Megjelent: 12 éve

Jobb külső, nagyobb karrier

A szépség múlandó, a belső érték az, ami igazán fontos - vallják a magyarok, legalábbis ezt sugallja a Tárki és az Image Factory októberi társadalmi klímariportja, amely azt járta körül, a magyarok vajon milyennek látják önmagukat.

A kutatók ezer felnőtt magyar állampolgárt faggattak arról, mennyire elégedettek külsejükkel, illetve a megjelenésük mennyire határozza meg emberi kapcsolataikat, munkahelyi előmenetelüket. A válaszok alapján elmondható, hogy csupán minden ötödik magyar elégedetlen a külsejével, 40 százalék néha elégedett, néha elégedetlen saját külsejével, míg körülbelül ugyanennyien vannak, akik elégedettek azzal, amit a tükörben látnak. Az emberek 30 százaléka az esetek többségében elégedett, míg 11 százalékuk szinte mindig. A férfiak jóval elégedettebbek a külsejükkel, mint a nők. Az erősebb nem képviselőinek a fele legtöbbször vagy szinte mindig elégedett önmagával, míg a magyar nők közül csak minden harmadik.

A magyarok 22 százaléka vallotta be, hogy külsejéből előnye vagy hátránya származott karrierjében. A nők között ez az arány magasabb, 25 százalék. A külsőnek egyébként főként Budapesten van szerepe a karrier alakulásában. A budapestiek 31 százaléka számolt be arról, hogy külseje befolyással volt szakmai pályafutására. A legkevésbé a vidéki városok lakói gondolják így.

A magyarok többségének egyébként nem a munkahelyi érvényesülés a legfontosabb, sokkal többre tartják a belső értékeket - harmóniát, illetve a testi-lelki egészséget - a külsőségeknél. A szépség, a hírnév és a gazdagság kevésbé érdekli az iskolázottabb, magasabb társadalmi státuszú csoportok tagjait, mint az alacsonyabb társadalmi réteghez tartozókat - olvasható a Magyar lelkiállapot 2008 című jelentésben. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézetének hatezer fős mintán végzett felmérése során azt is megállapították, hogy a külsődleges célok követése sokkal gyakrabban vált ki szorongást és depressziót.

De ami a nőket frusztrálhatja, az a férfiak önbizalmát erősítheti. A nők kétharmada nincs megelégedve testsúlyával, amik akár pszichés tüneteket is okozhatnak. A férfiakat ellenben kifejezetten magabiztosabbá tesz néhány kiló plusz - mutat rá a kutatást vezető Kopp Mária. Az intézet tudományos igazgatóhelyettese ugyanakkor megjegyzi, korunk társadalmában valóban egyre nagyobb jelentőséggel bír a jó megjelenés, különösen a nagy presztízsű állásokat és társadalmi köröket felvonultató fővárosban.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter