Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Konfliktushoz vezet a Munka Törvénykönyvének átalakítása

Komoly konfliktushelyzet lesz abból, ha a kormány a jelenleg rendelkezésére álló szakértői anyag alapján kezdi meg előkészíteni a Munka Törvénykönyvének átalakítását - jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) elnöke kedden Debrecenben.

A Munka Törvénykönyvének módosítását célzó szakértői javaslat olyan mértékben eltér a szakszervezetek véleményétől, hogy komoly összeütközéshez vezethet. Még ezen a héten tárgyalnak a kormánnyal, a munkaadókkal és a szakszervezetekkel annak érdekében, hogy vonják vissza ezt a javaslatot - tette hozzá Borsik János.

Tájékoztatása szerint a szakértői tervezet rendkívüli mértékben csökkentené a munkavállalók jogait, növelné kiszolgáltatottságukat, amely a szakszervezeteknek elfogadhatatlan.

Borsik János felidézte az Országos Érdekegyeztető Tanács tavalyi bérajánlását, amelynek nyomán sok helyen már megszületett a bérmegállapodás. Megítélése szerint az 5-7,5 százalékos bérajánlás esélyt ad arra, hogy ne csökkenjenek a keresetek. Emlékeztetett arra is, hogy ez év december 31-én lejár a korábban három évre a kormánnyal megkötött megállapodás, ezért a szakszervezetekben felvetődött egy újabb hároméves megállapodás kezdeményezése. Megítélése szerint ez a munkáltatóknak tervezhetőbb gazdálkodást, a munkavállalóknak biztonságot jelentene, ugyanakkor segítené a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek együttműködését. Annak kapcsán, hogy a Liga Szakszervezet éppen a vasutassztrájkok követeléseivel felrúgta az általa is aláírt OÉT-megállapodást, az MTI érdeklődésére Borsik János kijelentette: a bérjavaslatnak ugyan nincs jogi kötő ereje, de, ha megbízható felek megállapodnak a bérajánlásban, azt illik betartani, a szerződéseket teljesíteni.

Borsik János azt még elképzelhetőnek tartja, hogy a bérajánlás felső határától 0,5-1 százalékkal többet követeljen egy-egy érdekképviselet, de kétszámjegyű követeléssel fellépni "enyhén szólva furcsa, érdekes".

Az autonómok elnöke szerint rövidlátó, amikor egyetlen lapra feltéve próbál valamelyik érdekképviselet operálni, s nem lát előre egy-két-négy évre. Annak pedig nem lehet kitenni az embereket, hogy nem mondják meg, mikor kezdődik és meddig tart egy sztrájk. Ez Nyugat-Európában nem gyakorlat - fűzte hozzá.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek