Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Jövőre nem kapnak prémiumot az állami cégek vezetői

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra utasította a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot (NVT), hogy jövőre ne fizessen prémiumot, jutalmat az állami vállalatok vezetőinek.

A miniszterelnök az NVT csütörtöki rendkívüli ülésén azt mondta: arra kéri a tanácsot, hogy az állami vállalatok körében az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok tiszteletdíját 10 százalékkal csökkentsék haladéktalanul. Továbbá azt kérte, hogy az idei évre eddig ki nem fizetett jutalmak, prémiumok felvételéről mondjanak le az állami cégek vezetőit.

Az idei évre vonatkozó kéréseivel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, erre utasítást nem adhat, hiszen az a szerződések egyoldalú felmondása lenne, de azt kérte, hogy az állami vállalatok vezetői vállaljanak szolidaritást a munkavállalókkal. A miniszterelnök két héten belül vár írásos tájékoztatást az NVT-től azzal kapcsolatban, hogy az egyes állami cégek vezetői "hogyan értették meg az idei évre vonatkozóan és hogyan döntöttek a jövő évre vonatkozóan". A tájékoztatást tanulmányozása után nyilvánosságra fogja hozni a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc azt kérte a tanácstól, hogy jövőre az állami vagyoni körben a működőképesség élvezzen prioritást. Mint mondta, a legfontosabb a talpon maradás, illetve az, hogy a lehető legkisebb veszteséggel készüljenek a vállalatok a válságot követő időszakra. Hozzátette: ezzel kapcsolatban jelentést vár. A miniszterelnök azt is kérte az NVT-től, hogy a vállalatoknál őrizzék meg a foglalkoztatás mai színvonalát a lehető legteljesebb körben. Gyurcsány Ferenc az egyik legnagyobb kockázatnak a munkahelyek tömeges megszűnését nevezte. Céljuk, hogy az állami vállalati körben ezt lehetőleg minimalizálják. Hozzátette: a foglalkoztatás megtartása élvezzen elsőbbséget.

A kormányfő úgy vélte, hogy válság idején a vállalatvezetőknek a teherből nagyobb részt kell vállalni, de szerinte, ha jól csinálják, ez a vállalati kör alapvetően túléli a válságot, és megerősödött pozícióban vághat neki a 2009 utáni időszaknak.

Tátrai Miklós, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója elmondta, hogy a következő hetekben áttekintik a vállalatok helyzetét, felmérik, hogy mely cégnél merülhetnek fel problémák. A foglalkoztatás megtartása érdekében átcsoportosítások várhatóak, illetve részvétel a közmunkaprogramban.
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek