Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Jönnek a nonprofit közműcégek és az ipari rezsicsökkentés

Megkezdődik a nonprofit közműszolgáltatók kialakítása annak érdekében, hogy a lakossági rezsicsökkentés után jöhessen az ipari rezsicsökkentés - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy szerdai budapesti rendezvényen.

A miniszter az MVM Partner Zrt. konferenciáján - ahol az energiatudatos vállalkozásokat díjazták - közölte: az ipari rezsicsökkentéshez szükséges közszolgáltatási törvény elfogadását követően nonprofit közműszolgáltatókat hoznak létre.

"Alacsony energiaárakat kell kínálnunk ahhoz, hogy Magyarország megőrizze versenyképességét" - fogalmazott. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy a villamos energia a háztartások és az ipar területén is egész Európában Magyarországon legyen a legolcsóbb.

A lakossági rezsicsökkentést követően megkezdjük azokat a lépéseket, amellyel meg tudjuk teremteni az ipari rezsicsökkentés alapjait - mondta Németh Lászlóné. Közlése szerint a hazai energiafüggetlenséghez szorosan kapcsolódik a paksi atomerőmű bővítése, amely hosszú távon biztosítja az ország versenyképességét.

Fontos szempontnak nevezte, hogy az energiafelhasználás csökkentése jelentősen növelheti a versenyképességet, így az olcsó energia válik meghatározóvá a jövőben.

Szólt arról is, hogy az energiatudatos gondolkodásmód határozott uniós cél, így a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban jelentős források állnak rendelkezésre az energetikai kutatás-fejlesztési területen megvalósuló beruházásokra. A források a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) energiahatékonysági lépéseit is jelentősen megkönnyítik majd, és a kormányzati pályázati lehetőségek is ezt kívánják biztosítani.

Ismertetése szerint szerdán azokat a hazai vállalkozásokat díjazták, amelyek az energiahatékonyságot és energiatudatosságot a legfontosabb feladatuknak tekintik. A kormány 2010-óta elkötelezetten támogatja a vállalkozások törekvéseit, ennek része az MVM Partner Zrt. által meghirdetett pályázat. Az energiatudatosság a magyar gazdaság egészét tekintve fontos cél, ennek megvalósításához el kell érni, hogy a magyar vállalkozások mindennapi működését ez jellemezze - mondta. Szólt arról is, hogy az energiatudatosság határozottan megfogalmazott uniós cél. A 2014-2020 közötti projektekre jelentős források állnak rendelkezésre, amelyek megkönnyítik majd a hazai vállalkozások energiahatékonyságának növelését.

Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója ismertette: a régióban meghatározó, állami tulajdonú vállalatcsoport kötelessége az energiabiztonság magyarországi megteremtése a villamos energia és a földgáz területén is. A társaság növekedési pályára állt, a négy évvel ezelőtti 550 milliárd forintról az idén 1200 milliárd forintra növeli árbevételét. Ez a növekedés azt jelenti, hogy az MVM cégcsoport Közép-Kelet-Európa 20. legnagyobb társasága, Magyarországon pedig a legnagyobb állami tulajdonú vállalattá nőtte ki magát.

A vezérigazgató a cég felelősségének nevezte, hogy a fogyasztók részére magas színvonalon, elérhető áron biztosítsák a villamos energiát és a földgázt. A feltételrendszert a parlament által elfogadott nemzeti energiapolitika, és a kormányzati gazdaságpolitika szabja az MVM csoportnak - mondta Baji Csaba.

Kifejtette, a nagyság kötelességet is jelent, ezért kötelesek a társadalom felé olyan kezdeményezéseket tenni, amelyek lehetővé teszik az élhetőbb és környezettudatosabb környezet kialakítását. Hozzátette: ilyen az MVM Partner Zrt. kezdeményezése is.

A vállalkozások energiatudatosságáért pályázaton több mint 200 beérkezett pályamunkát három kategóriában – mikro-, kis-, és középvállalatok – díjazták. A díjazottak listája a kiíró MVM Partner Zrt. honlapján megtalálható: https://energiatudatossag.mvmp.hu/Lapok/EnergiatudatosKKV/konferencia-dijazottak.aspx.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter