Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Intézet a nemek közötti egyenlőségért

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének létrehozásáról második olvasatban szavaztak a képviselők. Az intézet 2007-ben kezdi meg működését.

A parlament első olvasatban 2006 márciusában döntött a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének létrehozásáról, novemberben pedig - a Tanács közös álláspontjának ismeretében - informális, háromoldalú megbeszélésekre került sor. Lissy Gröner (szocialista, német) és Amalia Sartori (néppárti, olasz) közös jelentése szerint "mivel az intézetnek 2007-ben minél előbb el kellene kezdenie működését", ezért a kompromisszumos javaslat elfogadását ajánlják képviselőtársaiknak.

A megállapodás szerint "az igazgatótanács 18, a Tanács által a rotációs rendszer szerint kinevezett tagból és az Európai Bizottság által kinevezett egy tagból áll". A másik vitatéma a szakértői fórum visszaállítása volt. Eredetileg a Tanács közös álláspontja nem rendelkezett olyan tanácsadói fórum létrehozásáról, amelynek tagjai a nemek egyenlősége területének szakértői. Végül a Tanács beleegyezett, hogy "az elnökség helyébe egy szakértői fórum lépjen, amely a tagállamok egy-egy képviselőjéből, a parlament által jelölt tagból, valamint a szociális partnerek három képviselőjéből áll".

A szakértői fórum olyan "közösségi szintű nem kormányzati szervezet, amelynek jogos érdeke a nemi hovatartozáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelemhez való hozzájárulás és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása". Legfontosabb feladata az igazgató támogatása az intézet tevékenységeinek megtervezésében.

Az igazgató kinevezésével kapcsolatosan a parlament az igazgató nyílt és átlátható eljárásban történő kinevezését kérte, a megállapodás szerint azonban a kinevezés az igazgatótanács és a bizottság feladata marad. Kompromisszum született ugyanakkor az eljárás részleteiről, valamint azzal kapcsolatosan, hogy a jelöltnek meg kell jelennie a parlament illetékes szakbizottságai előtt.


Gurmai: független intézet kezdi meg működését Litvániában, az esélyegyenlőség európai évében

A jelentés parlamenti vitájában a szocialista frakció nevében szólalt fel Gurmai Zita. A képviselőnő azt mondta, "sikerült elérni, hogy az intézet független legyen, ami elengedhetetlen a megfelelő szakmai munkához, csakúgy, mint a szakértői fórum, amely az igazgató munkáját fogja segíteni. A működés költségvetési keretei is biztosítottak, a gazdálkodás átláthatósága szintúgy".

"Nagy elégedettséggel tölt el, hogy lesz végre egy európai szintű intézmény, amely folyamatosan elemzi a társadalmi, nemek közötti esélyegyenlőség problémáját és rendszerezetten gyűjti az adatokat" - fogalmazott Gurmai, aki üdvözölte, hogy az intézet székhelye egy új tagállamban, Litvániában lesz.

"Az intézet megnyitásával fontos lépést tettünk a férfiak és a nők közötti esélyegyenlőség terén. Jelentőségét az idő fogja igazolni, de aktualitását erősíti az is, hogy 2007 az esélyegyenlőség éve lesz Európában" - mondta Gurmai Zita.


Forrás: Jogi Fórum / Európai Parlament sajtószolgálat
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vártnál kevésbé nőtt a munkavégzés költsége az euróövezetben

A vártnál kisebb mértéken nőtt a munkavégzés költsége az idei első negyedévben az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az... Teljes cikk

Az EU új irányelvet fogadott el munkafeltételek átláthatóságának és kiszámíthatóságának javítása érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a munkafeltételeket átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tevő irányelvet fogadott el, amely új minimumjogokat állapít meg,... Teljes cikk

Az EU új szabályokat fogadott el a vállalkozások fizetésképtelenségének elkerülése érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a vállalkozások fizetésképtelenségének megelőzése érdekében új szabályokat fogadott el, amelyek második esélyt... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár