Megjelent: 12 éve

Jól megy a Telekom szekere - leépítésekkel

Magyar Telekom Nyrt. 53,669 milliárd forint nettó eredményt ért el az idei év első felében, ami 57,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - tette közzé a társaság csütörtökön a BÉT honlapján.

Magyar Telekom Nyrt. 53,669 milliárd forint nettó eredményt ért el az idei év első felében, ami 57,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - tette közzé a társaság csütörtökön a BÉT honlapján.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a társaság bevétele 335,756 milliárd forint volt az első félévben, ami 2,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A társaság az első negyedévben 22,172 milliárd forint nettó eredményt ért el, míg bevétele 162,64 milliárd forint volt.
Az elemzők a második negyedévre 22,65 milliárd forint nettó eredményt és a 167,4 milliárd forint bevételt vártak.

Christopher Mattheisen, a cég elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint, a jobb eredmények hátterében részben az áll, hogy az első félévben csoportszinten 13,9 százalékkal csökkent a munkavállalók létszáma, s ezzel 90 százalékot meghaladó mértékben teljesült a 2008 év végére kitűzött 15 százalékos létszámcsökkentési terv. Hozzátette: a társaság a jövőben a jobb minőségű, kombinált szolgáltatások értékesítését helyezi a középpontba.

A csoport alkalmazottainak száma június végén 10.559 volt, szemben az egy évvel korábbi 12.262-vel.

A társaság kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) az első félévben 12,1 százalékkal 144,3 milliárd forintra nőtt, az EBITDA ráta 43,0 százalék volt. A csoportszintű EBITDA-t befolyásolta, hogy a montenegrói és a macedón szerződések vizsgálatával kapcsolatos költségek az első félévben 3,4 milliárd forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 1,9 milliárd forinttal. Szintén befolyásolta az eredményt, hogy a létszámcsökkentéshez kapcsolódó végkielégítések és elhatárolások az első félévben elérték a 2,1 milliárd forintot, ami a bázis időszakban 7,2 milliárd forint volt. Ezen egyszeri tételek nélkül éves szinten az EBITDA 8,7 százalékkal emelkedett, a ráta pedig 44,6 százalék volt.

Az eredményt javította viszont a gyorsjelentés szerint, hogy a létszámcsökkentésből származó megtakarítások már érzékelhetőek a jövedelmezőségben, amit tovább javított a vezetékesből mobil hálózatba irányuló forgalmi bevételekhez kapcsolódó 8,5 milliárd forint céltartalék feloldása a második negyedévben, valamint a 2008. első negyedévben történt ingatlanértékesítés.

A Magyar Telekom közölte: nem tudja megítélni, hogy a szerződésekkel kapcsolatban mikor zárulnak le a belső és a hatósági vizsgálatok, s hogy mi lesz azok kimenetele, illetve hatása - ha lesz ilyen - a társaság pénzügyi beszámolóira, működési eredményére.

A gyorsjelentés szerint T-Com szegmens bevétele az első félévben 147,7 milliárd forint volt, ami 3 százalékkal kisebb a bázishoz képest - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter