Megjelent: 13 éve

Jövőre kétszer annyi építési felügyelő ellenőrzi az építkezéseket

Jövő januártól országosan 42 főállású felügyelő dolgozna a jelenleg tíz teljes- és ugyanennyi részmunkaidőben foglalkoztatott építési felügyelő helyett, újrafogalmazott jogi keretek között - közli a Világgazdaság.

Az erről szóló tervezet már elkészült az Önkormányzati és Területfejlesztési Mnisztériumban (ÖTM) és már a minisztérium honlapján is olvasható.

Évek óta visszatérő téma a szakmai konferenciákon az építési felügyelők alacsony létszáma. Megyénként - illetve a fővárosban - mindössze egy-egy építésfelügyelő tevékenykedik. Ráadásul a 20 felügyelőnek csak fele főállású, a másik 10 fő részmunkaidőben felügyel. Az ÖTM-ben készített kormányhatározat tervezete 2008. január 1-jétől regionális közigazgatási hivatalonként 6 főállású felügyelőt irányoz elő.

A bővítés évente 210 millió forintba kerülne a költségvetésnek. Egy felügyelő személyi kiadása - bruttó 300 ezer forintos havi bérrel számolva - 5 millióra rúg, ehhez jönnek az 1,5 milliós dologi kiadások, amiből 1 millióba kerül az autó fenntartása, üzemeltetése.

2005-ben 88 ezer építési engedélyt adtak ki az országban, az ezek alapján megindult építkezések 2,9 százalékát ellenőrizték a felügyelők.

Többek között szerkezeti hibákra, a vizsgált anyagok, szerkezetek megfelelőségi igazolásának hiányára derült fény az ellenőrzések során. A vizsgálatok 3,3 százaléka végződött a kivitelezés leállításával.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Idén is keresik a felelősségteljes munkáltatókat

A pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni. Teljes cikk

Akár Brüsszel engedélye nélkül is megemeli a postások bérét a magyar kormány

Mindenképp megkapják a béremelést a postai dolgozók. Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Kaotikus állapotra panaszkodik, petíciót indított a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete

A VPDSZ elnöke kilenc pontban fogalmazta meg a szakszervezet követeléseit. Teljes cikk