kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Kata - mit tegyünk, ha nem válaszolt a NAV?

Sok, a kata hatálya alá bejelentkezett vállalkozás még nem kapott jóváhagyó választ az adóhatóságtól. A NAV szerint mindenkinek postázták a határozatot. Azt tanácsolják, hogy akihez nem jutott el a jóváhagyásuk, február 12-ig az is fizesse ki a tételes adót - írja az Adó Online.

Sötétben tapogatóznak azok az ügyfelek, akik a kisadózók tételes adóját (kata) választották - mondta el a CompLex Kiadó adózási szakportáljának Mezeiné Székely Krisztina a PONDERA-AUDIT Kft. könyvelőirodától. Nem tudják ugyanis, hogy elfogadta-e az adóhatóság a döntésüket, és regisztrálta-e őket tételes adófizetőként vagy valamilyen kifogást talált. Ez a könyvelőiroda esetében mindössze öt-hat ügyfelet érint, de az Adó Online-nak (www.ado.hu) többen panaszkodtak az adóhatóság késlekedése miatt.

Alapesetben mindenki, aki igényelte a kisadózók tételes adózási formáját, január 1-jétől már ezen a módon állított ki számlát. Ha ezek közül valakinek az igényléséhez mégsem járulna hozzá az adóhatóság, annak az azóta kibocsátott számláit vissza kell rendeznie és sztornóznia kell. Ez azok esetében jelenthet némi gondot, akik januártól alanyi áfamentességet kértek, és az új számláik szerint nem számították fel az áfát. Nekik a január előtti eredeti állapot szerint kell visszarendezniük, és bevallaniuk a forgalmi adót.

Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője szerint az adóhatóság 30 napos válaszadási kötelezettségét betartva mindenkinek válaszolt, aki tavaly december 31-ig jelezte, hogy idén januártól a kata hatálya alá szeretne bejelentkezni. A posta egy-két napos kézbesítési idejét figyelembe véve is meg kellett volna már kapnia mindenkinek a választ.

A szóvivő hangsúlyozta: aki megfelelt a törvényi előírásoknak, annak nem kell aggódnia. A legfontosabb kritériumok ebből a szempontból a cégforma, az adótartozás és az éves bevétel volt. Tehát aki egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, vagy ugyanilyen közkereseti társaság (kft.-k nem választhatják ezt a formát), és nincs 100 ezer forintnyi vagy azt meghaladó köztartozása, azt az adóhatóság regisztrálta katásként. A szóvivő szerint a beérkezett és feldolgozott információk alapján az igénylők alapvetően tájékozottak voltak ezekben a kérdésekben, így jellemzően nem is kellett elutasító válaszokat postázniuk.

Bár a NAV a leveleket már elküldte, ha valaki mégsem kapta volna meg a választ, a szóvivő szerint az Ügyintéző Contact Center (ÜCC) szolgáltatásukon keresztül is érdeklődhet, amennyiben már rendelkezik ügyfélazonosító-számmal. Ha pedig az érdeklődőnek nincs ilyen kódja, az ügyfélkapuján keresztül igényelhet.

Fontos, hogy a tételes adó hatálya alá bejelentkezők - akár megkapták az adóhatóság levelét, akár nem - betartsák a február 12-i határidőt, ameddig a tételes adójukat át kell utalniuk. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a költségvetési számla megnevezése: NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla. A költségvetési számla száma: 10032000-01076349. Adónemkód: 288.

A Nemzetgazdasági Minisztérium január közepi adatai szerint mintegy 51 ezren választották a katát. Az adózási forma az év bármely hónapjában választható, így az NGM szerint a mikrovállalkozások közül várhatóan év közben is sokan döntenek majd az átjelentkezésről.

A kata havi összege - 6 millió forint bevételig - független a bevétel nagyságától, a bejelentett főállású kisadózó után 50 ezer forint, főállásúnak nem minősülő kisadózó után pedig havi 25 ezer forint. Az új adónem kiváltja a kisadózó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és a szociális hozzájárulási adóját, a szakképzési hozzájárulást, ugyanakkor a kisadózó esetleges munkavállalója után fizetendő terheket nem.
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek