Megjelent: 13 éve

Intézet a nemek közötti egyenlőségért

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének létrehozásáról második olvasatban szavaztak a képviselők. Az intézet 2007-ben kezdi meg működését.

A parlament első olvasatban 2006 márciusában döntött a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének létrehozásáról, novemberben pedig - a Tanács közös álláspontjának ismeretében - informális, háromoldalú megbeszélésekre került sor. Lissy Gröner (szocialista, német) és Amalia Sartori (néppárti, olasz) közös jelentése szerint "mivel az intézetnek 2007-ben minél előbb el kellene kezdenie működését", ezért a kompromisszumos javaslat elfogadását ajánlják képviselőtársaiknak.

A megállapodás szerint "az igazgatótanács 18, a Tanács által a rotációs rendszer szerint kinevezett tagból és az Európai Bizottság által kinevezett egy tagból áll". A másik vitatéma a szakértői fórum visszaállítása volt. Eredetileg a Tanács közös álláspontja nem rendelkezett olyan tanácsadói fórum létrehozásáról, amelynek tagjai a nemek egyenlősége területének szakértői. Végül a Tanács beleegyezett, hogy "az elnökség helyébe egy szakértői fórum lépjen, amely a tagállamok egy-egy képviselőjéből, a parlament által jelölt tagból, valamint a szociális partnerek három képviselőjéből áll".

A szakértői fórum olyan "közösségi szintű nem kormányzati szervezet, amelynek jogos érdeke a nemi hovatartozáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelemhez való hozzájárulás és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása". Legfontosabb feladata az igazgató támogatása az intézet tevékenységeinek megtervezésében.

Az igazgató kinevezésével kapcsolatosan a parlament az igazgató nyílt és átlátható eljárásban történő kinevezését kérte, a megállapodás szerint azonban a kinevezés az igazgatótanács és a bizottság feladata marad. Kompromisszum született ugyanakkor az eljárás részleteiről, valamint azzal kapcsolatosan, hogy a jelöltnek meg kell jelennie a parlament illetékes szakbizottságai előtt.


Gurmai: független intézet kezdi meg működését Litvániában, az esélyegyenlőség európai évében

A jelentés parlamenti vitájában a szocialista frakció nevében szólalt fel Gurmai Zita. A képviselőnő azt mondta, "sikerült elérni, hogy az intézet független legyen, ami elengedhetetlen a megfelelő szakmai munkához, csakúgy, mint a szakértői fórum, amely az igazgató munkáját fogja segíteni. A működés költségvetési keretei is biztosítottak, a gazdálkodás átláthatósága szintúgy".

"Nagy elégedettséggel tölt el, hogy lesz végre egy európai szintű intézmény, amely folyamatosan elemzi a társadalmi, nemek közötti esélyegyenlőség problémáját és rendszerezetten gyűjti az adatokat" - fogalmazott Gurmai, aki üdvözölte, hogy az intézet székhelye egy új tagállamban, Litvániában lesz.

"Az intézet megnyitásával fontos lépést tettünk a férfiak és a nők közötti esélyegyenlőség terén. Jelentőségét az idő fogja igazolni, de aktualitását erősíti az is, hogy 2007 az esélyegyenlőség éve lesz Európában" - mondta Gurmai Zita.


Forrás: Jogi Fórum / Európai Parlament sajtószolgálat
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Történelmi csúcsra ugrott a munkanélküliség Norvégiában

Az 1930-as évek elején, a nagy gazdasági világválság idején sem volt olyan magas a munkanélküliségi ráta Norvégiában, mint amilyen szintre - 15,4... Teljes cikk

Kilőtt a munkanélküliség Svájcban is

A munkanélküliségi ráta 2,5 százalékról 2,9 százalékra nőtt Svájcban feburárról március hónapra. Az előrejelzések szerint a koronavírus... Teljes cikk

Mégis engedik a külföldi idénymunkások beutazását Németországba

Szigorú szabályokkal, de beutazhatnak Németországba a külföldi mezőgazdasági idénymunkások. Teljes cikk