Kevesebb magyar érzékeli a válságot "/>
Megjelent: 10 éve

Kevesebb magyar érzékeli a válságot

A magyarok viszonylag optimisták: majdnem minden negyedik honfitársunk arra számít, hogy egy év alatt kijutunk a recesszióból. Hazánkban a legtöbben a munkahelyek biztonságát, a hiteleket és a háztartási energia drágulását tartják fő gondjuknak - áll egy friss felmérésben.

Optimistábbak a magyarok a nemzetközi átlaghoz képest a válságból való kilábalás megítélésében. Amíg ugyanis 48 ország válaszadóinak átlag 21 százaléka gondolja, hogy hazája a következő tizenkét hónap során kikerül a gazdasági recesszióból, addig Magyarországon 23 százalék. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat nemzetközi felmérése.

A magyarok a munkahelyet féltik leginkább

A magyar válaszadók véleménye pozitívan változott. Múlt év márciusában még csak 18 százalékuk bízott az egy éven belüli kilábalásban. Magát a válságot is kevesebb magyar érzékeli, mint tavaly: most májusban a válaszadók 83 százaléka válaszolt igennel arra kérdésre, hogy szerinte válság van-e, szemben a múlt évi 96 százalékkal.

A piackutatók feltették azt a kérdést is, hogy a megkérdezett számára mi okozza a legnagyobb gondot a következő hat hónap során. A válaszadó magyarok legtöbbje, 17 százaléka munkahelyének biztonsága miatt aggódik.

További 14-14 százalék a hitelt, valamint a háztartási energia árának emelkedését említi. Csak utána következik az egészség 12, a gyerekek taníttatása és boldogulása 10, a munka és magánélet egyensúlya 8, valamint a gazdasági helyzet 7 százalékos mutatóval. Figyelemre méltó, hogy az egészséghez hasonlóan, a politikai stabilitás miatt tavaly szintén 6 százaléknyian aggódtak. Idén viszont ez csak a magyar megkérdezettek 2 százalékának fő gondja.

A finnek a legbizakodóbbak

Európában legoptimistábbak a finnek (33 százalékuk válaszolt a tizenkét hónapon belüli kilábalásra igennel), svájciak (30), hollandok és svédek (29-29). Leginkább borúlátók a franciák: csak 8 százalékuk bízik a recesszió elmúltában a következő tizenkét hónap során. Utánuk a három balti ország megkérdezettjei következnek, 10-14 százalékos arányokkal. A belgák és lengyelek mutatója 16-16 százalék.

Globálisan főként a gazdasági helyzet miatt aggódnak legtöbben, a megkérdezettek 18 százaléka. További 11-11 százalék a munkahelyek biztonságát, illetve a munka és magánélet egyensúlyát nevezte meg. További sorrend, 10 százaléknál kisebb arányokkal: egészség, gyerekek taníttatása és boldogulása, hitel, áram, gáz és fűtés árának emelkedése, élelmiszerek drágulása.

Érdekes, hogy a magyarok nagyobb arányát, 4 százalékát nyugtalanítja az üzemanyag árának emelkedése, és csak 2 százalékát az élelmiszeré. Világszerte a válaszadók 6 százaléka említette az élelmiszer, míg 4 a benzin drágulása miatti aggodalmat.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hitler-mémes videó miatt rúgták ki a dolgozót, de vissza kellett venniük

A BP alkalmazottja Hitler-mémes videóval parodizálta ki a cégnél zajló bértárgyalásokat. A bíróság végül neki adott igazat. Teljes cikk

Levonhatják a cigi- és kávészünetet a fizetésből

Egy spanyol bíróság döntése alaposan felbolygatta a kedélyeket, ugyanis a bíróság egy portugál olajcég (GALP) javára ítélt a szakszervezettel... Teljes cikk

Börtönbe kerül a férfi, aki bosszúból bombariadót csinált volt munkahelyén

Közveszéllyel fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt kerül börtönbe a férfi, aki volt munkaadóját akarta megbüntetni. Teljes cikk