Megjelent: 13 éve

Intézet a nemek közötti egyenlőségért

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének létrehozásáról második olvasatban szavaztak a képviselők. Az intézet 2007-ben kezdi meg működését.

A parlament első olvasatban 2006 márciusában döntött a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének létrehozásáról, novemberben pedig - a Tanács közös álláspontjának ismeretében - informális, háromoldalú megbeszélésekre került sor. Lissy Gröner (szocialista, német) és Amalia Sartori (néppárti, olasz) közös jelentése szerint "mivel az intézetnek 2007-ben minél előbb el kellene kezdenie működését", ezért a kompromisszumos javaslat elfogadását ajánlják képviselőtársaiknak.

A megállapodás szerint "az igazgatótanács 18, a Tanács által a rotációs rendszer szerint kinevezett tagból és az Európai Bizottság által kinevezett egy tagból áll". A másik vitatéma a szakértői fórum visszaállítása volt. Eredetileg a Tanács közös álláspontja nem rendelkezett olyan tanácsadói fórum létrehozásáról, amelynek tagjai a nemek egyenlősége területének szakértői. Végül a Tanács beleegyezett, hogy "az elnökség helyébe egy szakértői fórum lépjen, amely a tagállamok egy-egy képviselőjéből, a parlament által jelölt tagból, valamint a szociális partnerek három képviselőjéből áll".

A szakértői fórum olyan "közösségi szintű nem kormányzati szervezet, amelynek jogos érdeke a nemi hovatartozáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelemhez való hozzájárulás és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása". Legfontosabb feladata az igazgató támogatása az intézet tevékenységeinek megtervezésében.

Az igazgató kinevezésével kapcsolatosan a parlament az igazgató nyílt és átlátható eljárásban történő kinevezését kérte, a megállapodás szerint azonban a kinevezés az igazgatótanács és a bizottság feladata marad. Kompromisszum született ugyanakkor az eljárás részleteiről, valamint azzal kapcsolatosan, hogy a jelöltnek meg kell jelennie a parlament illetékes szakbizottságai előtt.


Gurmai: független intézet kezdi meg működését Litvániában, az esélyegyenlőség európai évében

A jelentés parlamenti vitájában a szocialista frakció nevében szólalt fel Gurmai Zita. A képviselőnő azt mondta, "sikerült elérni, hogy az intézet független legyen, ami elengedhetetlen a megfelelő szakmai munkához, csakúgy, mint a szakértői fórum, amely az igazgató munkáját fogja segíteni. A működés költségvetési keretei is biztosítottak, a gazdálkodás átláthatósága szintúgy".

"Nagy elégedettséggel tölt el, hogy lesz végre egy európai szintű intézmény, amely folyamatosan elemzi a társadalmi, nemek közötti esélyegyenlőség problémáját és rendszerezetten gyűjti az adatokat" - fogalmazott Gurmai, aki üdvözölte, hogy az intézet székhelye egy új tagállamban, Litvániában lesz.

"Az intézet megnyitásával fontos lépést tettünk a férfiak és a nők közötti esélyegyenlőség terén. Jelentőségét az idő fogja igazolni, de aktualitását erősíti az is, hogy 2007 az esélyegyenlőség éve lesz Európában" - mondta Gurmai Zita.


Forrás: Jogi Fórum / Európai Parlament sajtószolgálat
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csütörtökig biztosan folytatódik a tömegközlekedési sztrájk Franciaországban

"Messze vagyunk még a történet végétől" - mondta az CFDT szakszervezet vezetője. Teljes cikk

Egy német lap szerint munkahelyek százezreit veszélyeztetheti az elektromobilitás

Egy kutatás szerint 410 ezer munkahely szűnhet meg 2030-ig az elektromobilitás térnyerése miatt. Teljes cikk

Lengyelországban hamarosan bevezethetik a 14. havi nyugdíjat is

A tizenharmadik havi nyugdíjat már idén tavasszal megkaphatják a lengyel nyugdíjasok. Teljes cikk