Megjelent: 11 éve

Jár az elmaradt ügyeleti díj a dolgozóknak - ki fizeti ki?

Beperli a magyar államot a Markusovszky Kórház, mert az ügyeleti idő szabályait több mint két évig nem voltak képesek az uniós irányelvhez igazítani. Ezért az államnak kell a dolgozók elmaradt ügyeleti díját megtérítenie, adja hírül az MTI alapján a Híradó.

Fellebez a Vas Megyei Markusovszky Kórház a munkaügyi bíróság szerdai, nem jogerős ítélete ellen, amely szerint a kórháznak 16 millió 528 ezer forintot és annak kamatait kell megfizetnie 70 dolgozójának, akik elmaradt ügyeleti díjuk miatt pereltek.

Álláspontjuk szerint ugyanis a kórház az akkor érvényben lévő jogszabályok betartásával számolta ki és fizette ki az ügyeleti díjakat, az állam tehet arról, hogy ezeket a szabályokat több mint két évig nem voltak képesek az uniós irányelvhez igazítani. A kórház vezetése az államot hibáztatja, ezért bepereli, mivel szerintük ezeket a szabályokat több mint két évig nem voltak képesek az uniós irányelvhez igazítani.

Az uniós irányelv szerint az ügyeleti idő teljes egésze munkaidőnek számít, az Alkotmánybíróság által időközben megsemmisített kormányrendelet alapján pedig úgy számolták ki a díjazást, hogy az ügyeletben eltöltött időnek csak egy részét tekintették munkaidőnek.

Lakner László úgy fogalmazott: ha a szerdán hozott ítélet nem változik és másodfokon jogerőre emelkedik, igazságtalannak tartaná, ha csak azoknak fizetnék ki az elmaradt ügyeleti díjakat, akik perre mentek a kórházzal szemben. Ha minden dolgozójuknak kifizetnék az elmaradt ügyeleti díjakat, az 100-150 millió forintos többletterhet jelentene, erre viszont a kórháznak a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs pénze - tette hozzá.

A kórház vezérigazgató-főorvosa hangsúlyozta: az intézmény mindig jogkövető magatartást tanúsított, csak az érvényben lévő jogszabályok szerint fizethették ki a díjakat, így ha mégis pert veszítenek, az államnak kell megtérítenie ennek költségét.

MTI/Híradó
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk