Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 éve

Kétszázezer állás szűnhet meg a dohánytörvény szigorítása miatt

Kétszázezer munkahely kerülhet veszélybe a vendéglátóiparban, ha az Egészségügyi Minisztérium a jelenlegi tervek szerint módosítja az 1999-es, a nemdohányzók védelméről szóló törvényt - mondta el a Világgazdaságnak Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke a szervezet és a Füstölgők Társasága mai, közös sajtótájékoztatóján.

images

A minisztérium elképzelései szerint teljes dohányzási tilalmat vezetnének be a közintézményekben, illetve a zárt vendéglátóhelyeken is. A teljes tiltás főként a kisebb vendéglátó üzleteket érintené negatívan, az elmaradó adó- illetve egyéb bevételek folytán pedig mintegy 20-50 milliárd forintot húznának ki az állam kasszájából - tette hozzá Háber Tamás. Itt elsősorban nem a dohánytermékek eladásából származó bevételek elmaradására kell gondolni, hanem a járulékos fogyasztás drasztikus csökkenésére - közölte az MVI elnöke.

Ez minden valószínűség szerint tovább mérsékli a vendéglátóhelyek népszerűségét, ami amúgy sem túl magas, tekintve, hogy a teljes lakosság csupán 28 százaléka látogat el havonta legalább egyszer vendéglőbe - szemben mondjuk a fejlett nyugat-európai gazdaságokkal, ahol 70 százalék feletti ez az arány.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter