Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Jövőre nem kapnak prémiumot az állami cégek vezetői

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra utasította a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot (NVT), hogy jövőre ne fizessen prémiumot, jutalmat az állami vállalatok vezetőinek.

A miniszterelnök az NVT csütörtöki rendkívüli ülésén azt mondta: arra kéri a tanácsot, hogy az állami vállalatok körében az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok tiszteletdíját 10 százalékkal csökkentsék haladéktalanul. Továbbá azt kérte, hogy az idei évre eddig ki nem fizetett jutalmak, prémiumok felvételéről mondjanak le az állami cégek vezetőit.

Az idei évre vonatkozó kéréseivel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, erre utasítást nem adhat, hiszen az a szerződések egyoldalú felmondása lenne, de azt kérte, hogy az állami vállalatok vezetői vállaljanak szolidaritást a munkavállalókkal. A miniszterelnök két héten belül vár írásos tájékoztatást az NVT-től azzal kapcsolatban, hogy az egyes állami cégek vezetői "hogyan értették meg az idei évre vonatkozóan és hogyan döntöttek a jövő évre vonatkozóan". A tájékoztatást tanulmányozása után nyilvánosságra fogja hozni a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc azt kérte a tanácstól, hogy jövőre az állami vagyoni körben a működőképesség élvezzen prioritást. Mint mondta, a legfontosabb a talpon maradás, illetve az, hogy a lehető legkisebb veszteséggel készüljenek a vállalatok a válságot követő időszakra. Hozzátette: ezzel kapcsolatban jelentést vár. A miniszterelnök azt is kérte az NVT-től, hogy a vállalatoknál őrizzék meg a foglalkoztatás mai színvonalát a lehető legteljesebb körben. Gyurcsány Ferenc az egyik legnagyobb kockázatnak a munkahelyek tömeges megszűnését nevezte. Céljuk, hogy az állami vállalati körben ezt lehetőleg minimalizálják. Hozzátette: a foglalkoztatás megtartása élvezzen elsőbbséget.

A kormányfő úgy vélte, hogy válság idején a vállalatvezetőknek a teherből nagyobb részt kell vállalni, de szerinte, ha jól csinálják, ez a vállalati kör alapvetően túléli a válságot, és megerősödött pozícióban vághat neki a 2009 utáni időszaknak.

Tátrai Miklós, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója elmondta, hogy a következő hetekben áttekintik a vállalatok helyzetét, felmérik, hogy mely cégnél merülhetnek fel problémák. A foglalkoztatás megtartása érdekében átcsoportosítások várhatóak, illetve részvétel a közmunkaprogramban.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter