Megjelent: 7 éve

Kétmillióan nyugdíjasok

A nyugdíjasok létszáma először haladta meg a kétmillió főt Magyarországon. Ugyanakkor 66 ezer fő kiesett a rendszerből a korhatár alatti ellátás megszűnése miatt, ők most más címen kapják ugyanazt az összeget – írta a Napi.hu.

Idén is emelkedett a nyugdíjak reálértéke a messze felülbecsült infláció miatt – a várható pénzromlás mértékével ugyanis kötelező megemelni a járandóságot, a túllőtt várakozások miatt így nőhetett a nyugdíjak értéke. 2013-ra például 5,7 százalékos inflációval számoltak, amiből – a rezsicsökkentés hatása miatt – 1,7 százalék valósult meg.

Eközben csökkent az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) által folyósított korhatár alatti ellátások száma tavaly. A nyugdíjak átlagosan hat százalékkal emelkedtek, mivel az elhunyt, idősebb nyugdíjasoknál az újjonnan nyugdíjba vonulók átlagosan jóval magasabb juttatást kapnak.

Így viszont az átlagos nyugdíj reálértéke 4,3 százalékkal emelkedett, ami tisztes jövedelemnövekedés ahhoz képest, hogy a GDP alig 1,1 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az elmúlt években a nyugdíjasok összetétele jelentősen átalakult. 66 582 fővel csökkent a korhatár alatti ellátások száma, miközben a rendes nyugdíjak száma alig 10,4 ezer fővel nőtt – vagyis az ellátórendszerből kihullott mintegy 56 ezer ember. A korhatár előtti nyugdíjasok egyébként vagy beleöregedtek a rendes nyugdíjba, vagy a korábbi juttatásukkal azonos összeget kapnak.

Tavaly érte el az öregségi korbetöltött nyugdíjasok létszáma először Magyarországon a kétmillió főt. Szintén rekordnak számít, hogy százezer főre nőtt azon nyugdíjas nők száma, akik 2012-ben bevezetett 40 éves korkedvezménnyel vonultak nyugdíjba.

Napi.hu
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter