmondta: valóban komoly kihívást jelent számára a legtehetségesebb dolgozók megtartása - a Kürt Zrt. ezért évente két alkalommal végez dolgozói elégedettségfelmérést. Az eredmények a céget igazolják: a fluktuáció mindössze 3 százalékos a cégnél.

A biztonsági szoftverek forgalmazásával és antivírus értékesítéssel foglakozó Sicontact Kft. fiatal ügyvezetője a díj kapcsán annyit jegyzett meg: örül az elismerésnek, ám tavaly elért második helyezése után azért nem érte teljesen váratlanul a végeredmény. A cég figyelemre méltó eredményekkel büszkélkedhet: a NOD32 antivírus értékesítésével piacvezetők lettek és csak a tavalyi év folyamán megduplázták bevételeiket.

Csiszér Béla 1999-ben végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen villamosmérnökként. 2002-ben MBA diplomát szerzett. Egy évig a VirusBuster IT -biztonságtechnikai cégnél dolgozott, majd önálló céget alapított. "Korántsem olyan veszélyes a cégalapítás, mint ahogy azt sokan feltételezik. Ráadásul anyagi szempontból sem igényelt túl nagy befektetést. A cég alapját a szellemi tőke képezi. Az induláshoz mindössze a forgalmazott vírusirtóra és egy saját magunk által készített internetes weblapra volt szükségünk" - idézi fel a kezdeteket a cégtulajdonos. Csiszér kérdésünkre elmondta: bár a konkurencia figyelése mellett rendkívül fontos a folyamatos szakmai tájékozódás és a trendkövetés, nem iskolai keretek között gondoskodik saját továbbképzéséről, inkább az interneten elérhető anyagokból, a szakmában dolgozókkal folytatott tapasztalatcserékből építkezik.

Egy légtérben dolgozik a csapattal

A fiatal üzletember ma már 21 fős csapatot irányít - a vállalkozásnak Budapesten és Bécsben is vannak irodái. Csiszér vezetői sikerének titkát főként az őszinteségben látja, a kérlelhetetlen, tekintélyelvű vezetési stílust elutasítja. "A tekintélyelvűség rövidtávon működőképes lenne, ám egy rossz munkahelyi légkört teremtő vezetőtől csak elmenekülnének az emberek" - magyarázza. Az üzletember szerint a munkatársakkal folytatott hatékony kommunikáció, az elérhetőség is meghatározó. Csiszér a munkatársakkal egy légterű irodában dolgozik és számos munkafázisban maga is részt vesz. Mivel az ideális munkahelyi csapat alapjának is a bizalmat tartja, a Sicontact Kft. munkatársai - hasonlóan az amerikai Google-hoz- dolgozói ajánlás alapján kerülhetnek be a csapatba. A cégnél így minimális a fluktuáció.

Takács Gabriella


  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter