>
Megjelent: 7 éve

Kétmillióan nyugdíjasok

A nyugdíjasok létszáma először haladta meg a kétmillió főt Magyarországon. Ugyanakkor 66 ezer fő kiesett a rendszerből a korhatár alatti ellátás megszűnése miatt, ők most más címen kapják ugyanazt az összeget – írta a Napi.hu.

Idén is emelkedett a nyugdíjak reálértéke a messze felülbecsült infláció miatt – a várható pénzromlás mértékével ugyanis kötelező megemelni a járandóságot, a túllőtt várakozások miatt így nőhetett a nyugdíjak értéke. 2013-ra például 5,7 százalékos inflációval számoltak, amiből – a rezsicsökkentés hatása miatt – 1,7 százalék valósult meg.

Eközben csökkent az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) által folyósított korhatár alatti ellátások száma tavaly. A nyugdíjak átlagosan hat százalékkal emelkedtek, mivel az elhunyt, idősebb nyugdíjasoknál az újjonnan nyugdíjba vonulók átlagosan jóval magasabb juttatást kapnak.

Így viszont az átlagos nyugdíj reálértéke 4,3 százalékkal emelkedett, ami tisztes jövedelemnövekedés ahhoz képest, hogy a GDP alig 1,1 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az elmúlt években a nyugdíjasok összetétele jelentősen átalakult. 66 582 fővel csökkent a korhatár alatti ellátások száma, miközben a rendes nyugdíjak száma alig 10,4 ezer fővel nőtt – vagyis az ellátórendszerből kihullott mintegy 56 ezer ember. A korhatár előtti nyugdíjasok egyébként vagy beleöregedtek a rendes nyugdíjba, vagy a korábbi juttatásukkal azonos összeget kapnak.

Tavaly érte el az öregségi korbetöltött nyugdíjasok létszáma először Magyarországon a kétmillió főt. Szintén rekordnak számít, hogy százezer főre nőtt azon nyugdíjas nők száma, akik 2012-ben bevezetett 40 éves korkedvezménnyel vonultak nyugdíjba.

Napi.hu
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter