Megjelent: 13 éve

Jövőre kétszer annyi építési felügyelő ellenőrzi az építkezéseket

Jövő januártól országosan 42 főállású felügyelő dolgozna a jelenleg tíz teljes- és ugyanennyi részmunkaidőben foglalkoztatott építési felügyelő helyett, újrafogalmazott jogi keretek között - közli a Világgazdaság.

Az erről szóló tervezet már elkészült az Önkormányzati és Területfejlesztési Mnisztériumban (ÖTM) és már a minisztérium honlapján is olvasható.

Évek óta visszatérő téma a szakmai konferenciákon az építési felügyelők alacsony létszáma. Megyénként - illetve a fővárosban - mindössze egy-egy építésfelügyelő tevékenykedik. Ráadásul a 20 felügyelőnek csak fele főállású, a másik 10 fő részmunkaidőben felügyel. Az ÖTM-ben készített kormányhatározat tervezete 2008. január 1-jétől regionális közigazgatási hivatalonként 6 főállású felügyelőt irányoz elő.

A bővítés évente 210 millió forintba kerülne a költségvetésnek. Egy felügyelő személyi kiadása - bruttó 300 ezer forintos havi bérrel számolva - 5 millióra rúg, ehhez jönnek az 1,5 milliós dologi kiadások, amiből 1 millióba kerül az autó fenntartása, üzemeltetése.

2005-ben 88 ezer építési engedélyt adtak ki az országban, az ezek alapján megindult építkezések 2,9 százalékát ellenőrizték a felügyelők.

Többek között szerkezeti hibákra, a vizsgált anyagok, szerkezetek megfelelőségi igazolásának hiányára derült fény az ellenőrzések során. A vizsgálatok 3,3 százaléka végződött a kivitelezés leállításával.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nő a szociális szférában dolgozók fizetése

84 ezer állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményben dolgozónak emelkedik a bére. Teljes cikk

289 ezer forint lesz a legalacsonyabb fizetés a Tescónál

A Tesco az elmúlt két évben több mint 7,3 milliárd forintot fektetett a munkatársak bérének növelésébe. Teljes cikk

Ösztöndíjjal enyhítenének az ápolóhiányon

Az „Ápoló leszek” című program segítségével eddig 785 ápoló helyezkedett el a magyar egészségügyben. Teljes cikk