Megjelent: 13 éve

Intézet a nemek közötti egyenlőségért

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének létrehozásáról második olvasatban szavaztak a képviselők. Az intézet 2007-ben kezdi meg működését.

A parlament első olvasatban 2006 márciusában döntött a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének létrehozásáról, novemberben pedig - a Tanács közös álláspontjának ismeretében - informális, háromoldalú megbeszélésekre került sor. Lissy Gröner (szocialista, német) és Amalia Sartori (néppárti, olasz) közös jelentése szerint "mivel az intézetnek 2007-ben minél előbb el kellene kezdenie működését", ezért a kompromisszumos javaslat elfogadását ajánlják képviselőtársaiknak.

A megállapodás szerint "az igazgatótanács 18, a Tanács által a rotációs rendszer szerint kinevezett tagból és az Európai Bizottság által kinevezett egy tagból áll". A másik vitatéma a szakértői fórum visszaállítása volt. Eredetileg a Tanács közös álláspontja nem rendelkezett olyan tanácsadói fórum létrehozásáról, amelynek tagjai a nemek egyenlősége területének szakértői. Végül a Tanács beleegyezett, hogy "az elnökség helyébe egy szakértői fórum lépjen, amely a tagállamok egy-egy képviselőjéből, a parlament által jelölt tagból, valamint a szociális partnerek három képviselőjéből áll".

A szakértői fórum olyan "közösségi szintű nem kormányzati szervezet, amelynek jogos érdeke a nemi hovatartozáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelemhez való hozzájárulás és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása". Legfontosabb feladata az igazgató támogatása az intézet tevékenységeinek megtervezésében.

Az igazgató kinevezésével kapcsolatosan a parlament az igazgató nyílt és átlátható eljárásban történő kinevezését kérte, a megállapodás szerint azonban a kinevezés az igazgatótanács és a bizottság feladata marad. Kompromisszum született ugyanakkor az eljárás részleteiről, valamint azzal kapcsolatosan, hogy a jelöltnek meg kell jelennie a parlament illetékes szakbizottságai előtt.


Gurmai: független intézet kezdi meg működését Litvániában, az esélyegyenlőség európai évében

A jelentés parlamenti vitájában a szocialista frakció nevében szólalt fel Gurmai Zita. A képviselőnő azt mondta, "sikerült elérni, hogy az intézet független legyen, ami elengedhetetlen a megfelelő szakmai munkához, csakúgy, mint a szakértői fórum, amely az igazgató munkáját fogja segíteni. A működés költségvetési keretei is biztosítottak, a gazdálkodás átláthatósága szintúgy".

"Nagy elégedettséggel tölt el, hogy lesz végre egy európai szintű intézmény, amely folyamatosan elemzi a társadalmi, nemek közötti esélyegyenlőség problémáját és rendszerezetten gyűjti az adatokat" - fogalmazott Gurmai, aki üdvözölte, hogy az intézet székhelye egy új tagállamban, Litvániában lesz.

"Az intézet megnyitásával fontos lépést tettünk a férfiak és a nők közötti esélyegyenlőség terén. Jelentőségét az idő fogja igazolni, de aktualitását erősíti az is, hogy 2007 az esélyegyenlőség éve lesz Európában" - mondta Gurmai Zita.


Forrás: Jogi Fórum / Európai Parlament sajtószolgálat
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter