Megjelent: 11 éve

Kiosztották a Legjobb Női Munkahely díjakat

A felszólalók a nők képzési és oktatási helyzetét, munkavállalási gondjait, tudományos tevékenységük elismerését, valamint a médiában tükröződő képüket járták körül. Az országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának nyílt napján osztották ki a Legjobb Női Munkahely 2008 és a Női Esélyegyenlőségért 2009 díjakat is.

Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának alelnöke konkrét példákkal érzékeltette, mit is jelent a gyakorlatban, hogy a nők tekintetében nem érvényesül az egyenlő munkáért egyenlő bért elve még 2009-ben sem.

Lynn Gardner Heffron, az amerikai Diversity Spectrum Corporation elnöke Obama elnök választási szlogenjét idézte: "yes, we can" - igen, mi tudjuk, mi képesek vagyunk rá. Nők, kitartás, erő címet viselő előadásában felvázolta, hogy az elmúlt 80 év alatt milyen sokat változott az amerikai társadalom a toleranciában, mennyit javult a nők megítélése, hogyan szűnik meg - igaz, lassan - a nőknek a férfiaktól való függősége és mennyit fejlődtek jogaik. Ugyanakkor arra is utalt, nincs megelégedve az ottani helyzettel, sok még a teendő, akárcsak Európában.

A Nők és a média című előadás keretében Hajós Katalin, az Aegis Media Hungary Média Kft. ügyvezető igazgatója eléggé lehangoló képet festett a nőknek a médiában való szerepéről. Kiemelte: erről a nők is tehetnek, hiszen az általuk olvasott újságok, leginkább nézett tévéműsorok igénytelenek, hamis képet festenek a világról, és korántsem a női esélyegyenlőség és egyenjogúság jegyében születtek. Negyvenen felüli nőről kép az újságokban és reklámokban alig jelenik meg, mintha nem is létezne ez a korosztály, bár e tekintetben némi előrelépés szórványosan mutatkozik.

Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkár-helyettese a nőknek a kutató munkában és a tudomány világában betöltött helyéről, elismeréséről szólva ugyancsak nem sok szívderítő számmal és adattal szolgált. Bár az MTA öt legfőbb vezetője között már van nő - maga az előadó -, az osztályelnökök mindegyike férfi.

A konferencián osztották ki a Legjobb Női Munkahely díjakat, amelyeket az idén két kategóriában osztottak ki. Az első helyezettek: megosztva a SAP Hungary Kft. és a Citi Szolgáltató Központ, valamint az Evopro Kft. Három különdíj is gazdára talált.

A Női Esélyegyenlőségért 2009 idei díjazottjai: Ádámné Dunai Irén, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium osztályvezetője, Anette Lantos, a Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és az Igazságért elnöke, valamint Lynn Gardner Heffron.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk